Stranica: 1/1.

Glavatica

Postano: 31 sij 2015, 01:58
Postao/la svirac
Ulovljena na uscu Neretve u Jadransko more ..... sudeci po toploj obuci i ikri koja se nalazi na tijelu ribe ... ulovljena je kad nije vrijeme za to. 11,5 kg .... sliku pokupio sa foruma Ribolovci.
http://www.ribolovci.com/forum/index.ph ... rdseen#new

Sliku nisam postavio da nekog osudjujemo ... interesuje me sta ce ona dole ... tu je bocatna voda ... pitanje je samo, da li ona i pastrmke jadranskog sliva idu u more. Ne bi me cudilo.

slika

Re: Glavatica

Postano: 31 sij 2015, 07:03
Postao/la montana
Idu do samog usca. Lovio sam u Rogotinu sa nekim prijateljima gdje su spominjali kalife po 4-5 kila. Izgleda da se radi o krupnijim komadima, a mislim da se spustaju radi hrane, tj da se neka od bijelih r8ba, vjerovatno sval, spusta nizvodno ili nesto iz mora ulazi u Neretvu . Ima ih dosta oko usca Trebizata.

Re: Glavatica

Postano: 31 sij 2015, 09:15
Postao/la rusko
Salmonidima jako dobro pase bocatna voda. U njoj dozive jednu vrstu metamorfoze pa tako od potocne pastrmke nastaje morska (seatrout) a od kalife tkzv. steelhead. Meni je jedino cudno da se ova riba tu nalazi sa ikrom, jer ove pomenute vrste ulaze u rijeke, mrijeste se i onda se vracaju u more odnosno bocatnu vodu.

Salinitet vode im pokrece tu metamorfozu, a idu prema tim vodama zbog vece kolicine hrane. Jedan poznat eksperiment kojim je to u stvari i dokazano je kada su Englezi stigli u Patagoniju (oblast izmedju Chilea i Argentine) i zatekli rijeke sa dobrom kvalitetom vode za pastrmku (u kojima pastrmka nije postojala). Donijeli su mladj engleske potocne pastrmke i poribili… Riba se postepeno povlacila prema moru koje kao ovdje kod mene u Skandinaviji nije puno slano, i metamorfirala. Danas je Patagonija jedno od vrhunskih destinacija za ribolov na morsku pastrmku.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Hah4FUFumMA[/youtube]

Re: Glavatica

Postano: 31 sij 2015, 22:29
Postao/la Seha
U donjem toku jos uvijek ima glavatice koju su hidrocenntrale sprijecile migraciju prema mjestima gdje se prije mrijestila.. Pricao sam sa Mijom (Klapnom) na tu temu jednom davno.. Prava je steta sto je ova ubijena nova generacija glavatica je otisla u nepovrat. Ta populacija nizvodno od HE Mostar je pravo ugrozena.. Bas kao i one koje su ostale zarobljene u jezerima koja nemaju nikakve pritoke gdje se mogu izmrijestiti.. Ulazi njima i klopa iz mora: cipol, gavuni i racici dole je klope tovar.
Steta, bas steta :(

Re: Glavatica

Postano: 31 sij 2015, 22:49
Postao/la rusko
Znaci zato je ikra u njoj dok se ona nalazi "na pogresnom mjestu"… Nemoze doci do mrjestilista… Steta pravo! :?

Re: Glavatica

Postano: 31 sij 2015, 22:57
Postao/la montana
Bas kako Seha rece. Steta. Gledam ovu i mnoge slike kapitalnih i rijetkih riba. Mladice, glavatice, somovi, sarani... nigdje postovanja prema ribi. To je u narodu, u genima, jos kad su nam preci umlacivali troglave azdahe. Skupilo se cijelo selo da slavi oslobodjene od nemani. Sad napokon mogu stoku napojiti u riieci bez straha da ce im cudovicte prugutati kravu ili scepati dijete. Umlacena riba bacena na beton, heroj "otro"ikru sa ruku po ribi. Kao da je htio time da kaze narodu da ih je ujedno spasio i od buducih generacija glavatice. :pravo_ljut:

Re: Glavatica

Postano: 01 vel 2015, 17:58
Postao/la Seha
rusko je napisao/la:Znaci zato je ikra u njoj dok se ona nalazi "na pogresnom mjestu"… Nemoze doci do mrjestilista… Steta pravo! :?
Izmrijesti se ona tu i tamo u pritokama juzno od Mostara, ali daleko je to od optimalnih uslova gdje bi to mogle obaviti u miru i slobodi. Tu docekaju ovakvi lesinari - pardon "maheri" i potamane sve mrezama i strujom sto bi rekao keks.
Nema lijeka za balkansku pohlepu divljastvo i glad za destrukcijom.. Tu smo bez imalo pretenzija (svi narodi sa balkana) prvaci svijeta.

Re: Glavatica

Postano: 02 vel 2015, 09:26
Postao/la tommylee
Kakva ribetina!
Tužno je što se još uvjek gleda na njih kao izvor hrane.Kod mene satraše mladicu,navikali je "majstori" pa bi svi nju da jedu.
Valjda daje besmrtnost i ko zna šta već!
Skoro sam na FB opleo po nekom kasapinu.A idiot i dalje nastavlja da provocira.
Sve mu fotografije mrtvih riba na kamari iz aviona se vidi da je mesar a ne ribar!

Ova glavatica je prelijepa i kao jedinstvena šteta je da se pune zamrzivači sa njom!

Re: Glavatica

Postano: 02 vel 2015, 12:45
Postao/la Seha
Nose isti gen i ona, i mladica pa im valjda ista i sudbina sa ovom nasom balkanskom genetikom :(