[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 583: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 639: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Ribolovački forum "BistroBiH" •Riba na rostilju
Stranica: 1/1.

Riba na rostilju

Postano: 12 stu 2008, 14:06
Postao/la IVAN
Ovaj recept sam dobijo prije nekoliko godina od jednog naseg covjeka sa mora.

Sastoj:

-Jedna riba od 1kg(po osobi)
-Sol
-Biber
-Ruzmarin
-Maslinovo ulje
-Crveno sirce
-Limun(zavisi koliko riba se prave)

Zapalim rostilj.
Ribu rasparam skroz do donje vilice i izvadim iznutrice i skrge. Ocistim krljust i dobro isperem.
Napravim nareze sa svake strane od ribe.
Izrezem limun na snite i stavim u ribu sa ruzmarinom
U jednoj zdjeli stavim soli, bibera, maslinovo ulje i crveno sirce(60/40 ulje prema sircetu)
Sa ruzmarinom pomjesam smjesu.(ruzmarin ce biti kao cetka)
Ribu dobro namazem sa smjesom sa obadvije strane.
Kada resetke od rostilja se dobro ugriju (sto vise to bolje) stavim ribu na rostilj.
Mazem ribu smjesom sa ruzmarinom svakih nekoliko sekundi(nema veze ago vatra dotice ribu)
Ribu nediram 5-6 minuta jeli ce se koza zaljepit.
Cim se koza dobro zaprzi i ne ljepi se za resetke okrenem ribu i nastavljam mazati dok nebude gotova
Sa strane napravim krompir salatu od luka maslinovog ulja i sircetom.

Ovaj nacin se isto moze upotrjebiti sa filetima od ribe.

slika


slika

Re: Riba na rostilju

Postano: 12 stu 2008, 14:39
Postao/la Seha
Riba na gradelama je bas po mome gushtu!
Jao kako ide Dingac uz ovu ribu . :D

Re: Riba na rostilju

Postano: 01 tra 2009, 10:25
Postao/la klapna
Seha, a di je Ivan Dolac barique jadan bio?hehehehe

Ivane probaj s ribom kad je ocistis unutra stavit nalomljenu granu ruzmarina.
Malo pikantne vegete i malo mediterane vegete.
Zatim prelij sokom od limina.
Kad to sve napravis prekrij prozirnom folijom-pelikolom i ostavi tako mariniranu sat-dva.
Ovako se moze i smrznut riba.

KAd je stavis na rostilj mazi maslinovim uljem s malo bibera i ruzmarinovom grancicom.
Inace ribu samo pusti na rostilju ona se sama odljepi kad treba.

Jedna fora jos moze biti da se riba ocisti kroz skrge tako da joj se ne otvara stomak.
Obavezno je dobro posusiti prije rostilja.

Za prilog moze krumpir salata, blitva il pole krumpira iako je meni za prilog draga hostesa neka koja je blejila dok sam spremao klopu.hehehe

Dobar tek, prijatno i u slast :wink:

Re: Riba na rostilju

Postano: 01 tra 2009, 22:21
Postao/la Seha
Ivan Dolac barique je zabranjen zenvskom konvencijom koristiti uz hranu (strogo onako sjest na kamen i iz boce UN odobrio) :wink:

Re: Riba na rostilju

Postano: 02 tra 2009, 10:30
Postao/la klapna
PA nisam ni sumnjao ..... :lol:

Znaci na kamenu s bocom u ruci, a ona na pipu i usput ni prepone nemoras mazat kremom nece izgorit :lol:

Re: Riba na rostilju

Postano: 08 pro 2014, 19:16
Postao/la lukakv
skusa na zaru

Re: Riba na rostilju

Postano: 11 pro 2014, 23:45
Postao/la lukakv
ribu na rostilju przenu morate premazivati uljem tokom przenja da se nebi osusila i lepila za resetke ,przite na laganoj vatri,nasa pocetnica greska u jacini vatre se vidi na jednoj skusi . prijatno sam iznenadjen sa ukusom (jeftine) skuse sa rostilja <djed>

Re: Riba na rostilju

Postano: 14 pro 2014, 14:28
Postao/la lukakv
kupio danas na pijaci u Kraljevu. dimenzija 45 cm x 39 cm . deblja zica a i veca od one sto je pecena skusa (postavio sam sliku iznad). cena 14,5 evra ili 1800 dinara