angler je napisao/la:Mirza ba, de pomozider
Ja Modracu jos nisam ni prisao
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
Kolega evo tusam samo pitaj sta te konkretno interesuje!
Prezident je uglavnom rekao za pecanje na plovak i takmicarski ribolov!
Sto se tice pecanja bjele ribe ,ja sam se tim bavio dok sam bio omladinac!
Zadnju deceniju sam se posvetio pecanju ribe plemeniti vrsta , a zadnji godina samo profesionalni saranski ribolov!
Bjela riba :deverika , bjelica i crvenper kako je neki i zovu crvenoka (ista vrsta ribe) se maltene moze pecati u svaka doba jer je jezero bogato bjelom ribom i njoj mrjest uspjeva svake godine!
Tehnike su od plovka do pecanja na dubinku( klasicni nacin na sistem sa dvije udice i najlonom do 0,25 i olovima manje gramaze , tako uglavnom pecaju penzioneri !
Jos uvjek se mogu sjetiti dok sam bio momcic , pa doidzem na nekadasnji kamenjar sad je tu izbetonirana plaza ispod hotela Senada od Bosne'' sa mec stapom ili bolonjezom i plovkom sa velikom antenom!
Tako dodzem i i pitam penzionere hocel sta , a oni ma slabo dvije odjutros i to bi mi bio dovoljan znak da se deverika nalazi u srednjem sloju vode i da nije na dnu !
Dubina otprilike neki pet metara , a ja onda pocnem sa trazenjem i obicno je nadzem u srednjem sloju na neki 2-3 metra i na pahuljicu na lagano propadanje i uvjek uzme dok pahuljica id elagano prema dnu !
Zna sam po 5-6 kg je uloviti samo za dva sata , a penzioneri bi znali popi... od muke pa su me znali tjerati govoreci svu nam ribu odvuces sebi i ne kontajuci da riba nije na dnu jer joj negodi temp. ili pritisak tada pri dnu!
Eto toliko o ribolovu deverike i bjele ribe , a sto te tice o ostalom pecanju drugih vrsta riba
samo pitaj tu smo da jedni drugima pomognemo i da se druzimo i nek je bistro!
MIRZA