Aroma za kolače

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac

Odgovori
ivan_sb
Početnik
Postovi: 7
Pridružen/a: 02 svi 2013, 21:48

Aroma za kolače

Post Postao/la ivan_sb » 06 srp 2013, 04:32

Htio bi aromatizirat kukuruz aromom za kolače, čito sam da su to ljudi radili pa bi htio isprobat,ali ne znam kako ju dozirati na 1kg.Na njoj piše koncetrat 1:100


Avatar
adi
Predsjednik U.G. "Bistro!"
Postovi: 1228
Pridružen/a: 18 vel 2007, 10:50
Lokacija: sarajevo
Kontakt:

Re: Aroma za kolače

Post Postao/la adi » 06 srp 2013, 09:20

zavisi na koju kolicinu kukuruza? ova za kolace je dosta slabija tako da mozes slobodno vise, ako je termicki obradjujes takodje gubi na jacini...racimo na kilogram mixa za boile mozes ici i do 5ml....licno to radim otprilike, a i kukuruz teze poprima aromu, pa idi na kilogram kukuruza 1ml.
slika
ja sam inace po riboispovjesti sarandzija

Avatar
rusko
Nobelovac
Postovi: 4759
Pridružen/a: 30 stu 2009, 19:17
Lokacija: Svedska

Re: Aroma za kolače

Post Postao/la rusko » 06 srp 2013, 12:11

Da li bi se efekat arome poboljsao ako bi se prvo u hladnoj vodi pomijesala sa kukuruznim skrobom... pa onda sa kukuruzom?
slika slika

Avatar
adi
Predsjednik U.G. "Bistro!"
Postovi: 1228
Pridružen/a: 18 vel 2007, 10:50
Lokacija: sarajevo
Kontakt:

Re: Aroma za kolače

Post Postao/la adi » 06 srp 2013, 20:04

vjeruj da ne znam, nisam probao pa da ne pametujem... :wink:
slika
ja sam inace po riboispovjesti sarandzija

enko
Književnik
Postovi: 646
Pridružen/a: 20 vel 2007, 21:44
Lokacija: Zenica

Re: Aroma za kolače

Post Postao/la enko » 06 srp 2013, 20:14

Meni su arome najbolji rezultat davale kada skuham kukuruz pustim malo da se ohladi i onda dodam aromu tako mi je kukuruz najbolje aromu upijao


Avatar
soha
Nobelovac
Postovi: 1431
Pridružen/a: 13 lis 2008, 00:10
Lokacija: Stari grad Soko

Re: Aroma za kolače

Post Postao/la soha » 06 srp 2013, 20:56

enko je napisao/la:Meni su arome najbolji rezultat davale kada skuham kukuruz pustim malo da se ohladi i onda dodam aromu tako mi je kukuruz najbolje aromu upijao
100% najbolji nacin. Potpisujem. Ostavit ga da prenoci.

Avatar
rusko
Nobelovac
Postovi: 4759
Pridružen/a: 30 stu 2009, 19:17
Lokacija: Svedska

Re: Aroma za kolače

Post Postao/la rusko » 06 srp 2013, 21:04

adi je napisao/la:vjeruj da ne znam, nisam probao pa da ne pametujem... :wink:
necu ni ja... samo prijedlog iz nekadasnje struke... ;-)
slika slika

Avatar
adi
Predsjednik U.G. "Bistro!"
Postovi: 1228
Pridružen/a: 18 vel 2007, 10:50
Lokacija: sarajevo
Kontakt:

Re: Aroma za kolače

Post Postao/la adi » 06 srp 2013, 21:10

e ako je struka onda znas :grin: , dakle pucaj...
slika
ja sam inace po riboispovjesti sarandzija

Avatar
rusko
Nobelovac
Postovi: 4759
Pridružen/a: 30 stu 2009, 19:17
Lokacija: Svedska

