KODEKS sportskih ribolovaca

O pitanjima vezanim za rad Saveza, Udruženja, o Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, o ribarskim ispitima, pravilnicima....

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac,Kovach

Avatar
cori
Prava Štela
Postovi: 116
Pridružen/a: 20 stu 2006, 22:26
Lokacija: Novi Sad

KODEKS sportskih ribolovaca

Post Postao/la cori » 21 stu 2006, 13:21

Voleo bih da se na stranicama ovog foruma sajta BistoBiH.ba puno raspravlja o KODEKSU ponašanja sportskih ribolovaca, pa da na osnovu vaših predloga sastavimo onaj pravi KODEKS, koga ćemo se svi mi sportski ribolovci pridržavati. Autor. :) BISTRO

19.11.2006.Kodeks sportskih ribolovaca

Od Ivana Korhnera, našeg kolege iz Novog Sada, sam dobio ovaj kodeks. Kako Ivan kaže, ovo je sveobuhvatna akcija koja se provodi medju ribolovcima svih krajeva i kodeks je već bio objavljivan u Srbiji i u Hrvatskoj. Kodeks je još u fazi izrade i objedinjavanja svih normi ponašanja u različitim situacijama koje se dešavaju na vodi, a u toku ribolova. Vrijedi pročitati, ja sam se pronašao.

Zbog ukazane potrebe i čestih primera lošeg ponašanja na vodi ribara raznih uzrasta, pa čak i sportskih ribolovaca, ukazala se potreba da se sastavi Kodeks sportskih ribolovaca, koji će pojedincima ukazati na “BONTON” i pravila ponašanja na vodi i oko nje. Ovaj Kodeks je proistekao iz ankete koju sam vodio među pravim sportskim ribolovcima sa dugim ribolovačkim stažom.

Kodeks sportskih ribolovaca

Koristi samo dozvoljene metode, tehnike i načine ribolova.

Poštuj vremensko ograničenje zbog mresta riba i zabranu ribolova na određenim mestima i revirima.

Poštuj zakonski dozvoljene mere i broj ulovljenih riba.

Nikad ne lovi previše riba, čak i onih čiji ribolov nije ograničen zakonom.

Poštuj službeno lice u kontroli ribolova i pokaži mu ribolovačku dozvolu i ostale dokumente koje traži.

Ako u vodi i na obali primetiš uginule ribe ili druge neuobičajene promene (boja i miris vode) izvesti nadležne, policiju ili čuvare.

Pri susretu sa drugim sportskim ribolovcima na vodi pozdravi ih ribarskim pozdravom BISTRO.

Poštuj mir, tišinu, prava i privatnost drugih sportskih ribolovaca. Ne dosađuj i ne smetaj!

Pomozi kolegama sportskim ribolovcima, ako su u nevolji.

Poštuj starije ribolovce i pomozi im.

Prema mladim ribolovcima i početnicima postupaj prijateljski i pomaži im savetima i ličnim primerom.

Upotreba više štapova od dozvoljena tri je slika sebičnosti i pohlepe.

Ostavi deo obale i drugim sportskim ribolovcima.

Ne postavljaj svoj pribor na manju udaljenost od dve dužine štapa, (oko 10m), od susednih ribolovaca.

Ako si u čamcu, ukotvljen ili u pokretu, ne smetaj drugim sportskim ribolovcima koji pecaju sa obale ili iz drugih čamaca. Smanji gas kad si u prolazu čamcem.

Nije drugarski loviti na već zauzetom, uređenom i hranjenom mestu, jer ćeš u protivnom steći glas nametljivca i bezobzirne osobe.

Ne ostavljaj za sobom otpatke, plastične i staklene boce, konzerve, najlon kese, papir i granje na obali.

Ne ostavljaj, iza sebe, neugašenu vatru i žar, zbog opasnosti od požara.

Ne bacaj oko sebe, u vodu i na obalu, opuške i prazne kutije od cigareta!

