Stranica: 1/2.

...JEZERO VRUTAK...

Postano: 28 tra 2008, 20:42
Postao/la Sarandzija
http://img2.imagetitan.com/img.php?imag ... .jpg-posto ne znam kako da postavim sliku na forum, na ovoj adresi je slika od jezera Vrutak, pa bi zamolio nekog tko zna da je postavi.
Jezero Vrutak je umjetno akomulacijsko jezero smjesteno izmedju Capljine i Neuma. Nalazi se odprilike 30ak KM od Capljine. Kompletno jezero je od betona, dno, pa cak i njegove obale.Prosjecna dubina je 4-5 metara. Sto se tice konfiguracije dna, nema nikakvih lomova, ni zapreka, sve je cisto, samo je betonsko dno prekriveno sa tankim slojem trave. Kanal kojim se jezero opskrbljuje vodom ide tocno preko sredine jezera. Sirok je oko 5m, a dubok preko 15m. Na par mjesta pod vodomsu se stvorila uzvisenja, tzv. sprudovi, od nanesene zemlje. To su ujedno najbolja mjesta za lov sarana!!!
Sto se tice populacije ribe, sarana ima daleko najvise, jer se svake godine poribljava sa par tona sarana i amura. Svake godine uspije prirodni mrijest, pa su najbrojniji sarani do 3kg. Od ostalih vrsta riba, najzastupljeniji je peskelj, zatim patuljasti somic, cinkva, a ima nesto i ogromnih tolstolobika.
Sto se tice velicine ribe, najveci ulovljen saran imao je 18kg, a amur 25kg.
Sto se tice mamca, lovi se i prolazi iskljucivo kukuruz. Mnogi su probali sa boilama, ali bez uspjeha do sada.
To je to za pocetak, ostalo sta vas zanima pitajte...BISTRO...!!!

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 29 tra 2008, 00:24
Postao/la enko
Evo i slika jezera

slika

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 29 tra 2008, 13:23
Postao/la Seha
Sarandzija lovio sam na ovom jezeru prije rata ali dal greskom ili ne ovo jezero smo zvali jezero Svitava. Na vrhu jezera ima turbina u koju dolazi voda iz Trebisnjice koja prolazi betonskim koritom kroz popovo polje.
Drago mi je da se vodi racuna sa poribljavanjem i cuvanjem ove vode jer je bar kad sam ja lovio ovo bio raj za saranski ribolov. Moj najveci amur do danas dolazi bas iz ovo jezera 17 kg i sicu grama i to je jedina voda gdje sam ciljano lovio sarane dubinskom postavom sa kederom (gaovicom) kao mamcem. Bas na onom potezu gdje je turbina je radio na kedera ko lud, dok su plove amura uglavnom bile stacionirane u zalivu u lijevom donjem cosku slike.
Dobro se sjetiti gdje sam pravio prve korake u saranskom ribolovu! Sarandzija ukoliko imas jos neku sliku (izbliza) sa ove vode ili sa ulovima postavi link ovdje neko ce vec od raje postaviti na forum.

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 29 tra 2008, 16:29
Postao/la Sarandzija
....neki ljudi ovo jezero zovu Svitava, mada to nije tocno, jer jezero Svitava je bas u selu Svitavi, pored Capljine.
Vidi se da znas dosta o jezeru, jer je riba i dalje grupirana na mjestima koje si spomenuo.
Sto se tice slika, trenutno nemam, al otvaranje sezone je 1.06., pa cu onda postaviti.
Jedva cekam da sezona pocne, a ako mislis ove godine dolazit na jezero, javi mi se obavezno, pa mozemo zajedno odradit koju kampanju.
23.,24. i 25.05. je trece kolo saranske lige BiH, pa ce u tu svrhu da ga obilno poribe saranom, a i bez toga ga ima jako puno.......

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 29 tra 2008, 17:32
Postao/la Seha
Prijatelju hvala ti na pozivu. Siguran sam da cu u nekom od sljedecih odmora posjetiti posjetiti ovu vodu za koju me veze dosta lijepih uspomena na drage ljude koji danas vise nisu medju nama. U svakom slucaju javim ti se ovdje na stranici ako mi izleti slobodnih par dana.
Zelim ti puno velikih i lijepih riba kao i da organizacija takmicenja protekne onako kako to ova voda zasluzuje.
Ukoliko bude kakvih slika samo sibaj meni su licno oci gladne fotografija sa vodenih bisera Bosne i Hercegovine.

