Stranica: 1/1.

White fish

Postano: 17 ruj 2009, 15:17
Postao/la montana
Evo jedne vrlo zanimljive ribe iz porodice salmonida. Zivi u planinskim rijekama zajedno sa drugim salmonidima. Odlikuje je zivot u jatu, a pretezno se hrani musicom. Prosjecni komadi su od 25-30cm. Ima mala usta bez zuba, koja nalikuju surli kojom usise musicu dosta duboko. Odlican je borac, a posto "radi" u jatu vrlo je lijepa za zabavu i popunjavanje vremena dok cekamo da velika pastrmka "proradi". Ne smatraju je bitnom, jer je ima na bacanje i ribolov je dozvoljen cijele godine. Lokalno stanovnistvo je susi i kazu da je ukusna. Dnevna kolicina je 20, pa i do 100 komada na pojedinim rijekama. Za vrijema zimskog ribolova ostali salmonidi su C&R.

Re: White fish

Postano: 19 ruj 2009, 20:36
Postao/la Seha
Interesantno mene neodoljivo posjeca na ozimicu vrstu salmonoida kojih ima u Evropskim rijekama i jezerima. Super riba za loviti duplo snazniji borac od pastrmke. Ima li ta vasa bijela (white) riba masnu peraju kao pastrmka?

slika

Re: White fish

Postano: 20 ruj 2009, 05:50
Postao/la montana
Ima masno peraje i puno lici na ovu sa slike. Jos sam saznao da postoje dvije vrste ovdje u USA. Jedna je Lake White Fish (to bi mogla biti ova tvoja koju ja nisam vidio uzivo), a ova moja se zove Mountain White fish koja je nesto manja i zivi samo u planinskim rijekama. Moji prijatelji iz Krupe su lovili nesto slicno kad su isli u posjetu u Svedsku (mislim). Sve u svemu jak je borac i vrlo zanimljiva riba za ribolov. Mrijesti se nekad u decembru i ikra joj je dosta sitnija od pastrmkine. Procitao sam ponegdje da je bliza po srodstvu lipljenu. Javite ako ima sta novih informacija

Re: White fish

Postano: 20 ruj 2009, 12:49
Postao/la Seha
To je to garant citao sam da imaju nekolike podvrste koje su dosta manje od ove evropske ozimice latinski naziv je Coregonus lavaretus.
Ovo je familija salmonoida i trenutni rekord je ja mislim negdje blizu 5 kg. Ja sam lovio komade sekund preko 2 kg u obliznjem fjordu na gliste cekajuci deveriku.. Borac je za 10+ i upoznao sam par pasioniranih musicara koji samo love njega i debelouste cipole u fjordu.
Probao sam par puta susenu ozimicu (delikates).

Re: White fish

Postano: 24 ruj 2009, 23:28
Postao/la montana
To je to definitivno. Sve sto si rekao odgovara ovoj ovdje jezerskoj (isao sam u ribarnicu da je vidim, sramota) I oni imaju svjezu i susenu. Ova moja sa slike je planinska podvrsta i rekord je 2,2kg malo su tamnijih ledja i imaju na obrazu ljubicastu "modricu" dok ova jezerska nema. Moram se sloziti da je borac ipo samo ne iskace iz vode, nego cesce se uvrce ispod i bjezi niz vodu...

Re: White fish

Postano: 25 ruj 2009, 17:35
Postao/la IVAN
Dobri komadi

Re: White fish

Postano: 26 ruj 2009, 07:26
Postao/la montana
Ima li ih po Californiji Ivane? Ja sam lovio po Truckee Riveru gdje kazu da ih ima, ali da su na dnu i da se rijetko javljaju na udicu. Nisam vidio nista osim kalifa i potocara.

Re: White fish

Postano: 09 lis 2009, 23:52
Postao/la montana
Evo jos nekoliko ovih izuzetnih boraca, ili sam se ja smrzo pa nisam imao snage da ih vadim

Re: White fish

Postano: 10 lis 2009, 01:30
Postao/la Seha
Zima zima e" pa sta.. <smrzlo> Cestitke majstore !