Riba na rostilju
Postano: 12 stu 2008, 14:06
Ovaj recept sam dobijo prije nekoliko godina od jednog naseg covjeka sa mora.
Sastoj:
-Jedna riba od 1kg(po osobi)
-Sol
-Biber
-Ruzmarin
-Maslinovo ulje
-Crveno sirce
-Limun(zavisi koliko riba se prave)
Zapalim rostilj.
Ribu rasparam skroz do donje vilice i izvadim iznutrice i skrge. Ocistim krljust i dobro isperem.
Napravim nareze sa svake strane od ribe.
Izrezem limun na snite i stavim u ribu sa ruzmarinom
U jednoj zdjeli stavim soli, bibera, maslinovo ulje i crveno sirce(60/40 ulje prema sircetu)
Sa ruzmarinom pomjesam smjesu.(ruzmarin ce biti kao cetka)
Ribu dobro namazem sa smjesom sa obadvije strane.
Kada resetke od rostilja se dobro ugriju (sto vise to bolje) stavim ribu na rostilj.
Mazem ribu smjesom sa ruzmarinom svakih nekoliko sekundi(nema veze ago vatra dotice ribu)
Ribu nediram 5-6 minuta jeli ce se koza zaljepit.
Cim se koza dobro zaprzi i ne ljepi se za resetke okrenem ribu i nastavljam mazati dok nebude gotova
Sa strane napravim krompir salatu od luka maslinovog ulja i sircetom.
Ovaj nacin se isto moze upotrjebiti sa filetima od ribe.
Sastoj:
-Jedna riba od 1kg(po osobi)
-Sol
-Biber
-Ruzmarin
-Maslinovo ulje
-Crveno sirce
-Limun(zavisi koliko riba se prave)
Zapalim rostilj.
Ribu rasparam skroz do donje vilice i izvadim iznutrice i skrge. Ocistim krljust i dobro isperem.
Napravim nareze sa svake strane od ribe.
Izrezem limun na snite i stavim u ribu sa ruzmarinom
U jednoj zdjeli stavim soli, bibera, maslinovo ulje i crveno sirce(60/40 ulje prema sircetu)
Sa ruzmarinom pomjesam smjesu.(ruzmarin ce biti kao cetka)
Ribu dobro namazem sa smjesom sa obadvije strane.
Kada resetke od rostilja se dobro ugriju (sto vise to bolje) stavim ribu na rostilj.
Mazem ribu smjesom sa ruzmarinom svakih nekoliko sekundi(nema veze ago vatra dotice ribu)
Ribu nediram 5-6 minuta jeli ce se koza zaljepit.
Cim se koza dobro zaprzi i ne ljepi se za resetke okrenem ribu i nastavljam mazati dok nebude gotova
Sa strane napravim krompir salatu od luka maslinovog ulja i sircetom.
Ovaj nacin se isto moze upotrjebiti sa filetima od ribe.