" HUMANA SEOBA ŠARANA"

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac

Odgovori
sehic
Haman Štela
Postovi: 48
Pridružen/a: 02 stu 2007, 23:40
Lokacija: jablanica

" HUMANA SEOBA ŠARANA"

Post Postao/la sehic » 19 stu 2008, 15:35

Zadnji slučaj sa Jablaničkog jezera gdje je početkom novembra 2008 godine šaran od preko 20 kg od strane mrežara premješten iz ovog jezera u jezero drugog kantona stim da mu je u novom jezeru zagarantovana duboka starost dok mu to u Jablaničkom nije bilo zagarantovano.
Htio bih da čujem vaše mišljenje o gore navedenom.
Bistro.
sehic


Avatar
labud
Pravo piskaralo
Postovi: 342
Pridružen/a: 14 sij 2008, 00:33
Lokacija: Sarajevo

Re: " HUMANA SEOBA ŠARANA"

Post Postao/la labud » 19 stu 2008, 16:09

1 za ribu (saran,mladica .....) je to dobra buducnost ako se zna da ce u novom jezeru dugo plivati. I ribarima muke stvarati ehhe
2 daje motivaciju mrezarima aka krivolovcima za dobru zaradu saran ove tezine (20Kg pa gore) 8) 500Km pa fijuu. Pored prodaje ribe na M17 i ovaj oblik nije los.

Meni licno nesmeta ova transakcija ribe znam da 100% zavrsio bi u mrezi drugog krivolovca. Sad sretno pliva u drugom jezeru gdje nema mreza...

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6118
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: " HUMANA SEOBA ŠARANA"

Post Postao/la Seha » 19 stu 2008, 22:07

Sehicu prijatelju ima vec jedna zucna rasprava na tu temu. Da nebude malo previse haha zahladnilo jeslabo raja ide u ribolo nema gdje isprazniti baterije pa ce izgleda opet zavarniciti poforumu. :roll:
Evo link
http://bistrobih.ba/noviforum/viewtopic.php?f=3&t=1031
slika

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: " HUMANA SEOBA ŠARANA"

Post Postao/la Kovach » 20 stu 2008, 00:42

Slažem se sa Sehom, slična rasprava je već vođena na ovom forumu i ništa dobroga nije donijela. to kažem jer je bilo bezvezne prepirke između posjetilaca ovog foruma, a na kraju šaran ostao gdje je i bio ništa se nije rješilo. To da bi 100% završio u mreži može tvrditi samo dragi Bog i niko više, a mi možemo samo nagađati. Kome treba šarana brate nek ga kupi na legalan način, a ovo ni u kom slučaju ne odobravam pa taman da ga je neko kupio negdje drugo i pustio u naše Jablaničko jezero. To je kriminal i takve stvari neću i nemogu podržavati ma sa koje strane dolazilo. Ali pošto je šaran zauvjek otišao iz Jablaničkog jezera za mene je to gotova priča. Bolje trošiti energiju da zaštitimo ostale ribe od lopova. Pošto već vidim da su pojedinci zaduženi da samo provociraju za mene je ovo završena priča.

BISTRO!!

sehic
Haman Štela
Postovi: 48
Pridružen/a: 02 stu 2007, 23:40
Lokacija: jablanica

Re: " HUMANA SEOBA ŠARANA"

Post Postao/la sehic » 20 stu 2008, 01:01

U pravu si seha 100 posto što se tiče posjećenosti foruma.Dođe zima tako da će i drug Senad imati više posla prateći postove koji će dolaziti u sve većem broju.Kao što Kovač reče šaran je završio gdje je i završio i naši komentari to neće promjeniti.Veliki plus za naše udruženje je i to da znamo da nam se i na ovaj način čini šteta a to smo saznali sasvim slučajno ali sreća da imamo vrijedne čuvare koji to u svojim mogućnostima sprječavaju.
Čitao sam one postove kao i na drugim ribarskim stranicama koji se odnose na prebacivanje šarana sa jednog mjesta na drugo i svaka se rasprava završavala prepucavanjima i vrijeđanjima kolega ribara.
Bistro
sehic


Avatar
Mujacic Mirza
Piskaralo
Postovi: 246
Pridružen/a: 24 lip 2006, 18:05
Lokacija: -Tuzla -
Kontakt:

Re: " HUMANA SEOBA ŠARANA"

Post Postao/la Mujacic Mirza » 21 stu 2008, 14:12

Kovach je napisao/la:Slažem se sa Sehom, slična rasprava je već vođena na ovom forumu i ništa dobroga nije donijela. to kažem jer je bilo bezvezne prepirke između posjetilaca ovog foruma, a na kraju šaran ostao gdje je i bio ništa se nije rješilo. To da bi 100% završio u mreži može tvrditi samo dragi Bog i niko više, a mi možemo samo nagađati. Kome treba šarana brate nek ga kupi na legalan način, a ovo ni u kom slučaju ne odobravam pa taman da ga je neko kupio negdje drugo i pustio u naše Jablaničko jezero. To je kriminal i takve stvari neću i nemogu podržavati ma sa koje strane dolazilo. Ali pošto je šaran zauvjek otišao iz Jablaničkog jezera za mene je to gotova priča. Bolje trošiti energiju da zaštitimo ostale ribe od lopova. Pošto već vidim da su pojedinci zaduženi da samo provociraju za mene je ovo završena priča.

BISTRO!!
Kovac slazem se s tobom u potpunosti jer ti znas kakvu gongulu sam ja prosao u vezi toga.
Ljudi svaka vam cast i nedaj te se dvim vam se i upotpunosti sam sa vama podrzvam vas..
Nedajte dusmanima...te ribe nebi narasle tolike da im nije dobro u jablanickom.
A taj ko kaze da mu je bolje u drugom jezeru gdje ce ga stakno loviti i maltetirati slikati pa ponovo pustati i tako se.
Sa njim se neslazem.
Samo cu reci da je ovaj saran sto je preseljen iz jablanickog vec ulovljen tri puta(U DVA MJESECA) u svome novome stanistu i samo bog zna jos kloko ce puta biti izboden dok ne ugine jednog dana.jER NEMA HRANE KO U JABLANICKOM pa mora da se hrani sto mu je ponudzeno i normalno da ce se stalno loviti.Eto tako
Bisto...

Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Re: " HUMANA SEOBA ŠARANA"

Post Postao/la senad » 21 stu 2008, 20:04

Da se oglasim i ja na ovu temu.
Kad je bilo ono što je bilo, sa istom radnjom preseljenja šarana, rekao sam svoje koje glasi: "Da mi tata rodjeni to uradi - nije lijepo!"
Po meni, to je sebičnost i poziv na "odstrijel" svih većih šarana iz svih voda, a da bi se napunila MOJA voda.
Sticajem okolnosti, prije par dana sam bio na jezeru koje se spominje kao sadašnje stanište ovog šarana iz Jablaničkog jezera, i ne znajući da je uopšte pokrenuta ova tema, ne znajući da se desilo to premještanje šarana iz Jablaničkog u ovo jezero, u razgovoru sa vlasnikom jezera sam se dokačio teme "preseljenje šarana" gdje nisam birao riječi ocrnjujući i one koji ih prodaju, i one koji ih kupuju.
Tek sad, kad sam ovo pročitao, mi je jasno zašto je bio bez komentara na tu temu.
Kako jednom rekoh, onaj ko ulovi šarana od 20 kilograma, po Zakonu može sa njim uraditi šta mu je ćeif - vratiti ga, ubiti ga na licu mjesta, odnijeti ga i staviti ga u zamrzivač, to je do ribolovca i on ne krši zakon.
Ali, ako je prodaje krši Zakon i to:
Članak 43.
Udruge, organizacije športskih ribolovaca, ribiči i građani ne mogu ulovljenu ribu u športsko-rekreacijskom ribolovu stavljati u promet.
Gdje u "kaznenim odredbama" stoji:
Članak 55.
Novčanom kaznom od 200 KM do 1.000 KM kaznit će se za prekršaj građanin i ribič, ako:
5. stavlja u promet ulovljenu ribu (članak 43.);

A onaj ko kupuje, a u svrhu poribljavanja, takodje krši Zakon i to po članku 52. kaznenih odredbi:
Novčanom kaznom od 2.000 KM do 8.000 KM kaznit će se pravna osoba za prekršaj ako:
11. vrši poribljavanje ribolovne vode i ribnjaka suprotno odredbama članka 34. st. 2. i 3.;
koji kaže:
Članak 34.
Korisnik je dužan svake godine, sukladno godišnjem programu obavljati poribljavanje ribolovnog područja.
Poribljavanje ribolovnog područja i nasađivanje ribnjaka obavlja se zdravom ribom, ribljom mlađi i oplođenom ikrom, nakon izvršene zdravstvene kontrole i utvrđivanja kakvoće ribe, riblje mlađi, ikre i ribolovne vode.
Unošenje novih vrsta ribe u ribolovnu vodu, nakon pribavljenog mišljenja znanstveno-stručne institucije iz članka 48. ovoga zakona odobrava federalni ministar.