Ne ustručavaj se da odlučno opomeneš ribolovca koji krši norme ponašanja i zakonske propise.

Ulovljenu ribu drži u posebnoj čuvarki ili na stringeru i nikad je ne niži na kanap, granu ili žicu.

Veliko je zadovoljstvo vratiti ribu u vodu poklonivši joj život.

Tvoj odnos prema ribi, vodi i obali i drugim ribolovcima je slika tvog karaktera, odgoja i humanosti.

Primenite ovaj kodeks kod sportskog ribolova pa će vama i drugim ribolovcima, biti uživanje i zadovoljstvo pecati i boraviti u prirodi. Rado ćemo uvrstiti i Vaše predloge, ovo je samo početak jedne velike akcije. Budite hrabri i dajte svoj doprinos ovoj akciji, jer ovo nije konačna verzija. B I S T R O (Pripremio Ivan Korhner, sportski ribolovac)
Zadnja izmjena: cori, dana/u 25 stu 2006, 21:31, ukupno mijenjano 3 puta.


Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5468
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Post Postao/la angler » 24 stu 2006, 11:09

Znimljiv prijedlog. Ima li kakva podloga ili da sastavljamo od pocetka?

candr BN
Piskaralo
Postovi: 213
Pridružen/a: 27 srp 2006, 18:52
Lokacija: Bijeljina

Post Postao/la candr BN » 24 stu 2006, 14:59

Imas na pocetnoj strani ovog sajta.

Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5468
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Post Postao/la angler » 24 stu 2006, 16:39

Znam da ima, ali me cudi odakle onda prijedlog. Ako ga treba mjenjati onda ili treba podloga tog novog kodexa ili da mjenjamo sve.

candr BN
Piskaralo
Postovi: 213
Pridružen/a: 27 srp 2006, 18:52
Lokacija: Bijeljina

Post Postao/la candr BN » 25 stu 2006, 18:18

ako sam dobro shvatio cori je autor,pa ko veli da i mi sta dodamo,obrisemo...


Avatar
cori
Prava Štela
Postovi: 116
Pridružen/a: 20 stu 2006, 22:26
Lokacija: Novi Sad

Post Postao/la cori » 27 stu 2006, 23:51

Dobro si shvatio. Treba biti kreativan i dopuniti KODEKS. Svako od nas ima neko svoje viđenje za razne situacije. Ovo je samo predlog. Treba ga sublimirati, a da se opet sve kaže, te da se pokriju sve tehnike sportskog ribolova. BISTRO

Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Pozdrav!

Post Postao/la senad » 29 stu 2006, 15:36

Pozdrav svima!
Cori, ovo je jako dobar prijedlog, ali se bojim da ce slabe koristi biti od ovog kodexa kod starijih ribara. Znas kako u Hercegovini kazu: "Teško ćeš stara kenjca dozvati do pameti".
Ne vjerujem da ijedan kodex može promjeniti navike kod nekoga ko nije u stanju da usvaja nove stvari, norme ponašanja i da se sam dozove pameti.
Kada sam počinjao sa ribolovom, sa mojim rahmetli ocem, bili smo ono što se sad zove u našem slengu "mesari", sjećam se pastrmkica koje smo trpali u džepove, tri udice na gruntu sa ikrom, tri pastrmke.Mjesto dešavanja - brana Bogatić na rijeci Željeznici. Meni tada niko nije rekao da to ne valja, da je to grijeh, i ja to tada nisam ni smatrao grijehom. Sada sam ja ovog svog malca, moju diku i uzdanicu....
slika
naučio da to ne valja i on to zna, da malu ribu treba "vjatiti mami i tati i da ona još najaste". Jednu malu pastrmkicu je on uhvatio na jezeru kod Vareša, prisutan bio i lovočuvar, i moj klinjo sam govori kako je treba vratiti, i prije vracanja u vodu je lijepo poljubi. Vidilo dijete na tatinim kasetama kako to rade pravi ribari. Dobro smo se ismijali tom poljupcu.
Nisam otišao sa teme, hoću reći ovo:
kodex bi po meni trebalo prilagoditi mladjim naraštajima, i pokušati ga nekako progurati u škole, negdje uz ekologiju ili naći mjesto gdje tematski pripada. Mislim da će tu imati puno više uticaja.
Ponašanje na vodi ću banalizovati sa ponašanjem u saobraćaju: onaj ko nema osnovne kulture u ponašanju, nema ni u saobraćaju. Ko ne razmislja o svojim postupcima, njihovom krajnje negativnom uticaju i posljedicama koje oni mogu imati, taj ce parkirati i zagraditi druga auta da ne mogu izaci, zagraditi ulaz, preteci kolonu, proci kroz crveno, bez obzira sto mu zakon kaze da to ne smije. Ko će onda od tih i takvih pridavati znacaja kodexu?
Djeca, to bi trebala biti ciljna grupa. Mi jesmo prirodu posudili od njih, ali njih treba sada uciti, da ih ne bi morali uciti pod stare dane.
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6108
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Post Postao/la Seha » 29 stu 2006, 21:14

