Stranica: 1/1.

Nepozeljne vrste

Postano: 02 ruj 2009, 16:25
Postao/la montana
Evo na naslovnoj strani pirane u Francuskoj. Vijest spada u zanimljive, ali kamo srece da takvih zanimljivosti nema. Neko je pustio pirane tamo, sutra ce nekoj budali pasti na pamet da pusti i kod nas. U Chicagu, rijeka Des Plaines, prosle godine novinari slikali dva djecaka koji pecaju pirane (puna cuvarka)???? U istoj rijeci prije 3 godine uhvacen aligator oko 1m. Nikad ih tu nije bilo, ali ljudi experimentisu cuvajuci raznu egzoticnu zivinu po kucama, pa kad ne znaju sta da rade s njom puste je u rijeku. Na Floridi je trenutno uz buna zbog nekoliko tropskih riba koje prijete da uniste kompletan eko-sistem. Narocito je izrazen problem sa zmijama iz porodice udava (pitoni, anakonde i drugo). Potrefila im se klima i drugi uslovi (mocvare) pa vrsta buja, a nema prirodnih neprijatelja. Mozda ovaj problem i nije toliko bitan za BiH jer je daleko? E pa varamo se jer je koliko se sjecam prije 15tak godina kod Cazina uhvacen piton oko 4m koliko me sjecanje pamti. U blizini Cazina postoji jezero gdje je glavna riblja vrsta u njemu zlatna ribica koja se nakotila i preuzela vodu.

Molim sve nas da budemo oprezni sa prenosenjem vrsta koje vec nisu iz tih zona, jer posljedice mogu biti katastrofalne, tako da umjesto recimo pastrmke moram uloviti zlatnu ribicu i zazeliti da se vrati ono prijasnje stanje.

Bistro

Re: Nepozeljne vrste

Postano: 02 ruj 2009, 17:17
Postao/la Seha
Poribljavanje na svoju ruku je uvijek bilo mac sa dvije ostrice. Znam masu dobrih saranskih voda (srecom van BiH) koje je unistrio KHV virus. (virus koji iskljucivo prenose koi ukrasni sarani).. Sto je najveca tuga u svoj prici iskljucivo stradaju ribe sa manjim imunitetom tj. kapitalne ribe dok manji primjerci uglavnom prezive bez posljedica po dalje razvijanje.
Nisam toliko konzervativan da nebi pristao na poribljavanjem zatvorenih voda (jezera,sljuncare i sl) velikoustim grgecom, kecigom, jeguljom i drugim vrstama koje su interesantne sportskim ribolovcima jer vecina BH voda nema ni 10% iskoristenog kapaciteta. Dovoljan je primjer Jablanickog jezera gdje se smudj fantasticno primio jer logicno nije imao prirodnih neprijatelja a hrane u izobilju. Preporucio bi svakom udruzenju da se prije bilo kakvog poribljavanja posavjetuju sa nekim ihtiologom koji ce na povrsinu vode znati tacno koliko koje vrste je potrebno da bi se napravio uravnotezen bioloski balans.

Re: Nepozeljne vrste

Postano: 18 kol 2011, 02:25
Postao/la mr.33
pa danas je normalno da se u dunavu love pirane. desava se da se ulovi po nekoliko primeraka do nekoliko desetina

Re: Nepozeljne vrste

Postano: 18 kol 2011, 06:21
Postao/la zlaja
Druže Mr. 33 dobro nam došao , znači već čitava jata plivaju vodom ?

Re: Nepozeljne vrste

Postano: 18 kol 2011, 12:31
Postao/la Seha
Posto sam u akvaristici nemalih 30 godina odgovorno tvrdim da pirane nemogu prezivjeti zimu tj. temperaturu vode ispod 10 c.
Pa nije dunav amazon majku mu.

Re: Nepozeljne vrste

Postano: 24 kol 2011, 18:09
Postao/la montana
Seha druze, i ovdje su to tvrdili na nekom jezeru u Missouriju, dok nisu nasli da se sve pirane preko zime prebace do nekog potoka (zagrijan vodom iz neke fabrike), gdje prezime. Samo 30% ih strada, ali svake godine se ponovo vracaju. naravno, zima ih desetkuje, ali opstaju...

Re: Nepozeljne vrste

Postano: 18 tra 2012, 15:06
Postao/la tommylee
Pa termo lektrana Obrenovac (SRB) ispušta toplu vodu i ribolov se na takvom mjestu obavlja 12 mjeseci!!!
Jednostavno riba ne mora d aide u zimovnik jer joj je voda sasvim topla!
Zbog ovakvih uticaja čovjeka na životnu sredinu ko zna šta će nas snaći u skorijoj budućnosti!?!

Kakva će se vrsta adaptirati i napraviti haos!Ja ne tipujem na piranu ali recimo žaba ili još neka otprnija vrsta.Jesu li u Australiji pustili te žabe i napravili s*anje!
Čitav lanac u prirodi se promjenio!
Insekti su opsanost,jer potiskuju domaće a u biti su agresivni.Pčele,mravi,čak i buba mare iz Kine se kod nas šire i potiskuju domaću.

Re: Nepozeljne vrste

Postano: 18 tra 2012, 17:49
Postao/la Clavis
Kad je vec ozivjela tema, covjek je u jezerce nedaleko od Sanice, početkom rata pustio akvarij zlatnih ribica u isto....
po povratku ogromna narandzasta "fleka" na sred jezera. Pokušalo se ubacivanjem štuke reducirati brojnost iste ali jednostavno nije išlo. Na kraju su bili primorani korisiti hlor i obnoviti jezero prijeratnim vrstama.

Re: Nepozeljne vrste

Postano: 19 tra 2012, 12:06
Postao/la Seha
Slican slucaj sam gledao na TV-u. Neka zena je pustila par zlatnih ribica negdje oko Bosanske krupe u sljunkaru. Nakon rata bilo ih je mali milion..
Vrlo moguce da gdje termo elektrane vracaju toplu vodu od hladjenja da na takvim mjestima zivotinje koje nisu otporne na hladnocu prezive i da se krenu razmnozavati.