Mislim da je ovim sve jasno.
Samo još da se pridržavaju, makar i ovakvog, Zakona.
Bistro!
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: " HUMANA SEOBA ŠARANA"

Post Postao/la Kovach » 22 stu 2008, 00:39

Mirza jarane, upravo radi toga i neću da se mnogo raspravlja o ovome. Uvijek se nađu neki tipovi koji pričaju o tim šaranima kao da su ih oni sami pitali pa su narasli ovoliki, a ne prirodno jer su mu uslovi u jezeru odlični. A neću ni radi našeg jarana Senada kojeg svako prepucavanje pogodi i iznervira. Dosta mu je par bukadžija i puna kapa. Vijest o preseljenju sam postavio iz razloga da informišem raju šta se radi, a ne da se oko toga prepiremo. Hvala vam na razumjevanju i podršci.

BISTRO !!

enko
Književnik
Postovi: 646
Pridružen/a: 20 vel 2007, 21:44
Lokacija: Zenica

Re: " HUMANA SEOBA ŠARANA"

Post Postao/la enko » 22 stu 2008, 16:25

Ja koliko znam saran od 20 kg kojeg mirza spominje a zavrsio je u jezeru kod Lukavca nije saran sa jablanickog jezera.Nema sanse jer je taj saran iz jablanickog prije neki dan odnesen dok je ovaj u jezeru kod Lukavca ubacen pocetkom proljeca ove godine i to sa Buskog jezera.A koliko god sam protiv takvih stvari vala nebi mi ni sec bilo zao kada bi se sve ribe Buskog jezera preselile u druga jezera.

Avatar
Mujacic Mirza
Piskaralo
Postovi: 246
Pridružen/a: 24 lip 2006, 18:05
Lokacija: -Tuzla -
Kontakt:

Re: " HUMANA SEOBA ŠARANA"

Post Postao/la Mujacic Mirza » 23 stu 2008, 07:03

enko je napisao/la:Ja koliko znam saran od 20 kg kojeg mirza spominje a zavrsio je u jezeru kod Lukavca nije saran sa jablanickog jezera.Nema sanse jer je taj saran iz jablanickog prije neki dan odnesen dok je ovaj u jezeru kod Lukavca ubacen pocetkom proljeca ove godine i to sa Buskog jezera.A koliko god sam protiv takvih stvari vala nebi mi ni sec bilo zao kada bi se sve ribe Buskog jezera preselile u druga jezera.
Enko necemo vise o tome radi ostali i Senada.
informacija provjerena i tacna.Procitaj PP.

zajko
Piskaralo
Postovi: 274
Pridružen/a: 11 kol 2008, 18:26

Re: " HUMANA SEOBA ŠARANA"

Post Postao/la zajko » 26 lip 2009, 23:12

.
Zadnja izmjena: zajko, dana/u 27 lip 2009, 00:03, ukupno mijenjano 1 put.

zajko
Piskaralo
Postovi: 274
Pridružen/a: 11 kol 2008, 18:26

Re: " HUMANA SEOBA ŠARANA"

Post Postao/la zajko » 26 lip 2009, 23:50

Neda mi đavo mira ali moram da kazem jos i ovo ,bilo bi dobro da se malo svi preispitamo i premotamo film u nazad i da budemo posteni pa da stanemo pred ogledalo i kazemo sami sebi ja sam cist i bezgrijesan,a da se nezacrvenimo od stida,mislim da je vrlo malo takvih,dakle moj prijedlog je da prvo svako preispita svoje postupke i ako je zaista ciste svjesti onda da kaze nekom nesto.

Avatar
Mujacic Mirza
Piskaralo
Postovi: 246
Pridružen/a: 24 lip 2006, 18:05
Lokacija: -Tuzla -
Kontakt:

Re: " HUMANA SEOBA ŠARANA"

Post Postao/la Mujacic Mirza » 28 lip 2009, 08:23

zajko je napisao/la:Neda mi đavo mira ali moram da kazem jos i ovo ,bilo bi dobro da se malo svi preispitamo i premotamo film u nazad i da budemo posteni pa da stanemo pred ogledalo i kazemo sami sebi ja sam cist i bezgrijesan,a da se nezacrvenimo od stida,mislim da je vrlo malo takvih,dakle moj prijedlog je da prvo svako preispita svoje postupke i ako je zaista ciste svjesti onda da kaze nekom nesto.
Da da Zajko upravu si 100% kao i uvjek!!Dobar ti je primjer. Da mi je znat da li ga ima cista i bezgrjesna kako kazes .Mozda ti znas kojeg? Ja ne. Stavljajuci i samog sebe u taj red. <sjetise> Opet dobroje kad se takvi pokaju za svoje grjehove pa gledaju da isprave i ne cine to vise nikada, jer bog i prasta grjesnicima.

Odgovori

Natrag na “Ostale teme koje nisu obuhvaćane gore - 'nako čumuranja”