Bas kao sto rece Senad prije ces vecini "cenat u vugla nego metar u zicugu"..
Vjerovatno mladje generacije imaju sansu da budu na pravom putu ukoliko ih njihova maticna drustva krenu emancipovati od samog pocetka ribolovacke karijere..Ovi starohani nema sanse da promjene kulturu zivljenja pa to ti je !

U Ovaj kodex bi vjerovatno trebalo ubaciti neke standardne norme.

1. Ribu koja je duboko progutala mamac a ispod je mjere odredjene zakonom o slatkovodnom ribarstvu osloboditi u vodi tako sto otkinemo ribarski konac sto blize ustima , to vazi i za ribe slucajno uhvacene a koje su u mrijestu ili zakonom zasticene od izlova.

MOJE OBJASNJENJE !!
(Sve cesce se nedorasli primjerci pastrmke,mladice sarana,smudja i ostalih cijenjenih ribljih glava nadje u cuvaricama pod izgovorom "VRATIO BI JE JA AL DUBOKO PROGUTALA" to je samo izgovor kako bi se opravdala ta vrsta krivolova!)
Misljenja sam da se riba relativno brzo oslobodi sama udice i da uglavnom prezivi.Cesto se ulovi riba sa vidljivim tragovima napada grabljivica koji izgledaju daleko pogubniji po zivot od jedne udice u ustima:
...........................................................................................................

2. Za vrijeme takmicenja na kojim se nakon vaganja riba po pravilu uvjek vraca nazad u vodu, riba se mora drzati u cuvaricama koje neozlijedjuju ribu (PS.danas je to standard za sve renomirane marke proizvodjaca istih).Svako spustanje ribe na tlo bi se trebalo vrsiti na takozvanim podmetacima kakve koriste C&R koji prije spustanja ribe trabaju biti skvaseni.

Gledajuci takmicenja na mladice somove pa i bijelu ribu primjetno je da se te ribe sve cesce vracaju nazad u vodu sto je pohvalno.Zalosno je to sto te ribe nisu pravilno zasticene od udaraca od tlo i sto im neadekvatne cuvarice skinu zastitnu sluz,krljust i isparaju peraja. Tako vracene ribe imaju jako male sanse da nedobiju povrede unutrasnjih organa ili infekciju koze.


