Ova pastrmka je naravno pustena, ali ne samo zbog moje dobre volje i C&R odanosti, vec i zato sto zakon u Svedskoj zabranjuje vadjenje ovih riba. Ako obratite paznju na njen izgled primjeticete da nije u punoj kondiciji, nema klasicno zadebljanje iznad glave i na trbuhu i nije sva "srebrna", sto znaci da se jos nije oporavila od mrijestenja. Ovakva pastrmka je gurmanski gledano jako losa, meso joj je zilavo i neukusno pa prema tome nema ni potrebe da se nosi kuci. Meni licno ove "bese" ili kako ih jos zovemo "rage" pruzaju veliko zadovoljstvo jer uzimaju kao lude, posto nastoje da povrate snagu. Jedino sto dok su u ovom stadiju i nisu bas neki borci, ali zato kada povrate snagu pruzaju zestoke borbe i izvuku i do 40 metara backinga u svojim jurisima koji su cesto sa kraja na kraj rijeke praceni zestokim izbacivanjima.
Razlog sto ovo postavljam je to sto su mnogi koji pecaju u Svedskoj neupuceni u ovaj zakon i kako u stvari izgleda riba koja se smije nositi kuci. Vidio sam pojedince koji nose ovakve ribe i jos se hvale kako su ulovili "kraljevskog lososa"
Kontam, ako je neko naumio da proba pecati morsku pastrmku, i slucajno zaviri ovdje, eto prilike da se nesto nauci...

A evo kako treba da izgleda riba koja se smije ponijeti kuci: