Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac

Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la senad » 21 vel 2016, 22:24

U subotu 5. marta, na jezeru Starača u Podlugovima – Ilijaš, biće održano 1. kup takmičenje u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale “Stream Tackle & Laks Kup 2016”

Organizator takmičenja su članovi Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva, korisnici ribolovnog prava na vodotocima u opštini Ilijaš.

Broj učesnika na takmičenju je ograničen na 30 takmičara. Loviće se u tri sektora, u tri kruga po sat vremena. Za tu priliku, u jezero će prije takmičenja biti ubačeno cca. 150 kilograma kalifornijske pastrmke.

Riba je donirana od strane ribogojilišta Laks iz Mostara, a sponzor nagrada za prvoplasirane takmičare je prodavnica ribolovne opreme “Stream Tackle” iz Pala.

Iz Udruženja “Bistro!” poručuju da će ovo biti prilika da se obilježi otvaranje sezone ribolova na jezeru, ali i da se upoznaju ribolovci sa do sada urađenim na vodotocima kojim Udruženje upravlja, te o narednim planovima.

“Ove godine, jezero Starača je zvanično uvršteno kao takmičarska staza za održavanje Prvenstva Federacije BiH u disciplini “lov ribe udicom na plovak” što je svojevrsna nagrada za naše napore u realizaciji projekta “Jezero Starača: Od deponije do ribolovne vode”.

Veliku pomoć smo imali od Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH koje je podržalo uređenje staze, ali i naših prijatelja – ribolovaca iz drugih udruženja sa područja Kantona Sarajevo koji su donirali sredstva za uređenje obale jezera i takmičarskih pozicija. Tu pomoć ribolovaca nekako više cijenimo, oni znaju kako je jezero izgledalo prije nego smo ga mi dobili na upravljanje, a kakvo je sada.

Imamo mi još problema – nedavno nam je ukradena jedna klupa koju smo postavili na obali jezera, opet nam je neko bacio vreće sa otpadom animalnog porijekla u jezero, odvaljene su neke daske sa hladnjaka koji smo napravili za ribolovce… Ali to nas neće pokolebati, mi nastavljamo dalje, sa nadom da ćemo uskoro otkriti i počinioce pobrojnih nedjela, koji će biti i zakonski sankcionisani.”, izjavio je Besim Vučijak, predsjednik Skupštine Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.

Takmičenje će početi u 09:00 i trajati do 13:00 nakon čega će biti održano proglašenje pobjednika, te podijeljene diplome, medalje, pehari i nagrade.

Prijave za takmičenje slati na e-mailove: bistrobih@gmail.com ili info@bistrobih.ba.

Od 13:00 sati će na jezeru biti dozvoljen ribolov za posjetioce a u skladu sa Pravilnikom o ribolovu na jezeru Starača.

PRAVILNIK O TAKMIČENJU NA "STREAM TACKLE & LAKS 2016" KUPU

SPIN KUP "Stream Tackel & Laks" je otvoreno takmičenje u lovu grabljivica umjetnim mamcima sa obale
Organizator takmičenja je Udruženje „Bistro!“ iz Sarajeva

PRAVO NA TAKMIČENJE I KOTIZACIJA:
1. Pravo na takmičenje imaju sve osobe, neovisno o svome državljanstvu.
2. Kotizacija iznosi 10 KM po takmičaru
3. Za sve učesnike takmičenja bit će obezbjeđeni sendvić i piće na stazi, medalje, diplome i pehari za najuspješnije takmičare, te nagrade za trojicu prvoplasiranih takmičara i takmičara koji ulovi najveću štuku.
4. Takmičari se takmiče na vlastiti rizik i odgovornost.

VRIJEME ODIGRAVANJA I PROPOZICIJE:
1. Takmičenje će se održati na jezeru Starača u Podlugovima
U 08,00 sati počinje izvlačenje startnih brojeva. Takmičari su dužni potvrditi svoje prisustvo najkasnije 30 minuta prije početka izvlačenja startnih brojeva. Maximalni broj takmičara je 30.
Izvlačenje se vrši redoslijedom kojim su zaprimane prijave za takmičenje. Prvo će se izvlačiti sektori pa onda redoslijed izlazaka. Redoslijed izlazaka će se izvlačiti prije svake runde.
Zbog konfiguracije terena jezera loviće se u 3 zasebna sektora po 10 takmičara. Sektori su: A,B i C. Signal za početak i kraj svake runde će biti u isto vrijeme za sve sektore i daće ga glavni sudija. Nakon svake runde takmičari će se rotirati tako da svaki takmičar lovi po 60 minuta u svakom sektoru.Svaki sektor će biti uređen boksovima. Takmičari mogu da mijenjaju boksove međusobno kao i da uđu u svaki koji je prazan.
Poslije 1 runde takmičari iz sektora A idu u B, B u sektor C, C u sektor A itd. Nakon svake runde takmičari su obavezni da se vrate u centralni boks.
Organizator zadržava pravo na izmjenu pravila prije početka takmičenja.
2. Samo takmičenje održat će se u 3 runde po 60 minuta sa pauzama od 15 minuta između rundi ili drugačije ako organizator odluči da je tako potrebno uraditi.
3. Odmah po završetku svake runde startne sudije predaju startne liste sa ulovima (koje moraju biti potpisane od strane takmičara i sudije) glavnom sudiji koji rezultate odmah unosi u tabelu. Liste koje se ne predaju na vrijeme prestaju biti važeće, a ulovi poništeni.

