Kao što rekoh, vraćam post u kojem sam pisao o stranicama SRS BiH, od kojih je jedna izradjena, a druga bi trebala biti u izradi.
Ponovo pozdravljam Vilenjaka koji je upućeniji od mene u materiju «SRS BiH», bar što se tiče takmičarskog dijela a koje organizuje SRS BiH.
Kako rekoh, ne kritikujem stvari osim ako nisam 100% siguran da ima bolje rješenje, te ako nemam i prijedlog za to bolje rješenje.
Uputio sam mail sa pitanjem Savezu na sljedeće adrese:
puce@srsbih.com ,
batotic@srsbih.com ,
pajic@srsbih.com ,
terzicn@srsbih.com ,
ostojic@srsbih.com ,
pazin@srsbih.com ,
ermin@srsbih.com ,
pranjko@srsbih.com ,
zivkovic@srsbih.com ,
midzic@srsbih.com ,
rifeth@srsbih.com ,
srsbih@bih.net.ba
a mail glasi:
Zovem se Senad Kapo i administrator sam stranice http://www.bistrobih.ba.
Imam za SRS BiH pitanje, pa pošto ne znam koji je od ovih mailova aktivan, šaljem na sve koje sam našao na vašoj stranici.
Pitanje glasi:
Kada, na osnovu koje odluke je donesena inicijativa za pravljenje web portala SRS BiH, kada je bio tender, koliko je bilo aplikanata, na osnovu kojih kriterija je donesena odluka o odabiru najpovljnijeg ponuđaća, kada je bio drugi tender za stranicu Svjetskog prvenstva, i na osnovu čega je proračunata cijena koštanja jednog od ta dva web portala 4250 KM.
Lijep pozdrav, Kapo Senad.
Odgovor ni do danas, 14.01. nisam dobio a iskreno, istom se nisam ni nadao. Moja komunikacija sa Savezom je uglavnom bila jednosmjerna i to kad sam od njih počeo dobijati vijesti, mada sam krajem februara, početkom marta 2006. godine, kad sam postavio stranicu na internet, par puta slao mail Savezu nudeći im stranicu kao besplatan servis u bržem plasiranju informacija te uspostavljanju brže i bolje komunikacije izmedju Udruženja, ali ni tada nisam dobio ama baš nikakav odgovor.Nekako najednom su počeli slati vijesti.
Razlog mog obraćanja Savezu je nerazumna suma koju su predvidjeli za ove dvije stranice jer ukupno izadje da će ove dvije stranice koštati
8500 KM. Suma je van svake pameti i svako od vas vjerovatno ima nekog prijatelja, poznanika koji se bavi pravljenjem stranica, pa sami provjerite.
Stranica Saveza je radjena u «Joomli», alatu koji je besplatan, i rekoh da imam prijatelja koji takve iste, sa puno više podataka pravi za 500 km, a i on je skup, vjerijem da ima momaka-studenata informatike koji bi je još jeftinije napravili. Ona treba da postoji, da ne bude zabune, ali ne treba toliko da «stoji»
Za ovu drugu, čije pravljenje uslovljavaju iz CIPS-e, a koja će biti posvećena svjetskom klupskom prvenstvu na Karaotoku, koja će biti aktuelna mjesec pred takmičenje, sedmicu dok traje takmičenje i desetak dana poslije takmičenja, totalno je nelogično da je potpuno ista suma predvidjena.
A kako je išlo sa traženje ponuda, to je već drugi par rukava.
Dokument iz Saveza o uslovima ponuđaćima je ispod:
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
SRS BOSNE I HERCEGOVINE
Ćemaluša 1/ II
71000 SARAJEVO
E-mail:
srsbih@bih.net.ba
Dana, 16.06.2006 god
USLOVI ZA IZRADU WEB PORTALA
SPORTSKO RIBOLOVNOG SAVEZA BOSNE I HERCEGOVINE
Svaki ponuđaći izrade WEB PORTALA Sportsko ribolovnog saveza BiH pored općih uslova za izradu Portala mora u ponudi da naznaćiti i slijedeće
OPIS STAVKE PONUDE
1.Prostor na serveru + domena oblika
http://www.srsbih.com ili
http://www.srsbih.ba
200 MB prostora na serveru ili po procjeni ponuđaća 20 GB prometa mjesečno neograničen broj e-mail adresa
2.WEB-PAKET portal sa online adiministracijom
Uključuje: jednojezični web portal, neograničeno stranica, forum, web mail, galerija fotografija
3.Obuka adiministratora
Pojedinačne cijene stavki 1., 2., 3., te ukupna cijena izrade
4.Najmanji mogući rok izrade WEB portala pod uvjetom da se do 01.07.2006 ugovori posao
5.Uvjeti plaćanja (avans i slično)
6,Kontakt osoba telefon i e-mail u toku izrade portala
7.Ponudu poslati do 22.06.2006 godine na e-mail
srsbih@bih.net.ba za RIFETA HADŽIASANOVIĆA sekretara SRSBiH ili poštom zapečačeno na adresu SSRSBiH sa naznakom ponuda.
8.Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača dostavit će Komisija u roku od 7 dana po izboru
Napomena: Prilikom izrade odnosno kreiranja samog dizajna portala treba omogućiti da na glavnoj ulaznoj stranici bude fotografija (koju osigurava SRSBiH,) te link sa tekstom o SRS BiH napisan na : jezicima naroda BiH , engleskom, njemačkom, francuskom, španskom i ruskom jeziku. Tekstove će uraditi SRSBiH. Ovo važi samo za ulaznu stranicu.
Svi ostali tekstovi biti će napisani na nekom od jezika naroda u BiH.
Za dodatne informacije vezane za samu izradu ponude obratiti se na : E –mail:
marcel.kucinski@tel.net.ba ili
srsbih@bih.net.ba
Sa odabranim ponuđačem sklopit će se ugovor o izradi WEB portala
Prilog ovim uslovima je SHEMA PORTALA (idejni prijedlog-radi izrade ponude u uvida u obim posla.).Za izradu WEB portala osigurana su sredstva.
SRSBiH SARAJEVO Sekretar Rifet Hadžiasanović
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Datum kad je napravljen ovaj dokument je 16.06.2006., a krajnji rok za slanje ponuda je 22.06.2006.. Hajde da uzmemo da je napisan u 08:00 ujutro i da je iste sekunde razaslan neznamtinijakome, a koji bi mogli biti zainteresovani kao potencijalni kandidati, sedam dana je bio rok za prikupljanje ponuda. Baš im se nešto žurilo.
Simptomatična stvar je da sam ja taj period već uveliko primao vijesti iz Saveza i da je to postala redovna praksa, za svako takmičenje mi je stizala najava, i sa svakog takmičenja sam dobijao izvještaje, što li onda ne dobih i ovu ponudu za izradu stranice.
Odmah da kažem, da ne bi stekli pogrešan zaključak, sve ovo napisano nije zato što sam ja vidio sebe kao mogućeg web dizajnera te stranice, ja web dizajner nisam, ja to ne znam raditi ni u jednom programu, osim u ovom u kojem radim i moja prva stranica u životu koju sam napravio je ova. Tek se učim raditi u «Joomli» - programu u kojem je radjena srsbih.com, tako da odmah začepim usta svima koji bi mogli pokušati plasirati i takve informacije.
Moja reakcija je samo što nisam od onih koji ne reaguju na, biću blag, nepravilnosti. Po kuloarima se mahala, a kad se šta konkretno treba reći, niko nema pojma i svima potaman.
Vilenjak je počeo, ja nastavio, Armine, ti si na redu sa onim svojim postom.
Bistro!