Rijeka Praca - Istocna Bosna

Moderator/ica: emin

Odgovori
Avatar
jaskofin
Štela
Postovi: 77
Pridružen/a: 12 lip 2008, 07:51
Lokacija: Helsinki - Finska

Rijeka Praca - Istocna Bosna

Post Postao/la jaskofin » 17 lip 2008, 13:23

Sjecam se ove rijeke zato sto sam nekad isao sa dedom na ovu rijeku. Sjecam se da je dedo imao waser plovke i sa njima pecao po Praci. Ova rijeka se nalazi u istocnoj Bosni i na putu je Rogatica-Ustipraca-Gorazde. Ako ikada budemo imali vremena mozda bi bilo dobro je obici. Do duse u njoj nema nekih posebnih revira i ja sam nekada samo se kupao u njoj ali deda je lovio i rekao mi je tada da je puna pastrmke

Evo jedna slicica te prelijepe rijeke.

Imao je Dedo kucu u Zemegresima kod Brcigova ako znate gdje su oni tuneli iza Mesica. Prema Ustipraci dakle to je bilo nekih 4km prije Ustiprace. Mjesto u kojem se skretalo za Zemegrehe zvalo se DUB i tu je bio jedan veliki kamenolom. Praca je bila hladna ko led jos se sjecam njezine reze po rebrima. Ali je bila divna. Upravo kod tog kamenoloma ima jedno razdvajanje i voda je bistra ko suza. Puna je brzaka u kojima sigurno pastrmka voli da bude. Deda je lovio na vaser plovke - To su bili plovci koji se pune vodom. Vaser kugla ili vaser plovak. Ali nisam zapamtio da je ista uhvatio. Ipak mozda neko nekad ode i obidze ovu lijepu rijeku. Ova rijeka se ulijeva u Drinu kod Ustiprace ili mozda sad vec u akumlaciju DRINA. Ne znam. Nisam vec odavno bio tamo a iz djetinjstva se sjecam da mi je draze bilo otici u taj kraj nego na more. Te rijeke i DRINA kao majka svih ovih su bile prelijepe.

Pa pronadzite Pracu i posjetite je necete se pokajati jos ako je neko od vas iz tog kraja nek mi cibne par slika jer ja sam pozelio taj kraj. Za vrijeme prokletog rata nisam i niko nije ni mogao da vidi taj dio. A moga Dedu je zatekao taj rat upravo tu u Zemegresima. Kao djecak od 14 godina presao je kilometre pjeske do Sarajava bjezeci od neprijatelja i sada kada je vec napunio 67 godina isto tako pjeske iz Zemegreha do Sarajeva u ovome ratu. Zamislite koja je to gromada. Ali nazalost satrala ga je jako teska bolest i samo cekam da mi jave da je preselio.

Ali eto na um pade mi to sjecanje iz djetinjstva kada sam sa svojim dedom prao snijegom tijelo u Zemegresima i sjedio pored Prace i gledao kako Vaser Kugla plovi po Praci. Nastavite ako znate jos nesto.
Jasmin Sehovic- Jasa ili Seha
slika


Avatar
jaskofin
Štela
Postovi: 77
Pridružen/a: 12 lip 2008, 07:51
Lokacija: Helsinki - Finska

Re: Rijeka Praca - Istocna Bosna

Post Postao/la jaskofin » 17 lip 2008, 13:33

Izvinjavam se na onome

"Evo slicice te predivne rijeke" to sam napisao misleci da cu na Netu naci koju sliku ali nema oprostite mi
Jasmin Sehovic- Jasa ili Seha
slika

amchuka
Haman Štela
Postovi: 50
Pridružen/a: 17 kol 2009, 22:25

Re: Rijeka Praca - Istocna Bosna

Post Postao/la amchuka » 11 ruj 2009, 14:59

Istočnjak moj dragi sutra ako ne bude kiše ja sam ti na prači pa ako odem obećavam par sličica

Odgovori

Natrag na “Rijeke”