Riba u pretisu

Da čujem kako vi - "Steve Karapandže" pripremate jela sa ribama u glavnoj ulozi.(Mogu i drugi recepti, nema veze, ima ovde dosta "poguzija" ;-))

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac

Odgovori
Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Riba u pretisu

Post Postao/la Kovach » 23 tra 2011, 01:40

Za ovaj recept koriste se sve vrste riba, a vecinom se uzima riba koja ima slabiji kvalitet mesa ili ima vise kostiju(klen, babuska, deverika, skobalj, strugac ...). Ribu isjecemo na komade, tzv. zvoncice. U tavu naspemo ulja i zapecemo dobro (da fino porumeni) jedan red ribe (koliko moze stati u tavu jedna do druge) Uzmemo pretis, naspemo malo maslonovog ulja (cca 1 cm uz pretis) i slozimo ribu koju smo vec zapekli. Komade slazemo jedan pored drugog. Zatim uzmemo supenu kasiku vegete i pospemo po slozenoj ribi, a onda po tome pola ili citav limun iscjedimo. Nakon toga nastavimo na isti nacin slagati ostatak ribe s tim da se ostala riba ne mora vise zapeci nego se slaze friska. Zapece se samo donji red da riba nebi izgorila. Dakle na svaki red ribe ide kasika vegete i pola ili citav limun (po zelji kako ko voli). Kad se slozi pun pretis (ne bukvalno pun mora ostati prostor da moze normalno kuhati) doda se maslinovog ulja 1/2 l ili citav litar, persuna i ruzmarin po zelji, zatvori se i na laganoj vatri kuha 2-3 sata. Kad bude gotovo lagano vadimo ribu da se komadi mnogo ne raspadaju i spremno za jelo. Ne mora se sve pojesti nego se moze ostaviti u skrinju i po potrebi podgrijati. Takodje se moze uzeti stapni mikser i sve umiksati pa se dobije smjesa kao pasteta. Ako neko voli (ja sam probao i odlicno je) moze se na svaki red ribe staviti povrca po zelji (mrkva, paradajz, grasak, mohuna ...). Na ovako pripremljen nacin i riba koja ima mnogo kostiju i koju cesto izbjegavamo jesti postaje odlicna. Kosti se naprosto istope, a jedino sto moze ostati je kicma koja se lako odstrani. Ostali detalji i finese, (povrce, zacini...) na volju i mastu svakome. Prijatno!

Naravno, ne treba ponavljati da uz ovo odlicno ide <adipiva> ko zilet ili domaca rakijica.


Odgovori

Natrag na “Kulinarski recepti”