Kako zaštititi autohtone vrste i kapitalace od nestajanja?

O pitanjima vezanim za rad Saveza, Udruženja, o Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, o ribarskim ispitima, pravilnicima....

Moderatori/ce:emin,AlaS,zlaja,svirac,Kovach

angler
Nobelovac
Kontakt:
Re: Kako zaštititi autohtone vrste i kapitalace od nestajanj

Post Postao/la angler » 02 pro 2010, 16:55

Jedne prilike neki kreteni obili vikendicu mojih roditelja. Otac bio ribar i bilo par stapova. E sad vjerovali ili ne....ukrali samo store sa prozora....produktivnije im valjda :shock: :135:

kenan_sa
Književnik
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Post Postao/la kenan_sa » 02 pro 2010, 17:02

Dragini kapitalci iz Ramica
U Udruženju sportskih ribolovaca Mrena u Živinicama među najstarijim i najspretnijim ribolovcima je Drago Jakić, koji se ovim sportom bavi od malih nogu.Danas je Drago bio izuzetno sretan, jer je u jezeru Ramići, na lokaciji između Banovića i Seone, ulovio dva šarana, od 19 i 9 kg.

«Ovo se rjetko događa da u jednom danu ulovite dva kapitalca.To su zaista vrijedni, a ujedno i rijetki ulovi.Mamac je bio «bojle» sa okusom jagode, tako da izgleda šarani vole taj okus, pa ću i dalje nastojati uloviti ih na sličan način.Inače, ja sam sportski ribolovac i u cilju zaštite prirode i ribljeg fonda normalno bi bilo da sam ih vratio u vodu, ali, pošto u našem društrvu se niko o tome ne brine riješio sam ih zadržati za sebe.Poznato je da krivolovci pale čamce naših čuvara, a to nikoga ne zabrinjava.Ribokradice strukovima i mrežama izlovljavaju ribu i opet niko ih u tome ne spriječava.Da sam vratio ove ribe u jezero ulovili bi ih ribokradice, a kada je već tako onda je bolje da ih ja sa društvom i kolegama u Mreni iskoristim», kaže spretni ribolovac Drago Jakić.

Drago je veliki takmičar i nastupa u Premijert ligi BiH, gdje postiže zapažene rezultate.Na jezero Ramići često ide, jer je čisto, a kako se vidi i bogato ribom.Jezero je nastalo na nekadašnjem površinskom kopu Rudnika Banovići, kakvih u ovom kraju ima više.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
slika

montana
Nobelovac
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Post Postao/la montana » 02 pro 2010, 17:11

Drago ima griznju savjesti, pa prica kako ih je trebao pustiti, ali nije. Neka ih je ponio, ima i pravo na to, valjda, ali slika je grozna i podsjeca na slike naci-zlocina pokraj ubijenih logorasa. Njegov motiv "bolje ja nego drugi" samo dokazuje pohlepu, nikako zelju da se najede riblje corbe. Riba za rucak, ko voli, je po meni opravdana, jer znam kako ja dobijem groznicu kad mi zamirise razanj u Jablanici. Riba u frizideru, samo da je neko drugi ne uhvati, pa onda slikanje i prica o sportu i takmicenju.... pa gdje je tu fair play ligasu?
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 02 pro 2010, 18:37

Svaka cast Drago, skidam ti kapu...ribarcina i po! Nekako bih teska srca svario da je uzeo onog od 19 kao trofej ali uzeti oba...
Kenane...ko je napisao i gdje je objavljena ova sramota?

kenan_sa
Književnik

Post Postao/la kenan_sa » 03 pro 2010, 01:12

To je citat od nekog iz tuzlanskih medija koje je obilazilo i radilo prilog o udruzenju SR Rudar-Kreka Tuzla te su i njega ispitali usput koji im je i prilozio sliku uz izjavu.
slika

@ldin
Nobelovac

Post Postao/la @ldin » 03 pro 2010, 01:21

slika govori hiljadu riječi ... rekao nekad neko , a ova je noćna mora....
Starost počinje kad kajanje zamijeni snove !!!

senad
Gledač u vodu

Post Postao/la senad » 03 pro 2010, 02:14

angler je napisao/la:Svaka cast Drago, skidam ti kapu...ribarcina i po! Nekako bih teska srca svario da je uzeo onog od 19 kao trofej ali uzeti oba...
Kenane...ko je napisao i gdje je objavljena ova sramota?
Ima i u nas na stranici o tome, i dosta kometnara o ovoj vijesti je napisano.
http://www.bistrobih.ba/nova/?p=3372
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 03 pro 2010, 11:46

Znaci taj tuzlanski medij objavio tu vjest sa ponosom, bez ikakvog komentara kao sto radi i Avaz. Kud ne objavise tu vjest sa "Bistro BiH" uz komentare, drugi put bi dobro razmislili cime i kime bi se hvalili.

kenan_sa
Književnik

Post Postao/la kenan_sa » 03 pro 2010, 16:06

A sta u medijima znaju sta je izlov ribe i sta je ubijen jos jedan kapitalac. Njima je riba kao neki obicni predmet od okjeg se moze napraviti prilog i nista vise. A sto je najgore kod nas u BiH je 90% novinara zenskog spola. E skontaj koliko nju zaboli za ribom.
slika

montana
Nobelovac

Post Postao/la montana » 03 pro 2010, 16:40

kenan_sa je napisao/la:A sta u medijima znaju sta je izlov ribe i sta je ubijen jos jedan kapitalac. Njima je riba kao neki obicni predmet od okjeg se moze napraviti prilog i nista vise. A sto je najgore kod nas u BiH je 90% novinara zenskog spola. E skontaj koliko nju zaboli za ribom.
nije to do zena, novinarki ili nenovinarki. To je mesarski mentalitet. 9 godina sam u Americi i cijelo vrijeme se poznajem sa kolegama sa kojima se cujem telefonom svaki dan po hiljadu puta (kamiondzije). Kad stanem negdje u ribu, nazovu i ovako traje razgovor:

