Veliki klijenovi(prezentacija i tehnika)

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac

Odgovori
Avatar
mladicakraljica
Piskaralo
Postovi: 204
Pridružen/a: 18 lip 2012, 17:20

Veliki klijenovi(prezentacija i tehnika)

Post Postao/la mladicakraljica » 25 lip 2013, 18:32

Krupni glavonja ima "nesto svoje"pod tim mislim da je jako oprezan (za razliku od sitnih)i nece se zalijetati na plijen u nasem slucaju varku za koju je siguran da je nece stici.
Ovo znaci da sam 99% svojih klijenova , brojim samo one preko 45cm stigao na jako,jako,jako spooooooro povlacenje nikada bacajuci uzvodu nisam uhvatio krupan komad,samo poprijeko i poprijeko-nizvodu i skroz niz vodu sutevi daju prave komade.Najbolja je prezentacija varke kada voda samo svojom brzinom vodi varku a ona ima stabilan,konstantan rad.
A posto je krupan klijen uglavnome u mirnijim limanima to znaci da je jako bitno poznavati varalicu napr...od leptirova samo meeps moze da se okrece pri takvome povlacenju dok ostali preskacu napr...vibraks,i itd

I pri ovakvoj prezentaciji moramo imati odgovarajucu varku koja mora zadovoljiti sljedece uvjete :da pokriva mjesto od povrsine vode pa do dna sve u sporom povlacenju takodze ujke ,skakavci i zabice zadovoljavaju dosta situacija kada su mjesta plica i mirnija.
A za dublja ujke ,meepsovi ,pacadi, rapale.

I kljen uglavnome uzima varku koja se nalazi u njegovoj ravni (dubini) takođe mozemo imati slucajeve da jedan dan razvalimo na tonucek ujku pri dnu a vec sutra da nece da ga pogleda (konatamo kako to :shock: :shock: )pa jednostavno promjenio je dubinu moze da se nalazi na samoj povrsini i samo tu uzima.


Ovo su neka moja skromna zapazanja volio bih vas cuti majstori kako i nasta i pri kakvoj prezentaciji ste dobijali glavonje <djed> <djed> <djed> <djed> <djed> <djed> <djed> <djed> <djed>


darell
Haman Štela
Postovi: 38
Pridružen/a: 26 vel 2013, 18:06
Lokacija: Sarajevo

Re: Veliki klijenovi(prezentacija i tehnika)

Post Postao/la darell » 25 lip 2013, 19:36

Svaka cast za ovu temu,dobro ce doci nama pocetnicima a i ostalima :D Bistro

Avatar
zlaja
Nobelovac
Postovi: 4852
Pridružen/a: 17 sij 2007, 20:39

Re: Veliki klijenovi(prezentacija i tehnika)

Post Postao/la zlaja » 25 lip 2013, 21:37

Hvala na tekstu,to je ono što treba ovom forumu.Ja bi dodao za rijeku Bosnu- često ljudima dosadi blinkerati manje i srednje klenove...da im bi kapitalca ali tvrde da ga jednostavno nema...Poslije sezone mrijesta kad su svi na okupu dolazi do povratka jata na ljetna lovišta,krupan klen se izdvaja od grupe , zauzima dubine i kamen. Izlazi na liman i brzak ali rijetko i u nepravilnim intervalima da bi ga mogli tu među prosječnim primjercima ciljano loviti...tihi dijelovi rijeke sa kamenim lavirintom na dnu...e baš je tu...

Avatar
mladicakraljica
Piskaralo
Postovi: 204
Pridružen/a: 18 lip 2012, 17:20

Re: Veliki klijenovi(prezentacija i tehnika)

Post Postao/la mladicakraljica » 25 lip 2013, 22:57

Jos jedan glavni razlog zasto se rijetko lovi bas krupan klijen(a ima ga pravo svugdje pogotovo na Bosni) pogotovo u vrijeme mrijesta kada je grupisan u jata naprimjer mjesto ima 30komada ,od toga su 2-3 kom do 3kg a ostali sica i ta sica je brza ko munja uvijek stigne varku brze od velikog i tu je kraj price odmah se razbjezi,ko klijen plasljiv i oprezan i nema lova neko vrijeme cak je veliki zavrsio za taj dan.
E ovome jos nisam nasao lijeka nepomaze ni veliki mamac cak cetvorku meepsa uzimaju pokilasi a cvonjke ga prate i udaraju
inace klijen nema straha od velike varalice ima srce ko mladica a mud....ko grgec <valjanjeodsmijeha> <valjanjeodsmijeha> <valjanjeodsmijeha> <valjanjeodsmijeha>
Ali ga ja pretjera <valjanjeodsmijeha> <valjanjeodsmijeha> <valjanjeodsmijeha> <valjanjeodsmijeha> <djed> <djed> <djed>

Avatar
mladicakraljica
Piskaralo
Postovi: 204
Pridružen/a: 18 lip 2012, 17:20

Re: Veliki klijenovi(prezentacija i tehnika)

Post Postao/la mladicakraljica » 30 lip 2013, 15:55

Jos nesto sto je karakteristicno za krupnog klijena je da zna tako pipnuti ,dofatiti varalicu da se cesto nemoze ni osjetiti napr..jutros imo 5 komada 2 oko 45 cm i jednog preko 50cm(ovaj je spao) i par malih oko0 30-35 i samo dva su izasla napolje jer zbog takvog osjetljivog uzimanja nezabije se udica i kontra najcesce ode u prazno jer je vec pustio varku.

Cesto ovakve udarce i neregistrujemo pa cesto i neznamo da smo fulilili ribu zivota ,precesto se ti udarci haman nikako neosjete a cesto se osjete kao lagano,jedva primjetno zapinjanje kroz travu koje lagano uspori varalicu,,e to je krupan klijen.
Cak i ove ribe nebih realizirao da ih nisam vidio kako prate varku i "pipaju" <djed> <djed>

Evo malo po meni jako bitnog zapazanja
Bistro!!!!!!!!!


Avatar
tommylee
Nobelovac
Postovi: 3014
Pridružen/a: 21 srp 2010, 13:03
Lokacija: Zvornik
Kontakt:

Re: Veliki klijenovi(prezentacija i tehnika)

Post Postao/la tommylee » 02 srp 2013, 08:58

Ima toga,a pogotov ako se koristi monofil koji je mekan i kasni ili potpuno amortizuje takav mlak udarac.
Struna tanka i fina je zakon!
Kod krupnog klena sve mora biti tip top,trokuke perfekcija jer dobar klen ispegla ih za čas.A najčešće se to dešava uz obalu kada mislimo da je igra završena.Tada kreće ono njegovo bacanje i čvor ako je loš puca te ode i varalica.

Najkrupnije klenove sam lovi ona Drini i svaki je bio negdje daleko od obale u jakoj struji,tj on je bio ispod u nekoj rupi ili iza neke prepreke.
Za dobrog klena nema velike varalice,jedino ne voli baš prejaku vibraciju.A zna se ufoliti pa da traži sitnu kao za smuđa.

Odgovori

Natrag na “Ostale teme koje nisu obuhvaćane gore - 'nako čumuranja”