SUDIJE:
1. Sudijska ekipa (3 sektorska i 1 glavni sudija) vrši kontrolu poštivanje propozicija.
2. Tokom takmičenja sudije su ovlaštene i za nadzor gledalaca koji ne smiju ometati takmičare.
3. Sudije su dužni na licu mjesta razmotriti moguće primjedbe takmičara vezane uz regularnost takmičenja, te ih evidentirati u zapisnik. Primjedbe se podnose najbližem sucu odmah po uočavanju razloga iz kojeg se podnose, odnosno u slučaju da to nije moguće, najkasnije 30 minuta po završetku takmičenja i to neposredno glavnome sudiji. Naknadne, kao i nepravovremene primjedbe neće se razmatrati.
4. Sudije su ovlašteni u bilo kojem trenutku, pregledati i provjeriti regularnost opreme i varalica svakog od takmičara. To mogu uraditi i na zahtjev bilo kojeg takmičara, ali najviše od istog u 2 navrata u svakoj rundi. Takmičar je dužan iste dati na uvid bez ustezanja.
5. Kod nepoštivanja propozicija, svaki sudac prema vlastitom nahođenju može opomenuti, a u slučaju drastičnog kršenja pravila dužan je bez odgađanja obavijestiti glavnog suca koji je ovlašten i izreći mjeru diskvalifikacije takmičara.

FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE:
Svi takmičari prihvatanjem pravila saglasni su da ih za vrijeme trajanja takmičenja mogu snimati osobe od strane organizatora. Takmičari prihvatanjem pravila ujedno ovlašćuju organizatora da u njihovo ime, a prema vlastitom nahođenju odluči o eventualnoj zabrani snimanja svakog ili bilo kojeg od njih.
Snimatelji ni u kojem trenutku ne smiju ometati takmičare tokom takmičenja, kao ni vršiti radnje koje bi mogle plašiti ili uznemirivati ribu. Snimatelji su dužni sva saznanja o opremi koju takmičari koriste, postignutim ulovima, tehnikama ribolova, kao i ostalom što bi moglo utjecati na bilo kojeg od takmičara, zadržati za sebe, sve do kraja takmičenja, odnosno izvršiti konsultaciju sa organizatorom koji je ovlašten odlučiti da se i koje se informacije mogu objaviti i prije kraja takmičenja.

PRIBOR, MAMCI I OPREMA:
1. Lovi se isključivo umjetnim varalicama (leptirasti mamci, kašike, vobleri, silikonske varalice) . Vobler ne smije imati više od dvije trokuke, dok ostali ne više od jedne trokuke. Dužina mamca nije ograničena. Najveća dozvoljena dužina štapa je 270 cm.
2. Takmičari su dužni imati kliješta (pean) za oslobađanje udice iz ribe.
3. Obavezna je upotreba podmetača (sak,meredov), a zabranjena je kuka i slična pomagala koja mogu oštetiti ribu.

POSTUPAK S ULOVOM
1. Sve ulovljene ribe se puštaju i ako je moguće fotografisanje nakon toga vratiti je odmah natrag u vodu. Nakon ulova takmičar mora maksimalno pažljivo osloboditi ribu te pozvati sudiju. Da bi ulov bio važeći za bodovanje i plasman, potrebno ga je ostvariti bez ičijeg uplitanja ili bilo kakvog oblika pomoći.
2. Riba se u vodu pušta u prisustvu sudije.
3. Nakon upisa ulova i ovjere startne liste takmičar može nastaviti ribolov birajući mjesto po želji, a u skladu s propozicijama takmičenja.
4. Organizator može nametnuti pravilo za izlovom odrežene ribe ako smatra da ima potrebe za tim postupkom.

