Boile za soma?!

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac

Odgovori
pocetnik
Štela
Postovi: 63
Pridružen/a: 12 tra 2007, 17:51
Lokacija: Trenutno BRCKO/DUBRAVE

Boile za soma?!

Post Postao/la pocetnik » 02 kol 2007, 17:56

Zanima me boile za soma. Kućna radinost. Zna li tko kakav recept i slično. Po mogućnosti da su tvrde da ih cverglo ne uzme!!!


Avatar
macak
Haman Štela
Postovi: 40
Pridružen/a: 11 ožu 2007, 11:58
Lokacija: München

Post Postao/la macak » 03 kol 2007, 12:50

Nisam nikad radio boile za soma ali na one za sarana sam dobio somove.Buduci da trazis boili iz kucne radinosti mogu ti pomoci samo sa par savjeta ,samelji pastrmske pelete ako nemozes doci do ribljih brasana koja imaju intezivan miris (npr sardine ),govedju djigaricu ispasiraj i odvoji zilice pa dodaj u boilu,koju konzervu skuse,sardine mozes isto pomjesat.Da ti sve dobro poveze uzmi pored griza i rizino brasno koje je i tesko pa ces moci i dalje dobacit a ako pecas na rijeci napravi jastucice umjesto kugli da ih voda ne nosi.Krvno brasno dobro veze a za soma moze biti samo dobro.Vjerojatno ima jos sastojaka koji su dobri a mogu se naci u supermarketima pa ako neko ima pojma nek napise.Od onih za sarana mozes sve uzeti sto je vezano uz djigericu (leber) i ribu ,a to su brasna,extrakti,ulja,tekuci atraktanti i sl.
samo je pitanje vremena....

toma
Početnik
Postovi: 15
Pridružen/a: 16 tra 2009, 10:55

MATERIJAL ZA BOJLU ZA SOMA

Post Postao/la toma » 03 sij 2010, 20:36

Pozdrav svima!!
Zanima me jedan sastojak za izradu boili za soma.
Neki ga zovu jednodnevka.
To je kukac koji zivi u vodi u mulju i izlazi na površinu jedino Kada cvate topola radi parenja.
Mnogi kazu da je to ključni sastojak.Som to obozava.
Pa ako nesto nesto zna.
HVALA!! BISTRO!!

Avatar
zlaja
Nobelovac
Postovi: 4827
Pridružen/a: 17 sij 2007, 20:39

Re: MATERIJAL ZA BOJLU ZA SOMA

Post Postao/la zlaja » 03 sij 2010, 20:51

To je druže (Lepica) nafataš ti bijeli insekata nekom mrežicom u toku noći sa lampom(mukotrpan posao) i kukce zdrobiš i pomješaš sa oštrim brašnom i malo vode.Od dobijene smjese praviš kuglice i stavljaš na udicu. Kažu da su najbitnija jajašca koju nose ženke jer to mirisom pali soma. Smjesu drži u frižideru
Bistro

ttp
Početnik
Postovi: 21
Pridružen/a: 23 kol 2011, 18:09

Re: Boile za soma?!

Post Postao/la ttp » 07 ruj 2011, 00:41

Pozdrav svima. U ovoj temi se spominje lepica, voden cvijet...
Uglavnom, vidim da je u BIH i Srbiji, barem koliko sam cuo, cijena dosta visoka. Evo da znate da u HRV (ZG) ima za kupiti po cijeni od 150 kn iliti 37,5 KM po 1 kg. Ja sam kupio par kg. Svijetla lepica, zenke kao i uvijek, jajsca ima... Provjereno valja, prijatelj je pecao, ja jos nisam , uskoro cu... Imam jedno pitanje. Pravit cu boile od Frolic, psece hrane, medu mnogim sastojcima, mislio sam dodati u one lovne, lepice, i dehidrirane krvi Trapper proizvodac... Iskustva ? Jeste li krmili s tim boilama. I ima li tko kakvu ideju u spremanju lepice... Ako ima zainteresiranih za lepicu, mogu napisati broj, nasao sam to preko njuskala (oglas). Uzivajte, pozz


Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6108
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: Boile za soma?!

Post Postao/la Seha » 07 ruj 2011, 09:23

Na boilie od frolic-a sam lovio samo sarane imas o tome u temi o frolic-u pa da se neponavljam.O lepici samo citao. Mozes probati praviti boilie u kombinaciji sa lepicom, ali mislim da ce miris frolica preovladati. Upitno je sta ce nakon kuhanja i susenja boilia od tog mirisa lepice i ostati u boili. Da je to tek tako lako izvodljivo siguran sam da bi te boilie za soma vec bile u prodaji.
Zasto nelovis na tijesto napravljeno od lepice, na taj nacin love soma stoljecima na savi i dunavu?
Ukoliko imas problema sa sitnom ribom ,a zelis loviti soma dubinkom mozda je najbolja opcija u tom slucaju da lovis i hranis halibut paletama. Imas na pocetnoj Mirzinu reportazu sa rijeke Ebro tu imas par fotografija sistema koji se koristi za soma.
Ako vec moraju biti boilie moraces se malo igrati sa brasnom poput krompir brasna (ne ono za pire krompir) jer ono veze doslovno sve sto sam probao do sada. Mislim da ga je nemoguce naci u BiH i ostatku regiona.
Sve u svemu jako pohvalno sto zelis unijeti malo kreativnosti u ribolovu soma na nasim vodama. Kod nas je narod vise tradicionalan i rijetki su oni koji su voljni probati uloviti ribu na drugaciji nacin. Bistro
slika

ttp
Početnik
Postovi: 21
Pridružen/a: 23 kol 2011, 18:09

Re: Boile za soma?!

Post Postao/la ttp » 07 ruj 2011, 10:26

Hvala Seha na odgovoru. Novi sam na forumu, i trenutno nemam puno vremena, ali svaki dan skicnem, pa citam razne postove, tako da sam vec proucio ovo za frolic. Inace, studiram kemiju, pa polako ulazim u te vode, naravno pazeci da ne potrujem ribu, pa se nadam da bih mogao otkriti nesto dobro kroz odredeni niz godina, valjda nije sve otkriveno, ali treba biti samo uporan. Pokusat cu nabaviti na faksu kemikalije, tipa betain, tripsin... mislim da je to dosta jeftinije nego u ribolovnim trgovinama...
Da, svakako sam planirao pecati soma i na staro dobro tijesto, a tko zna mozda se zaleti i saran. No, mislio sam mozda probati i boile, ali bas stoji ovo sto si napisao... Ali svakako cu pokusat napraviti boile za amura, mislim da cu neki buckuris, grasak, mahune, rogoz, maslacak, kukuruznog brasna, mozda jos neke trave koju amur voli, + ostale tvari koje su potrebne pri pravljenu boila. Sve u svemu, vidjet cemo...
Nisam odgonetnuo kako pecati na lepicu, netko kaze odmah kontru na prvu, netko kaze, ne lagano i ravnomjerno podigni stap, a treci pusti da som malo odnese i da se okrene pa onda kontra. Izgleda da cu sam morati probati, pa sto bude upalilo.
Koliku dlaku stavljas kod pecanja na kukuruz i boilu. Nekako volim dosta udaljiti 2 i vise cm od "zavoja udice" , dok moj stari puno manje 1 cm, i manje... nekako mislim da je bolje kad je duza dlaka jer je udica odmaknuta, ima vise slobodnog hoda, ili to ovisi i o nacinu uzimanja sarana, ovisno jel usisava ili uzima ustima...

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6108
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: Boile za soma?!

Post Postao/la Seha » 07 ruj 2011, 11:48

Udaljenost mamca na dlaci ti diktira koju vrstu udice i prezentacije (materijala predveza) koristis. Meni je najcesce na klasicnom predvezu od upredenice i sirokom luku udice bilo koji mamac da koristim udaljenost oko 15 mm.
To je vec druga tema pa ako imas jos pitanja otvori novu temu da ne off-amo ovdje.
slika

rak1
Početnik
Postovi: 1
Pridružen/a: 27 vel 2011, 17:37

Re: Boile za soma?!

Post Postao/la rak1 » 30 lis 2012, 04:17

mene interesuje gde da nadjemtaj vec vodeni cvet ali da je sigurno to to,i cena <titinpionir> naravno i recept kako se i sa cime mesi,posto nikad nisam pecao na to a voleo bi...

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6108
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: Boile za soma?!

Post Postao/la Seha » 30 lis 2012, 12:32

Navodno lepicu prodaju po bolje opremljenim ribo trgovinama. Znam da je ima u HR i SRB za BiH nisam bas siguran.
Pokusaj malo guglati (pod lepica ili vodeni cvijet) ja sam nasao info da je se u HR cijena za kg krece oko 150 - 250 kuna.
Mijesi se koliko sam mogao skontati sa psenicnim brasnom. Imas par klipova na You tube
slika

lukakv
Haman Štela
Postovi: 38
Pridružen/a: 30 kol 2012, 22:44

Re: Boile za soma?!

Post Postao/la lukakv » 20 pro 2012, 01:07

kod mene u Kraljevu je cena u julu bila 30evra za 1 kg vodenog cveta,pa je padala tokom avgusta da bi u septembru 1 kg kostao 10 evra. moje iskustvo sa Zapadne morave je da som radi na cvet do jula meseca,posle ga uzima samo sitan som. jedan put iz zezanja prevrnem kamenje po reci i pokupim larve zive i pomesam ih sa grudvom vodenog cveta. zabacim i udarac,ja pomislim som od 3-4 kg ali kad sam izvukao ribu na obalu vidim da se uhvatila mrena 1,5 kg <valjanjeodsmijeha> inace ja cvet mesam sa ostrim brasnom tip 500. mamac se lako skida sa udice,neki dodaju kucinu ili vatu da bi im mamac sto duze ostao na udici. treba grudvu cveta i brasna dobro i dugo mesiti da bi bila zvakasta i tvrdja,da bi duze ostao mamac na udici

Odgovori

Natrag na “Ribolov ostalih vrsta riba na dubinski sistem”