Stranica: 1/1.

Očistimo BiH od olupina!

Postano: 03 ožu 2011, 22:33
Postao/la senad
slika
Poštovani,
po uzoru na jedinstvenu akciju uklanjanja automobilskog otpada iz prirodne sredine, koja je pokrenuta prije sedam godina u Hrvatskoj, automobilski brendovi Renault, Nissan i Dacia u saradnji sa sarajevskom agencijom 2AM DRAFTFCB a uz medijsko pokroviteljstvo Autoshop magazina su pokrenuli ekološku akciju „Očistimo BiH od automobilskih olupina“.

Pomenuta akcija u Hrvatskoj je dala odlične rezultate, s obzirom da je tokom trajanja uklonjeno i na propisan način zbrinuto čak oko 13.000 automobilskih olupina iz svih krajeva susjedne zemlje i sa svih mogućih mjesta na koje su odbacivane, iz rijeka, jezera, mora, planina, urbanih sredina....

Sama akcija je definitivno imala i značajan uticaj na ekološku svijest građana Hrvatske koji su u velikom broju uzeli učešće u istoj i to na način da su masovno prijavljivali lokacije odbačenih olupina pa čak i učestvovali u njihovom odvoženju.

Isto tako u akciji su učešće uzele i neke državne i lokalne institucije i organi tako da je njen ekološki i opšti uticaj bio daleko veći od pukog uklanjanja otpada iz prirode. Medijska podrška je bila značajna od strane mnogih medija što je doprinijelo omasovljavanju i opštem prihvatanju akcije tako da su se neka od pojedinačnih izvlačenja olupina pretvarala u pravi mali spektakl, uz učešće vatrogasaca, policije i vojske...

S obzirom na uspjeh ovakve akcije u našem susjedstvu, uvjereni smo da istu stvar možemo i moramo ponoviti i u Bosni i Hercegovini koja isto tako ima veliku količinu nepropisno odbačenog automobilskog, ali i drugog metalnog otpada u prirodi.

Već smo pokrenuli aktivnosti oko uključivanja i uvezivanja različitih organizacija i institucija u našoj zemlji (državnih, lokalnih, ekoloških, rekreativnih i dr.) kako bi što bolje i temeljitije realizovali ovu, složićete se, veoma korisnu akciju.

Zbog svega ovoga, slobodni smo da vas pozovemo da uzmete učešće u ovoj akciji, na način da u skladu sa aktivnostima vaših članova, koji često borave u prirodi, pomognete da odredimo što više lokacija na kojima se nalaze nepropisno odložene olupine i ostali otpad. Isto tako, otvoreni smo za bilo koje druge ideje i saradnju koja bi doprinijela realizaciji akcije „Očistimo BiH od olupina“.

Re: Očistimo BiH od olupina!

Postano: 03 ožu 2011, 22:38
Postao/la senad
I ja pozivam sve vas da se uključite u ovu akciju jer mi, ribolovci, najviše vremena provodimo kraj voda i sigurno možemo dati najviše lokacija gdje se te olupine nalaze.Molim vas, neka vam ne bude teško uslikati tu olupinu i postaviti je ovde, te opisati tačnu-preciznu lokaciju olupine.
U dogovoru sa organizatorom akcije, sve podatke koje iskupimo ćemo proslijediti njima (kada za to dodje vrijeme).
Mislim da od nas-ribolovaca, najviše ovisi uspjeh ove akcije, pa vas još jednom molim da proširite glas o ovoj akciji na sve moguće načine, te da damo svoj maksimalan doprinos da ova akcija u potpunosti uspije.

Re: Očistimo BiH od olupina!

Postano: 03 ožu 2011, 23:11
Postao/la zlaja
Prije ove recesije metal imao dobru cijenu,kod mene rijeke u roku par dana čiste od metala,organizovala se neka ekipa čak su imali i svoj kamion, ma momci odradili pošteno...

Re: Očistimo BiH od olupina!

