Stranica: 1/1.

Slatkovodne meduze???

Postano: 23 srp 2008, 10:22
Postao/la pamuks
Već sam bio zaboravio na tekst sa ''Bistro BiH'' o meduzama sa Bašigovačkog jezera, ali me na iste podsjetiše kupači na Bistarcu (jezero na rudničkom kopu kod Lukavca - prelijepo izletište ''Ontario''), kad proteklog vikenda zavikaše u čudu - ''vi'te ljudi meduze!''.
I stvarno, prave meduze, promjera cca 3cm :?: :?: :?: Plivaju, k'o svoj na svome!

Re: Slatkovodne meduze???

Postano: 23 srp 2008, 10:38
Postao/la senad
Bistro, Pamuks, i dobro došao na forum.
Da podsjetim na taj text o kojem govoris:
http://www.bistrobih.ba/?action=fullnew ... s=1&id=676
Neki dan sam malo o meduzama sa dr.Avdulom Adrovicem koji mi je poslao neke informacije za stranicu i kad sam ga pitao za te meduze, rekao mi je da je registrovao iste i u Modracu i Bistarcu a da su mu nedavno donijeli dvadesetak jedinki i iz jezera sa Dubrava kod Tuzle.
Kako mi je napisao gosp.Adrovic:
"Radi se o vrsti Craspedacustra sowerby, jedinoj slatkovodnoj meduzi. Nije poznato odakle je dospjela u naše vode, ali nije ništa neobično. O toj meduzi pišem jedan članak, koji ću uskoro negdje objaviti, a ovo obavještenje možete koristiti, tako da javnost zna o čemu se radi."

Bas i mene interesuje odakle su dospjele u nase vode.Koliko sam ja nasao na netu, a kad je bilo aktuelno, postojbina im je Azija, a pretpostavlja se da su u vode dospjele sa akvarijskim biljem koje se uvozi iz Azije.

Re: Slatkovodne meduze???

Postano: 24 srp 2008, 13:24
Postao/la pamuks
BISTRO! Hvala na dobrodošlici.

Da nebi bilo - tek se registrovao i odmah sve crnjak i kojekakvi ''mutanti'' (nije ni čudo obzirom na zagađenje i svaki drugi ljudski nemar), evo jedne:

Neki dan na Vidari, mijenjam mamce - od pahuljice, preko boila, kedera, pa do Dam-ove kašiketine i vadim li vadim. Sve cverglan do cverglana. :x E sad ću, rekoh, na praznu udicu, pa da vidimo. Zabacio, čekao gotovo pola minuta, kad - ugriz - kontra - otpor - izvučem na obalu, kad ono - opet cverglan, ali pošto je udica bila prazna - sam sebe jede. :D

Re: Slatkovodne meduze???

Postano: 24 srp 2008, 22:05
Postao/la senad
Dobar! :D
Prošle godine sam bio na Vidari par sati i ista stvar, sem sto je jaran uspio uhvatiti i onog "balavca" ili kako se vec zove, sto je isti kao ugve na moru, one sto leze na pijesku.
Gdje dodje cverglan, to je katastrofa.A kakvi smo, mogu garantovati da ce u skoro vijeme svaka voda biti "zarazena" tom ribom.

Re: Slatkovodne meduze???

Postano: 25 srp 2008, 14:39
Postao/la pamuks
senad je napisao/la: ...Gdje dodje cverglan, to je katastrofa.A kakvi smo, mogu garantovati da ce u skoro vijeme svaka voda biti "zarazena" tom ribom.
Modrac - okupiran, kop Višća - okupiran...

Re: Slatkovodne meduze???

Postano: 30 kol 2009, 14:42
Postao/la senad
Nadjoh sad jedan klipić sa ovim meduzama pa da ga postavim da vidite kako izlgedaju.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QVh_Vrm2j24[/youtube]