"Gdje si to cijeli dan?"
"U ribi."
"Gdje?"
"U Montani."
"Ima li ribe?"
"Ima."
"Cugne li se?"
"Ne cugne. U mom ribolovu se gaza po vodi."
"Koliko se moze uhvatiti?"
"Kako kad."
"Koliko si ti uhvatio?"
"Danas 16."
"Bice ribe i za zime, kako ces ih ponijeti, hocel' se pokvariti."
"Nece, pustam ih."
"Sto ih meni ne doneses. Ja volim ribu?"
"Podji samnom u ribu i uhvaticu ti i ispeci koliko mozes pojesti."
"Ma ja nemam vremena, ali bi volio da mi doneses, da ne propada. Koja je to vrsta?"
"Pastrmke"
"Uuuu, one su dobre. Moram te uvezati sa jednim komsijom, on se nikad kuci ne vraca bez 10-20 komada. Zivi pored rijeke. Zna im neku caku. I cuj nikad ne jedes?"
"Ponekad kad mi prahne, proberem jednu i pojedem tu kraj vode."
"Eh svasta, da ni jedne kuci ne poneses. Ovaj moj komsija ih nanize i prodje ulicom, svi se okrecu. Jednom je uhvatio ogromnu. On to zabaci preko noci, priveze za neku granu i ujutro ih pokupi. U zadnje vrijeme cujem ne ide, slabo ribe ima, valjda zagadjeno onim kesama..."

Ovakvi su moji svi razgovori sa nasim Bosancima. Uvijek sa ja budala koji stoji na vodi danima, a kuci nista ne donosi. Uvijek imaju nekog heroja koji donosi punu torbu ribe. U tom ubjedjenju odrasta vecina buducih ribara. Puna torba ribe i neka ogromna od metar je san vecine Bosanaca. Oni ne love ribu samo radi sebe, neko i za onaj trenutak slave u mahali. Ljudi su za slavu spremni dati obraz, pa sa lako poseze i za nezakonitim sredstvima. I oni vide da ribe nestaje, ali su kriva zagadjenja, ali nikad oni sami...
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

@ldin
Nobelovac

Post Postao/la @ldin » 03 pro 2010, 17:39

DA!!! surova istina nazalost , sve do riječi. Teško je starog konja učit jahat , što bi narod rekao , neke stvari je skoro nemoguće promijeniti al' vrijedi se boriti ako ništa zbog čiste savjesti, kad spominjem savjest ne govorim o laznom moralu nego mislim samo na "fer play" !! Usmjeravati se na mladje generacije i tu trošiti energiju i srezat u korijenu neke loše navike i stavove , od početka ga usmjeravat pravom duhu same riječi "ribolov" pa da imamo jednu zdravu generaciju ribara koja ce naslijediti nešto pozitivno i prenositi to dalje . Zato je projekat male ili velike škole( kako ćete je već nazvati) jako bitan i svi ostali slični koji se budu pojavljivali u tom domenu, treba podrzavati ( nema veze što su mušičari ;) )
P.S. - preporuka admin. foruma cenzurišite ovu sliku "šarana"
Starost počinje kad kajanje zamijeni snove !!!

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 03 pro 2010, 21:13

Sto mi je nesto poznat ovaj dijalog....ma sta poznat...."trunim" ga isto godinama...cak je bilo komentara iza ledja...."ovaj je puko" :456:

kenan_sa
Književnik

Post Postao/la kenan_sa » 05 pro 2010, 23:20

Hoce li se ista poduzimati po pitanju ove teme. I ona ode na dno foruma kao neinteresantna. Kako je vidjeh nadnu tuga me spopade jer ipak nas zaboli k... za ribom. Haje reko da je malo ponovo poguram ka vrhu.
slika

Kovach
Nobelovac

Post Postao/la Kovach » 05 pro 2010, 23:35

Ne znam keno, usutismo se malo po malo. Evo nisam pisao ovdje, a pokusao sam prije dva dana temu unistenja autohtonih vrsta i uopste prirode predloziti u emisiju "Zabranjeni forum" koja ide na PINK BH, avodi je Aleksandar Rsum. Jos nisam dobio nikakvo obavjestenje, a ako nesto bude objavicu. Dok nadjem malo vremena pokusacu otici i do Konjica da popricam sa predstavnicima "Zeleni Neretva" da vidim sta predlazu. Ja odlucih da ne sutim o ovome, a gdje mi ispadne prilika nacimacu ovu temu ako nista da se o njoj prica pa valjda se neko i opameti od silne price. Pricacu medju ribolovcima koji mogu dosta uciniti na zastiti i pustanju ovakvih riba. Neka to bude moj doprinos, a da sam u mogucnosti mnogo vise sigurno bi ucinio.

montana
Nobelovac

Post Postao/la montana » 06 pro 2010, 00:23

Dijaspora je spremna podrzati planove, ali na ljudima je dole. Ako mi sta pokrenemo izvana, zavrsice se na Merlinovoj: "Gdje si bio ti, kad je bilo najteze?"

Supljak kojim "oni" dole pokusavaju da otjeraju i odguraju one koje su privremeno otjerali.

C&R kako Kovach rece, barem nas, ribara. I to je mnogo vise od nista, dok se ne osmisli plan za akciju. Kovach, imaju li gore na Borackom maticnjake glavatice i meke?

Odgovori

Natrag na “Aktuelnosti iz Udruženja, Saveza, o Zakonu, ispitima...”