Bistro

Avatar
cori
Prava Štela
Postovi: 116
Pridružen/a: 20 stu 2006, 22:26
Lokacija: Novi Sad

Post Postao/la cori » 29 stu 2006, 22:19

Drago mi je da se raja javlja, te će na kraju ipak ovaj "KODEKS" na nešto ličiti. Očigledno da ovo treba našoj raji, a vreme će pokazati treba li ga štampati i davati uz dozvole (predlog). Što se tiče škola, već se u nekim školama ribolova ova stvar uči, jest možda nekompletna, ali se bar o tome priča. Želim vam svima koji ponekad boravite na FORUM-u dati hrabrosti da se i vi izjasnite. Sve je to u interesu boljeg vladanja na vodi i pored nje. BISTRO

Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5468
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Post Postao/la angler » 30 stu 2006, 09:15

Slazem se sto kaze Senad, vezano za kodeks, ali tvrdim da ako se kodeks bude djelio uz dozvole (sezonske, dnevne...) da ce bar par milimetara uci nekom u glavu a i to je uspjeh u ovakvoj situaciji nasih voda.
Garantujem da ce imati veliki ucinak na djecu pa iz tog razloga bi trebalo kodeks dici na nivo da se stampa u udzbenicima (zauzeo bi manje od jedne stranice, a imao ogroman ucinak). Mozda za neke ovo izgleda previse ali poslije godinu ili dvije ce biti sasvim normalno.

Avatar
cori
Prava Štela
Postovi: 116
Pridružen/a: 20 stu 2006, 22:26
Lokacija: Novi Sad

Post Postao/la cori » 28 pro 2006, 13:09

Šta je ljudi, ribolovci, gde su predlozi? Nešto ste se umirili pred Novu godinu. Kada smo već kod nje sretna i berićetna i da nam svima bude bolje, posebno nama kada se nađemo na vodi, te da vidimo da se barem nešto promenilo nabolje. Bistro u Novoj.

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6108
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Post Postao/la Seha » 28 pro 2006, 14:51

Bistro Cori..
Ja mislim da bi savez sportskih ribolovaca trebao naci sredstva da aktivira nekog od slikara i da se naprave male brosure o ribolovu sa edukativnim ilustracijama i textom o ribolovu i zastiti prirode.. Gledao sam takve besplatne brosure ovdje gdje zivim, i mislim da je to najlaksi ,a ujedno i najefikasniji nacin da se dodje do rezultata u edukaciji mladih (djuturume smo vec otpisali :lol: ).U tim brosurama su korisni savjeti u vezi ribolova na odredjene vrste ,ali se provuce i edukacija o vracanju nedoraslih riba i zastiti prirode.

Bistro u 2007

Avatar
cori
Prava Štela
Postovi: 116
Pridružen/a: 20 stu 2006, 22:26
Lokacija: Novi Sad

provociranje za dobijanje predloga za KODEKS

Post Postao/la cori » 27 sij 2007, 20:40

Šta je ljudi, ribolovci, sportisti, gde su predlozi? Prosla je Nova godina i ostali praznici. Bistro u Novoj. Osvestimo se!

nemam pojma
Haman Štela
Postovi: 46
Pridružen/a: 24 lip 2006, 22:06
Lokacija: neko tamo

bistro

Post Postao/la nemam pojma » 01 ožu 2007, 11:12

Ne ostavljaj za sobom otpatke, plastične i staklene boce, konzerve, najlon kese, papir i granje na obali.
Ja bih ovome dodala jos: "Ne ustručavaj se druge opomenuti ukoliko to cine!
Jos nesto BISTRO svim sportskim ribolovcima u novoj sezoni!

Avatar
cori
Prava Štela
Postovi: 116
Pridružen/a: 20 stu 2006, 22:26
Lokacija: Novi Sad

Post Postao/la cori » 01 ožu 2007, 23:30

Bravo! Komentar je u redu. Nadam se, da kao i ja, radite na obali. Nekada se ponašamo, u skupljanju otpada, kao poslednji mohikanci, ali samo lični primer može barem malo posramiti one koji to ne rade i dalje prljaju i zagađuju obalu. Ja ne mogu loviti ribu, ako je mesto prljavo. Bistro!!! :D :D

Odgovori

Natrag na “Aktuelnosti iz Udruženja, Saveza, o Zakonu, ispitima...”