Stranica: 1/1.

koliko puta godisnje se mrijesti plotica ?

Postano: 07 lis 2012, 00:07
Postao/la -vlado-
s obzirom da u augustu su lovljene plotice koje imaju sitnu ikru i s obzirom da pocetkom oktobra mjeseca ta ikra je znatno krupnija a muzjaci plotice se prepoznaju u tom periodu pa znatno izraslim bodljama zanima me dali ko ima saznanja dali se ova vrsta ribe mrijesti dva puta godisnje?
(posjedujem slike ali neznam kako da ih postavim)[

Re: koliko puta godisnje se mrijesti plotica ?

Postano: 07 lis 2012, 08:41
Postao/la zlaja
Sva bijela riba u našem podneblju ima ikru u jesenjem periodu, hormoni im udare u glavu da bi se ujatili u velika jata te tako prezimili zimu u toplom zimovniku...inače veoma dobro zapažanje. Instikt i hormoni ih tjeraju da se ujate i pripreme za zimu ali mrijest će obaviti tek u proljeće kad im bude odgovarala temp. vode. Ako se ne slože svi uslovi i dalje čuvaju ikru za idealne uslove pa mrijest zna produžiti ...u ovom periodu plotici,škobalju,bucovu...sva ikra izgleda kao da je u zrelom stadiju...

Re: koliko puta godisnje se mrijesti plotica ?

Postano: 07 lis 2012, 13:54
Postao/la -vlado-
ja ploticu lovim preko cijele godine i zimi nisam lovio primjerke sa ikrom i bodljama i zato sam postavio ovo pitanje.
Una je relativno velika rijeka koja je dosta siromasna ribom svih vrsta u odnosu na period prije 20 i vise godina.
zbog promjene klime voda je i u prosjeku toplija tako da se moze gaziti bos a neki odvazniji se i okupaju. takva voda prepuna je biljne hrane za ploticu i sad te hrane ima vise nego u julu i augustu i kad sve te faktore skupim moja velika sumnja je da se ona mrijesti ali njen mriest ja nisam gledao u proljece a pogotovo u ovom periodu. sad se plotica drzi standardnih mjesta gdje boravi u jatima i hrani se ali za 20tak danata mjesta bice pusta a ni u poznatim zimovnicima nece je biti sve negdje do novembra i pocetka decembra. negdje odlazi kao i u periodu april/maj kada ovaj prostor rijeke Une skoro da bude bez nje.