Stranica: 1/1.

Nevjerovatan ulov - gigantska pastrmka sa Une

Postano: 25 kol 2009, 18:36
Postao/la mekousna
slika
Po riječima Semira Fatkića, potočnu pastrmku je uhvatio 22.07.2009. u rejonu Zeljkovića livada, koji se nalazi u gornjem toku Une na relaciji Kulen Vakuf - Martin Brod. Ovaj nevjerovatan trofej je uhvatio u 12.30h na pozlaćenu leptiricu. Više podataka nije ostavio, te ga ovim putem molim da nam ih dostavi, koji zasigurno zanimaju ne samo mene, nego i sve zaljubljenike u ribolov. Ako su svi podaci tačni (a sudeći po fotografijama jesu), ovo je zasigurno najveća do sada uhvaćena potočna pastrmka na rijeci Uni, a usudio bih se reći i na svim rijekama u regiji. Negdje u ovo doba prošle godine smo pisali o nevjerovatnom ulovu na istom rejonu potočne pastrmke od 10,50 kg, ali ovo prevazilazi sve moguće pretpostavke o tome koju težinu i dužinu autohtona potočara može uopšte da dostigne. Još jednom molim Semira da u komentarima ove reportaže napiše više detalja (oprema, debljina najlona, vremenski uslovi itd.) o ulovu ovog nevjerovatnog trofeja. BISTRO!
Adnan Mujakić
Preneseno sa "Patak.com.ba" <forenzicar>

Ovo bi trebalo na vještačenje... precizna starost ribe po krljuštima... zatim zvanično o kojoj se pastrmci radi.

slika

101 cm, 16 kg

Re: Nevjerovatan ulov - gigantska pastrmka sa Une

Postano: 25 kol 2009, 19:25
Postao/la montana
Meka brate!

Radi se o UNSKOM BISERU, potocnoj pastrmci ove velicine koja je moguca samo u toj rijeci. Posebno je interesantna jer je iz gornjeg toka gdje je voda znatno plica i brza (teren podsjeca na Glavaticevo) i tesko dozvoli ribi ovog kalibra da se igdje sakrije. Ovakve ribe rastu samo tamo gdje se riba postuje i cuva, kako od ribara, tako i od strane okolnog stanovnistva. Siguran sam da ce nastati ribarska groznica nakon ovih slika, pa apeliram da se ribari sa drugih podrucja pridrzavaju pravila i garantujem da ce biti uzivanje za pamcenje.

Re: Nevjerovatan ulov - gigantska pastrmka sa Une

Postano: 25 kol 2009, 19:32
Postao/la mekousna
Pa da, prvo je rijetkost da je ostala toliko dugo u životu, a da nije ulovljena od strane nekog ribara.
Druga je rijetkost da grdosija od 16 kg živi toliko dugo. Ja bih najviše volio da je ovaj vlasnik trofeja dao na analizu nekoliko krljušti ove ribe, da se fino ustanovi starost. Zanimljivo je sve to, ovo pomjera mnoge granice o najvećim ulovima u novije doba, a sigurno bismo se svi iznenadili, kada bi se ustanovila starost primjerka.

Re: Nevjerovatan ulov - gigantska pastrmka sa Une

Postano: 25 kol 2009, 19:49
Postao/la montana
Napisao sam prije da potocara zivi na 4 razlicite lokacije: potok, rijeka, jezero i more. Ovisno o lokalitetu, poprima boju, sare, velicinu i oblik tijela. Drugi bitan faktor je ishrana, tj bogatstvo vode prirodnom hranom. U nedostatku hrane, riba kad preraste bebi hapicu (musice i larve insekata) prelazi na pesa i gagu, kao i svoje sestrice koje jo mogu stati u usta. Ako voda nema dovoljno hrane potocara ide nizvodu do dubljih rijeka, jezera, pa cak i u more (sve pastrmke to rade) i tamo raste velika, ali ne veca od ove. Kada se mrijesti, tj kad je ovo sa tvog potpisa riba krene uzvodu i u potoke, tako da to kretanje ribe ide non-stop. Cest slucaj je kod nas pod branama hidrocentrala gdje nemamo prevodnice za ribu, riba dodje i nema kud. Tu nastupaju oni o kojima pricamo na drugim temama. Da se vratim ovoj ribi. Ispod Kulenvakufa ima prirodni slap, cudo lepote, koji je nepremostiva prepreka, tako da sigurno ova nije dosla iz donjih tokova, tako da joj to donosi na sve ovo jos 1000 poena. Rasla je na muhi i pastmsko-lipljenskoj dijeti. Jos jednom svaka cast Semire i da ih jos slicnih uhvatis!