Postano: 04 ožu 2011, 00:13
Postao/la labud
Ovo nije ciscenje ovo je lahka zarada novca. U Sarajevu nema vise zeljeza u rijekama jel ko upratio ! Narod sve proda u odpad 150 km je olupina od auta :wink:

Re: Očistimo BiH od olupina!

Postano: 04 ožu 2011, 00:32
Postao/la tare
Kriza ima i dobrih strana izgleda :mrgreen:

Re: Očistimo BiH od olupina!

Postano: 04 ožu 2011, 07:19
Postao/la @ldin
i ja isto po ovim terenima koje obilazim teško bi našao bilo kakav komad metala ...Dobar pokazatelj sta treba sa plastikom uraditi
mozda bi nam rijeke zablistale ...kako i zasluzuju ...

Re: Očistimo BiH od olupina!

Postano: 06 ožu 2011, 22:29
Postao/la soha
ja se takođe ne sjećam kada sam vidio zadnju olupinu i gdje..sve očišćeno, čak sam bio i svjedok kada su vadili olupinu iz jedne provalije preko 50 metara duboke, al su je ipak isčupali...meni lično više smeta plastika (plastične boce, najlonske vrećice)

Re: Očistimo BiH od olupina!

Postano: 06 ožu 2011, 22:51
Postao/la @ldin
u jednoj akciji zaštite kanjona Rakitnice prije neznam koliko godina , učestvovali smo i mi iz kluba visili na uzadima po vas Božiji dan čišćeći divlje deponije smeća , kad se sjetim samo kolika sam ja budala bio , tad se radio granični prelaz "Izačić" i bio sam u Bihaću dugo vremena , i ja iz Bihaća do Konjica ,slomio se na uzetu dva dana ,sve o svom trošku, doduše svi su iz našeg kluba , i trk nazad za Bihać pun sebe , kao uradio sam nešto pozitivno... i tako godinama ZAŠTO ? da bi opet nikla ista brana i centrala ... da bi ekipa koja nas je zvala " neću nikog da prozivam" promijenila stav pa mi ispali majmuni , da bi rafter koji zivi od te rijeke i nije mrdnuo malim prstom, a mi mu poso napravili , čak naplatio i gajbu piva koje smo popili, a on donio "onako" ...da bi "neki" sve olupine koje smo svezali u kanjonu i koje su se vitlom izčupale na cestu unovčili , a nas nigdje pa ni za ćevape majka mu stara , od tada mi se toliko taj kraj odsjekao da me mrzi kad moram na Prenj ( ne moram al zelim ) proći dole ...čast izuzetcima vjerujem da postoje al ja ga nisam sreo
Plastika je najgori mogući materijal koji je čovjek mogao da smisli , od plastike mozes samo plastiku pa opet plastiku , od kese nemozes ništa i tako mi sami sebe polako zatrpavamo odpadom ,koji evo već nije naučna fantastika , ko malo prati , planira se gore negdje u svemir ebaji ga... Plastika je zahvalana u dosta stvari i sve ja kontam praktična i to , ne mozemo zivot zamislit bez plastike :135: al da je izmakela kontroli je bez daljenjeg ... zivim za dan koji neću doziviti nikada a to je da odem na svoje omiljeno mjesto za pecanje i gledam samo one vrbe kamenje vodu, ptice , bez ove paranoje od smeća...da se bar počne odkupljivati bar nešto od te plastike sigurno bi stanje drugačije bilo ...eto ideje Bistro bih pokreće :wink: kupimo presu odkupljujemo i vraćamo nazada u Eu odakle je i došla imamo para za sve projekte :grin:

Re: Očistimo BiH od olupina!

Postano: 07 ožu 2012, 15:42
Postao/la tommylee
Metali su davno očišćeni kod nas.I parče žice se kupi.
Krenuo jedan domaćin da otkupljuje plastiku pa mu opštinari srezali krila,šteta!