STARTNA LISTA
1. Nakon ulova sudija u startnu listu upisuje sljedeće: ulov koji ovjerava svojim potpisom. Saglasnost sa upisanim takmičar potvrđuje i svojim potpisom na startnoj listi. Startne liste su osnova za bodovanje koje vrši komisija koja se sastoji od glavnog suca i predstavnika organizatora.
3. Navedena komisija izračunava bodove i određuje ukupan plasman takmičara.

STARTNI BROJEVI I KRETANJE NA STAZI
1. Takmičenje započinje zvučnim signalom glavnog sudije na pozicijama prema izvučenim startnim brojevima. Takmičar je dužan biti na svome startnom mjestu pet minuta prije početka takmičenja.
2. Kretanje po stazi dozvoljeno je isključivo pješice.
4. Razmak između takmičara je označen trakom (boks). Prednost ima onaj tko je prvi ušao u boks. Iz jednog boksa ne mogu se takmičiti više od jednog takmičara.
5. Ulazak u vodu i ribolov boraveći u vodi nije dozvoljen.
6. Mamac je dozvoljeno bacati isključivo u granicama tj pravcu koji to određuju trake koje razdvajaju boksove. Zabranjeno je bacati na dužinu veću od pola u odnosu na takmičara preko puta u drugom sektoru. Nije dozvoljeno bacanje varalice u smjeru koji onemogućava ribolov susjednim takmičarima, te bilo kakvo drugo namjerno ometanje ostalih takmičara kao i vršenje radnji koje mogu plašiti ili uznemiriti ribu (bučkanje, lupanje, i sl.).

BODOVANJE, ODREĐIVANJE PLASMANA I KAZNENE MJERE
1. Boduju se sve vrste ulovljene ribe po principu 1 pastrmka, grgeč ili klijen 1 bod, 1 štuka – 3 boda.
2. Riba koja nije zakačena za usta neće biti bodovana.
3. Zbroj bodova na kraju takmičenja dat će pobjednika, a u slučaju istog broja bodova, bolje plasiran je takmičar sa izvučenim manjim startnim brojem u prvoj rundi! Ukoliko bude startni broj identičan ide se u raspucavanje do momenta kada jedan od takmičara ne sakira prvu ribu što će odlučiti o bolje plasiranom takmičaru.
4. Opomena za nesportsko ponašanje ili teže narušavanje pravila donosi automatsku diskvalifikaciju.
5. Riba koja je iz nekog razloga eventualno uginula se ne vraća u vodu i taj ulov se ne bilježi kao validan.
6. Sudija će opomenuti takmičara, a u slučaju drastičnog kršenja pravila obavijestiti će glavnog suca koji je ovlašten i diskvalifikovati takmičara.
7. Moguće nesporazume rješava najbliži sudac. Za ponavljanje kršenja pravila sudija daje žuti kartom takmičaru, a za treće ponavljanje takmičar se diskvalifikuje
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:


kokuz_sa
Prava Štela
Postovi: 177
Pridružen/a: 01 sij 2011, 01:06

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la kokuz_sa » 21 vel 2016, 22:58

Kakva je populacija stuke?
Ima li potrebe za sajlom?

Sta je blaze narusavanje pravila? (Stavka 4..povlaci diskvalifikaciju)

Stavka 6 se kosi sa stavkom 4..
Ne moze biti diskvalifikacija i za blaze i drasticno krsenje..
Pogotovo ako u stavci 7 ima zuti karton i to iz 3 opomene ide diskvalifikacija.


Kontrakuke su dozvoljene, tj nisu pravilima zabranjene koliko vidim.

Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la senad » 21 vel 2016, 23:39

Vjerovatno se mislio na teže, biće ispravljeno.
Jesu, kontra kuke su dozvoljene da bismo povećali broj zainteresvanih, jer će možda to pravilo nekoga odbiti. Nama ne smeta ako koja riba bude i ostećena.

Štuke ima, koliko mi znamo, 50 komada, najmanja kilogram teška, najveća 5.8 kg. Ubačene prošle godine u ovo doba, a vidjeli smo da se i izmrijestila, jer je jesenas viđeno više komada veličine cca 30 cm.
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

amcho
Prava Štela
Postovi: 142
Pridružen/a: 05 vel 2011, 19:45

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la amcho » 21 vel 2016, 23:44

Koka, manje piši nego se prijavi i lovi :grin:
ovo je lijep i miroljubiv kup koji organizuju uporni i sportskog ribolova dosljedni ljudi koji iza sebe imaju rezultat koji je zasnovan na čistom radu i borbi protiv duhova. Međusobno poštovanje na kupu i sve će biti ok. Otvorenje sezone uz lijepo druženje potpomognuto takmičarskim duhom.Kud ćeš bolje

kokuz_sa
Prava Štela
Postovi: 177
Pridružen/a: 01 sij 2011, 01:06

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la kokuz_sa » 22 vel 2016, 00:01

