Istina o SBK/KSB

O pitanjima vezanim za rad Saveza, Udruženja, o Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, o ribarskim ispitima, pravilnicima....

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac,Kovach

Odgovori
nemam pojma
Haman Štela
Postovi: 46
Pridružen/a: 24 lip 2006, 22:06
Lokacija: neko tamo

Istina o SBK/KSB

Post Postao/la nemam pojma » 28 ožu 2007, 12:03

Nisam dugo pregledala novosti, pa sam se pomalo iznenadila na reakcije na otovreno pismo Gorana. Mislim da je krajnje vrijeme da neko kaze nesto u vezi stanja u ribolovnim udruženjima SBK/KSB. Istina je naime da nije niti jedna prijava podesena protiv krivolova, a mislim na pravi krivolov, mrezama, agregatima i sl. zato sto ribocuvari nisu bili osigurani i samim tim nisu ni mogli pisati prijave. Sto se tice clanstva u udruzenjima, ono je smanjeno zato sto na vecem djelu rijeka ovog Kantona nema ribe, pa je svima draze izvaditi dozvolu u Jajcu ili Prozoru i pecati kao ljudi, a ne ici na Vrbas gdje se maldice love bombama i gdje se gusite u smecu.
Tokom cjele sezone zabrane mogli ste da vidite ribare na Vrbasu u vecem broju nego kada je sezona. Dalje sama organizacija Saveza u Kantonu je sramotna. Postavili su covjeka da koordinira novcem a kako kaze sektetar Kantona, gosp. Mićo koji mi je spustio slusalicu kada sam trazila novac za takmicenja para nemaju jer ih je neko ukrao i otvorio kafanu. Onda se ja pitam kome smo mi placali obaveze Savezu ili privatniku.
Zasto na takmicenjima nema ljudi iz ovog Kantona. Nama para! Ha!
Kada odete sami i sve isfinansirate sami onda na jednoj skupštini, a i to je previse za njih, hvale sa rezultatima (eventualnim). Ribari iz Bugojna idu na Bočac, Jajce, Ramsko jezero, kada zele pecati jer je ostalo gubitak vremena i zivaca i naravno plaćaju dozvolu. Međitim kada dodju ribari iz Novog Travnika (odakle je gosp Mićo, sekretar) u Bugojno ne plaćaju dozvolu ni u posebnim revirima, a razlog je ma mi smo raja. Tako je i kad ulove šarana na mrijestu. Vrhunac njihove organizacije je kantonalno takmičenje, a ne znam zasto i na to bacaju pare kada se svim silama trude sakriti podatke o federalnom. Informacije mozete dobiti samo zahvaljujući ovoj stranici i u posljednje vrijem g. Marcelu, koji sa vremena na vrijeme pošalje mai. Kada se poribi informacije se sakrivaju da ne bi bilo onada masovnog izlova kao i svake godine.
Najveći ulovi u Bugojnu su bili za vrijeme poplave kada su pobjegle ribe iz privatnih ribnjaka i to je bilo mislim posljednje poribljavanje uopste.
Dalje postavila sam pitanje Plivi zasto bugojanci ne mogu loviti u Donjem Vakufu ,ako smo svi potpisnici istog dokumenta. Molim da mi odgovori na ovo pitanje, zaista sam radoznala. Nisam provokativna zanima me.Sve u svemu mislim da u našem Kantonu mozemo samo zaviditi udruženju iz Jajca, jer funkcionišu, a ostalo je samo laž.
Bistro!!!


Avatar
DylanDog
Početnik
Postovi: 7
Pridružen/a: 11 srp 2006, 12:09

Post Postao/la DylanDog » 21 tra 2007, 21:59

"drustveno dobro" poprimilo je sasvim drugacije znacenje kod nas...danas je to u vecini slucajeva "dobra prilika" za zgrtanje neke kinte, odnosno, ostvarenje vlastite koristi pojedinca ili manje grupe ljudi...odnosi izmedju ribolovnih drustava su mozda i najbezbolnija "NUS" pojava politike "ODGOVORNIH", ono najgore tek treba da dodje, za cirka (i oko) 10 godina definitivno ostajemo bez, barem trecine vodenih tokova i to ne u fazonu "privatizacije", vec ih jednostavno pretvaramo u nesto vecu kanalizacijsku mrezu...jedini oblik KONTROLE koji se kod nas provodi, odnosi se na "kontrolu" onih koji skontaju kako stvari i nisu onakve kakve bi trebale da budu...

RECEPT:
"drustveno-drzavno" u sto skorije vrijeme trebalo bi preci u privatni sektor
a kad su vode i ostala prirodna bogatstva u pitanju, privatizaciju provest' s posebnim naglaskom na ocuvanju prirodnih bogatstava...
paralelno, za primjer streljat nepar "(ne)odgovornih"

Odgovori

Natrag na “Aktuelnosti iz Udruženja, Saveza, o Zakonu, ispitima...”