Riba u pretisu
Postano: 23 tra 2011, 01:40
Za ovaj recept koriste se sve vrste riba, a vecinom se uzima riba koja ima slabiji kvalitet mesa ili ima vise kostiju(klen, babuska, deverika, skobalj, strugac ...). Ribu isjecemo na komade, tzv. zvoncice. U tavu naspemo ulja i zapecemo dobro (da fino porumeni) jedan red ribe (koliko moze stati u tavu jedna do druge) Uzmemo pretis, naspemo malo maslonovog ulja (cca 1 cm uz pretis) i slozimo ribu koju smo vec zapekli. Komade slazemo jedan pored drugog. Zatim uzmemo supenu kasiku vegete i pospemo po slozenoj ribi, a onda po tome pola ili citav limun iscjedimo. Nakon toga nastavimo na isti nacin slagati ostatak ribe s tim da se ostala riba ne mora vise zapeci nego se slaze friska. Zapece se samo donji red da riba nebi izgorila. Dakle na svaki red ribe ide kasika vegete i pola ili citav limun (po zelji kako ko voli). Kad se slozi pun pretis (ne bukvalno pun mora ostati prostor da moze normalno kuhati) doda se maslinovog ulja 1/2 l ili citav litar, persuna i ruzmarin po zelji, zatvori se i na laganoj vatri kuha 2-3 sata. Kad bude gotovo lagano vadimo ribu da se komadi mnogo ne raspadaju i spremno za jelo. Ne mora se sve pojesti nego se moze ostaviti u skrinju i po potrebi podgrijati. Takodje se moze uzeti stapni mikser i sve umiksati pa se dobije smjesa kao pasteta. Ako neko voli (ja sam probao i odlicno je) moze se na svaki red ribe staviti povrca po zelji (mrkva, paradajz, grasak, mohuna ...). Na ovako pripremljen nacin i riba koja ima mnogo kostiju i koju cesto izbjegavamo jesti postaje odlicna. Kosti se naprosto istope, a jedino sto moze ostati je kicma koja se lako odstrani. Ostali detalji i finese, (povrce, zacini...) na volju i mastu svakome. Prijatno!
Naravno, ne treba ponavljati da uz ovo odlicno ide ko zilet ili domaca rakijica.
Naravno, ne treba ponavljati da uz ovo odlicno ide ko zilet ili domaca rakijica.