Re: Nevjerovatan ulov - gigantska pastrmka sa Une

Postano: 25 kol 2009, 20:40
Postao/la mekousna
montana je napisao/la:Rasla je na muhi i pastmsko-lipljenskoj dijeti.
Jeste rasla na muhi, ali u svome "djetinjstvu" <fotografija>

Evo zanimljivog citata, kako je USTVARI ova riba uhvaćena...
On nju jeste uhvatio na leptiricu, ali evo i kako: Kako kaže Semir, na leptiricu se nakačila kalifornijska pastrmka prosječne veličine, i dok je vukao ovu kalifu, grdosija je izašla iza neke manje sedre, zaletila se za kalifom, i kako to kod ovih velikih riba često biva, zgrabila kalifu ali i za njom izletila na obalu!!! Semir je, a šta će drugo, skočio na nju i zgrabio je rukama. Ovo je za mene prava jedna ribarska priča vrijedna i spomena i pamćenja. Sinoć sam bio na istom terenu, i, iako je to teren uglavnom atraktivan za mušičarenje, ja sam se ipak više posvetio leptirici trici nadajući se da je ovo čudovište imalo i sestru, hehe. Naravno, od toga ništa, ne dešavaju se ove priče i ulovi svaki dan. Juče cijelo vrijeme gledam taj teren i neuspješno pokušavam da shvatim kako se tolika riba vjerovatno godinama sakrivala od ribara.
Znači, jela je sve što je bilo jestivo u njenom okruženju. Pravi "dinosaur" sa naše ljepotice Une. Ubila ju je vlastita veličina, glad za svim što se mrda u vodi i iznad vode. <ribaribu>

Re: Nevjerovatan ulov - gigantska pastrmka sa Une

Postano: 25 kol 2009, 20:49
Postao/la montana
Ovo ponasanje kod pastrmke nije zabiljezeno osim sa sitnom ribicom, jos manje sam ja to vidio. Zbog svoje velicine pocela se ponasati ko svoje vece rodice mladica i glavatica. Ko zna koliko je ribe pojela da dostigne ovu velicinu. Treba negdje na naslovnu ugraditi ovu sliku zauvijek. U stvari dok joj Semir sestru ne ulovi.

Re: Nevjerovatan ulov - gigantska pastrmka sa Une

Postano: 25 kol 2009, 21:38
Postao/la amchuka
Ovo je ko dobro Janje prijatelju. Respect

Re: Nevjerovatan ulov - gigantska pastrmka sa Une

Postano: 26 kol 2009, 14:28
Postao/la Seha
Neznam znate li za onu potocaru uhvacenu u jezeru Bocas prije nekih 6-7 godina radilo se tada da bude oficijalno i svijetski rekord. Koliko me pamcenje sluzi ta je bila dosta veca negdje oko 20 kg............ Ako se nekom da nek malo prosparta netom pa ako nadje nesto nek postavi........... Tip koji je ulovio je iz Mrkonjic Grada cije udruzenje i gazduje Bochcom.
Velike potocare nisu nekad bile rijetkost u nasim vodama. Pouzdano znam da su lovljene u Trebisnjici prije izgradnje hidroelektrana.. Vjerovatno se jos pokoja krije u Trebinjskom i Bileckom jezeru. Licno sam kao dijete gledao sa mozta u gradu dvije velike u lovu... Te su bile debelo preko 10 kg.
Da se malo povede racuna o nasim vodama i prosirenju pokreta uhvati i pusti i na salmonoide bilo bi ribe kao u snu.

Re: Nevjerovatan ulov - gigantska pastrmka sa Une

Postano: 26 kol 2009, 15:35
Postao/la svirac
Veliko plivsko jezero Seha, ima takve velike majke! Javlja mi drug iz Jajca da se vec nekoliko noci naganja sa dvije velike, kaze da su tu negdje oko 80 cm .... kaze, nema sta joj ne bacam, ali ....

Re: Nevjerovatan ulov - gigantska pastrmka sa Une

Postano: 26 kol 2009, 17:01
Postao/la montana
Taj komad sto Seha kaze je bio prilog na TV, ali prije vise od 7 godina sigurno, jer ja sam otisao od tamo prije 7 godina. A i sto Svirac rece Veliko jezero ima uvijek komada. Imali su i oni TV prilog, mislim 14kg, a kod kampa, gdje je restoran, konobar mi je pokazivao metrasicu koja ganja sitnu ribu koju on hrani hljebom iz restorana.

Sve to su jezerke, ali ova na Uni je rijecna, pa kao takva je vrijedna spomena.