Vec sam se utefterio :P

Ja i pisem, filozofiram dok je pauza a lovim kad se smije...kud ces bolje :D


Avatar
montana
Nobelovac
Postovi: 4867
Pridružen/a: 16 ožu 2009, 18:16
Lokacija: USA

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la montana » 22 vel 2016, 02:46

Bistro svim takmicarima iz Amerike. <titinpionir>
Slikajte i snimajte za nas koji nemamo direktan prijenos <djed>
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la senad » 24 vel 2016, 17:01

Prijavljeni do sada:

Spisak takmičara za Spin kup „Stream Tackle & Laks 2016“

1. Ognjen Borovčanin (Pale)
2. Dejan Bjelajac (Pale)
3. Vlastimir Čvoro (Pale)

4. Igor Krajišnik (Istočno Sarajevo)
5. Igor Vrzić (Istočno Sarajevo)

6. Amer Hadžimešić (Konjic)

7. Saša Ilić (Zenica)

8. Vlado Klačar (Sarajevo)
9. Mensur Čajić (Sarajevo)
10. Eldin Sadiković (Sarajevo)
11. Emir Grozdanović (Sarajevo)
12. Kerim Kapidžija (Sarajevo)
13. Elvedin Hodžić (Sarajevo)

14. Zajko Delić (Ilijaš)
15. Haris Fazlić (Ilijaš)
16. Predrag Petrušić (Ilijaš)

17. Sanid Džino (Jablanica)
18. Said Halebić (Jablanica)
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

kokuz_sa
Prava Štela
Postovi: 177
Pridružen/a: 01 sij 2011, 01:06

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la kokuz_sa » 24 vel 2016, 20:34

Prvu 7-cu sastaviti u isti sektor..
Ja cu u bilo koji drugi :D

amcho
Prava Štela
Postovi: 142
Pridružen/a: 05 vel 2011, 19:45

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la amcho » 24 vel 2016, 21:31

Biće to dobar dernek i dobar ribolovni dan sa još boljim ljudima

Avatar
rades7
Književnik
Postovi: 667
Pridružen/a: 20 ruj 2011, 13:47
Lokacija: Doboj

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la rades7 » 24 vel 2016, 21:39

Uh kako vam zavidim...nazalost ekipa iz Tesnja/Doboja ovaj put nije mogla da dodje. Nadam se da ce takmicenje postati tradicija...

Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la senad » 24 vel 2016, 21:47

Ako ovaj bude uspješan, nadamo se i mi, a sve zavisi šta će reći takmičari ;)
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

kokuz_sa
Prava Štela
Postovi: 177
Pridružen/a: 01 sij 2011, 01:06

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la kokuz_sa » 24 vel 2016, 22:46

Samo neka ribe bude..za ostalo ce se lako

Avatar
tommylee
Nobelovac
Postovi: 3038
Pridružen/a: 21 srp 2010, 13:03
Lokacija: Zvornik
Kontakt:

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la tommylee » 05 ožu 2016, 21:40

Ne znam za koga bih navijao,volio bih da svi pobijedite <championvanja>

Da kup zaživi to je najvažnije!

kokuz_sa
Prava Štela
Postovi: 177
Pridružen/a: 01 sij 2011, 01:06

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la kokuz_sa » 05 ožu 2016, 22:17

Kup i zavrsen :D

Vlado pobijedio,
Fazla drugi, Ogi treci.

Riba lose radila..ali bilo.ulova..
Bila fina zezancija bas..
Jezero za izleta bas fino..

Cak je na UL upecan saran od oko 16kg..doduse mrtav..
Uglavnom nesto se naucilo i na ovakvom terenu..volio bi da je bilo toplije radi ribe i da je ubacena koji dan ranije...

Nadam se da ce biti jos koji kup..

Avatar
montana
Nobelovac
Postovi: 4867
Pridružen/a: 16 ožu 2009, 18:16
Lokacija: USA

Re: Jezero Starača: 5. marta "Stream Tackle & Laks 2016" Kup

Post Postao/la montana » 05 ožu 2016, 22:29

Cestitke svima <championvanja>

Trebalo bi ponoviti jednim Forumskim takmicenjem?

Da taj saran nije umro od smijeha kad je vidio varalice? <jelmekotrazio>
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

Odgovori

Natrag na “Takmičenja i prezentacije”