Bistro

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 16 svi 2008, 07:37
Postao/la hapica
Pomunuo si trece kolo lige. Takmicare najvise brine kako postaviti sator na betonsku obalu. I je li tacno da je obala cesto opasno klizava pa se ne smije trcati na kontru.
Hvala,

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 18 svi 2008, 15:36
Postao/la Sarandzija
Sto se tice satora on se jedino moze(bar ja tako radim) postavit iznad obale jedno desetak metara jer gore je zemlja a sto se tice trcanja ovisi da li se voda povukla jer nakon opadanja razine vode ostaju alge pa je dosta klizavo a ako je nakon kise mokro moze se trcat na kontru bez problema jer je beton dosta grube konstrukcije

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 19 svi 2008, 15:42
Postao/la Seha
Mislim da organizator takmicenja moze dogovoriti sa odgovornim za ovu akumulaciju, da odrzavaju vodostaj u normali tj. da alge ostanu pod vodom.
Kad sam ja lovio na jezeru najveci pad vode je izrazen nakon ove uvale (na slici lijevi zaliv) jer je tu blazi pad prema vodi. Sator se moze postaviti stabilno (ako nema bure/jakog vjetra) tako sto umjesto klinova koristite konopce i kamenja (njih bar Hercegovina ima u izobilju :D ).
Neznam kakva je situacija sada sa americkim somicem u ovoj vodi kad sam ja lovio rasturao je mamac u rekordnom vremenu pa shodno tome dobro bi bilo da se takmicari malo pozabave tematikom kako se sto efikasnije odbraniti od ove napasti.
Bistro

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 23 svi 2008, 12:12
Postao/la Sarandzija
Zamolio bih nekog od natjecatelja(ako nije problem)da postavi slike sa 3. kola saranske lige BiH koje usput pocinje danas-hvala unaprijed

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 24 svi 2008, 10:54
Postao/la Seha
Bice sigurno nesto slika u vijestima.....

Bistro

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 01 ruj 2012, 21:30
Postao/la bosko_buha
Gdje je ovo jezero i kako doc od strane caplinje???

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 02 ruj 2012, 10:08
Postao/la Seha
Netreba ti ici jezero je prosle godine presusilo i sva riba koju krivolovci nisu uspijeli ubiti je pocrkala. Evo ti i vijest koja je bila na nasoj stranici. Koliko mi je poznato zvanicno nije izvrseno nikakvo poribljavanje nakon toga.
http://www.bistrobih.ba/nova/?p=23632
Ja sam do jezera dolazio iz Stolca, pitaj nekoga za put prema selu svitava.

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 04 ruj 2012, 00:16
Postao/la bosko_buha
Isao na ono jezero prije vrutka mislim da se zove "deranjsko jezero" i vozam se okolo jezera kroz selo i pitam nekog prolaznika (momak 25-26g) koje vrste ribe ima u jezeru i on meni nabraja i pitam ga na koji mamac radi,on meni odgovara "meni najcesce radi na struju" i ono ja ga gledam izbezumljeno a on se smije ono tupavo da nemoze tupastije... :x :x :x
A danas sam zvao "SRU" Vrutak-Hutovo i pitam gospodina dal se moze loviti riba na vrutku i imali ribe on meni govori naravno da ima ribe al se nemoze loviti jer su u nekom sporu s Elektro Privredom!?!?!?
Od moje poznanice covijek ide na Vrutak i kaze da zna uloviti Sarana i Babuske... Meni se cini da cu morat otic tamo da se uvijerim <ribarcina> <ribarcina>

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 04 ruj 2012, 11:35
Postao/la Seha
Haj pa javi ako ima kakvih novosti.

Re: ...JEZERO VRUTAK...

Postano: 12 vel 2013, 12:55
Postao/la bosko_buha
Sto se tice Vrutka stanje je i dalje isto zabrana ribolova i dalje na snazi jer SRD Vrutak tuzi EP zbog onog izljevanja jezera prije 3-4 godine.
A iz Ep govore da su stavili zabranu ribolova iz razloga sto su ribari ostavljali smece i blokove poslje ribarenja i da se SRD Vrutak nije dovoljno pobrino oko toga i da nisu ucestovali u odrzavanju jezera,tako da se jos nista nezna sta ce biti.
Ja sam zvao direktora SRD Vrutak i on je rekao moze loviti jer nigdje nepise da je zabranjeno vec je samo usmeno receno tako da je sljedece sezone idem dole pa sta bude :-) jebga ja negdje moram loviti a na jezeru niko nije lovio odavno tako da je nije ni hranio niko pa mislim da je riba gladna pravo i ceka mene hehehehe