Stranica: 1/1.

Negativan trend kod sarandzija

Postano: 13 vel 2010, 16:01
Postao/la austrijanac
Porast negativnog trenda kod saranandzija

Vec 18 godina je saranski ribolov moja velika strast. U tom periodu sam pecao na mnogim vodama Austrije Madzarske, Slovenije Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prije je za meine 10kg tezak saran bio veoma veliki ulov ali se ta granica sada pomjerila ka gore. Ali naravno i okolnosti uticu na to, kakav ce znacaj jedan saran imati za meine. Tezina nije uvijek odlucujuca u svemu. Razlika je da li riba potice iz vode prepune ribe ili iz voda slabo nastanjenim ribama.

U danasnje vrijeme je izgleda tako da je mnogim sarandzijama stalo samo do tezine i velicine ribe, a sve ostalo nije bitno.Mnogi su naravno misljenja da samo veliki saran donosi veliko priznanje. Naravno mnogi casopisi kao i forumi su prepuni slika sa kapitalnim ulovima i mi svi prizeljkujemo onda samo takve primjerke. Cesto sam imao dojam kod mnogih ribara, da ich samo moze zadovoljiti ulov tezi od 20kg, a istinsku radost prirediti samo ulov veci od 25kg. Najnizim standardom smatraju ribu od 15kg. Zalim ustvari takve ribare zbog njihovog misljenja. Jer kako se cesto u stvari mogu radovati????

Sta sam jos uocio je da pri svakom razgovoru izmadu ribara odmah se postavlja pitanje o Personal Best-u. I ribarsko umijece se odmah povezuje i zavisi od njegovog PB. Kada me neko pita odmah za moj PB, znam sa kojim tipom sarandzije razgovaram I dugo dalje ne nastavljam razgovor.

Sta je jos negativan trend, a to je da se cesto navode pretjerane I netacne kilaze ulova.
Toliko od mene pozdrav Austrijanac!

Re: Negativan trend kod sarandzija

Postano: 13 vel 2010, 16:14
Postao/la senad
Nisam šarandzija pa i ne znam nešto te vaše kerefeke.
Ali, ovaj zadnji pasus me svrstava medju vas.
Pročitaj moj potpis :mrgreen:

Re: Negativan trend kod sarandzija

Postano: 13 vel 2010, 16:25
Postao/la austrijanac
Moras sa mnom sedmicu pecati pa da ispunimo tvoj zivotni san :grin:

Re: Negativan trend kod sarandzija

Postano: 14 vel 2010, 05:16
Postao/la montana
Evo sanse Senade, cuvamo fige.

Austrijanac! Potpuno si u pravu kad kazes to za PB. Velicine i njihovo preuvelicavanje je sklonost vecine ribara, ali mislim da je tvoja tvrdnja ispravna da pravi ulov koji se pamti treba da zavisi od mnogo faktora. Kod nas musicara kapitalci nisu cesti, ali spektakularni ulovi su ono zbog cega je ovaj ribolov mene privukao. Moj licni stav je da mora postojati izazov, recimo teska lokacija za zabacivanje, manje kolicine ribe (posebno krupne), oprezna riba i slicno. Potrebno je i dobro drustvo, bez opterecenja. Svaku ulovljenu ribu treba postovati i pamtiti, jer samo tako mozemo zadrzati pozitivan odnos prema ribolovu. Kod vas sarandzija je zaista tezina postala presudna, nadam se da ce tvoj apel naici na razumijevanje, jer ta pojava ce se zasigurno rasiriti i na sve druge oblike ribolova. Primjeri su poribljavanja ribnjackim maticnjacima, samo da bi se ulovila kapitalna riba, a sve to dobro da platimo. Probao sam jednom, a uzitak je izostao. Nakon 2 ulovljene kapitalne ribe, pokupili smo pribor i otisli na divlji dio rijeke, gdje smo lovili "malo, ali slatko zadovoljstvo". Bistro

Re: Negativan trend kod sarandzija

Postano: 14 vel 2010, 11:56
Postao/la austrijanac
Hallo montana,

drago mi je da dijelis moje misljenje. U Austriji i Njemackoj idu ribari tako daleko da fotografije ulova jos kompjuterski obraduju da bi izgledale jos vece. Samo da bi zadovoljili svoju tastinu. Naravno za svakog ribara je zadovoljstvo, naravno i za mene uloviti kapitalca. Ali radujem se isto tako i kada ulovim malu ribu. Kao sto pises i dobro drustvo je veoma bitno. Pozdrav.

P.S. Senade krajem avgusta ili pocetkom septembra ako budes imao vremena za mene volio bih da par dana pecamo sarana!

Re: Negativan trend kod sarandzija

Postano: 14 vel 2010, 17:21
Postao/la Seha
U potpunosti si u pravu Austijanac. Samo da znas da nisi jedini koji i nakon 30 godina ribolova sarana i dan danas uziva i sa manjim komadima..Ta prica oko PB je daleko aktuelnija u inostranstvu nego kod nas u BiH.. Nismo im mi krivi sto u njihovom jeziku nepostoji rijec "ceif" :)
Samo iskusan i iskren ribar ce priznati da je saran od 8-15 kg daleko uporniji i snazniji u namijeri da se oslobodi udice od ribe 20 i vise kilograma. Logicno kao i sa ljudima koji udju u pozne godine ;).
Ovo znam iz iskustva tj. Senad mi pricao jednom prilikom........ hahah (nepostoji ovaj smajli)

Re: Negativan trend kod sarandzija

Postano: 14 vel 2010, 18:44
Postao/la montana
Seha, ima smajli! Uslikacu se i postaviti svoju facu <valjanjeodsmijeha> . Ni oni moji sarani od ljetos nisu maciji kasalj. Sve sami bilderi.

Austrijanac! Ne sekiraj se, nego da mi svi nastavimo uzivati u nasoj blagodeti - ribolovu, ma gdje i kakav bio. Bistro

Re: Negativan trend kod sarandzija

Postano: 26 srp 2010, 14:32
Postao/la Ko_fol_ribar
Citam ovu temu i jebiga ......... :?

Re: Negativan trend kod sarandzija

Postano: 28 srp 2010, 10:12
Postao/la senad
austrijanac je napisao/la:...P.S. Senade krajem avgusta ili pocetkom septembra ako budes imao vremena za mene volio bih da par dana pecamo sarana!...
:(
Ali se nadam da cemo bas negdje u tom periodu organizovati druzenje/takmicenje kao proljetos, a u pomen Austrijancu.