Re: Aroma za kolače

Post Postao/la rusko » 06 srp 2013, 21:31

Studirao sam za inzinjera biotehnike, i u sklopu studija sam imao i par termina studija o prehrambenim proizvodima, zato me zanimaju ove vase saranske smjese i fore... poslije toga sam studirao socionomiju - razvoj javnog sektora, cime se trenutno bavim, zato volim da pametujem... (gadne li kombinacije) :grin:

Skrob se inace koristi za pojacavanje arome, a pravi rezultat cete dobiti ako prije ribolova u takvu smjesu dodate malo amilaze i maltaze (neogranicen izvor istih imate u pljuvacci gdje se stvara prilikom zvakanja hrane koja sadrzi skrob)... To kako cete dodati amilazu ne bih da opisujem, skontacete vec nekako :mrgreen:

Manja kolicina tih enzima je dovoljna za bure smjese, ti enzimi brzo reaguju sa skrobom (koji je prethodno vec preuzeo aromu) i pretvaraju ga u secere, takodje djeluju i na kukuruz (skrob i proteine u njemu)... sto bi znacilo da se aroma lakse prenosi dalje, intenzivnija je i dobijete slad koja je sama od sebe aroma i mozda nesto privuce...
slika slika

Avatar
adi
Predsjednik U.G. "Bistro!"
Postovi: 1228
Pridružen/a: 18 vel 2007, 10:50
Lokacija: sarajevo
Kontakt:

Re: Aroma za kolače

Post Postao/la adi » 06 srp 2013, 21:38

u boile obicno stavljam skrob i radi boljeg vezanja i rolanja (pored hranjivih vrijednosti), ovo fakat nisam znao da je pojacivac arome...eto covjek uci dok je ziv...danke :wink:
slika
ja sam inace po riboispovjesti sarandzija

Avatar
rusko
Nobelovac
Postovi: 4759
Pridružen/a: 30 stu 2009, 19:17
Lokacija: Svedska

Re: Aroma za kolače

Post Postao/la rusko » 06 srp 2013, 21:57

adi je napisao/la: ovo fakat nisam znao da je pojacivac arome...
..samo nije potpun dok ga neko ne lizne... :grin:

znam da ovo zvuci ko da zajebavam, ali vjeruj... stvarno je tako... u hranu se stavlja sa ciljem da ce u ustima poceti njegova prerada od strane encima koja je skoro pa trenutna, i onda dolazi do reakcije kada arome "eksplodiraju"... Seceri lakse prodiru u celije i nose sa sobom aromu... Pogledaj sastave konzervi, salama i slicnih proizvoda... dosta njih imaju skrob... Stavlja se iz dva razloga, da zgusne tecnost i da pojaca ukus...

Ako koristis koncentrovani skrob u prahu on ce se brze siriti u vodi od onog koji je vezan u kukuruzu a i brze ce se integrirati sa skrobom u kukuruzu (ako ga ostavis da ostoji noc prije i redovno mijesas) te tako "unijeti" i vezati aromu za zrno...

I ribe imaju amilazu, tako da ce isti proces kao kod covjeka zadesiti i njih... a onda... BISTRO!!!
slika slika

Avatar
adi
Predsjednik U.G. "Bistro!"
Postovi: 1228
Pridružen/a: 18 vel 2007, 10:50
Lokacija: sarajevo
Kontakt:

Re: Aroma za kolače

Post Postao/la adi » 06 srp 2013, 22:24

meni se sve oko njega svodilo na ugljikohidrate... <plach>
slika
ja sam inace po riboispovjesti sarandzija

enko
Književnik
Postovi: 646
Pridružen/a: 20 vel 2007, 21:44
Lokacija: Zenica

Re: Aroma za kolače

Post Postao/la enko » 07 srp 2013, 10:36

adi je napisao/la:meni se sve oko njega svodilo na ugljikohidrate... <plach>
Ili oko jecma <valjanjeodsmijeha> <valjanjeodsmijeha> <valjanjeodsmijeha>

Odgovori

Natrag na “Mamci i prihrana”