[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 583: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 639: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Ribolovački forum "BistroBiH" •Riba u pretisu
Stranica: 1/1.

Riba u pretisu

Postano: 23 tra 2011, 01:40
Postao/la Kovach
Za ovaj recept koriste se sve vrste riba, a vecinom se uzima riba koja ima slabiji kvalitet mesa ili ima vise kostiju(klen, babuska, deverika, skobalj, strugac ...). Ribu isjecemo na komade, tzv. zvoncice. U tavu naspemo ulja i zapecemo dobro (da fino porumeni) jedan red ribe (koliko moze stati u tavu jedna do druge) Uzmemo pretis, naspemo malo maslonovog ulja (cca 1 cm uz pretis) i slozimo ribu koju smo vec zapekli. Komade slazemo jedan pored drugog. Zatim uzmemo supenu kasiku vegete i pospemo po slozenoj ribi, a onda po tome pola ili citav limun iscjedimo. Nakon toga nastavimo na isti nacin slagati ostatak ribe s tim da se ostala riba ne mora vise zapeci nego se slaze friska. Zapece se samo donji red da riba nebi izgorila. Dakle na svaki red ribe ide kasika vegete i pola ili citav limun (po zelji kako ko voli). Kad se slozi pun pretis (ne bukvalno pun mora ostati prostor da moze normalno kuhati) doda se maslinovog ulja 1/2 l ili citav litar, persuna i ruzmarin po zelji, zatvori se i na laganoj vatri kuha 2-3 sata. Kad bude gotovo lagano vadimo ribu da se komadi mnogo ne raspadaju i spremno za jelo. Ne mora se sve pojesti nego se moze ostaviti u skrinju i po potrebi podgrijati. Takodje se moze uzeti stapni mikser i sve umiksati pa se dobije smjesa kao pasteta. Ako neko voli (ja sam probao i odlicno je) moze se na svaki red ribe staviti povrca po zelji (mrkva, paradajz, grasak, mohuna ...). Na ovako pripremljen nacin i riba koja ima mnogo kostiju i koju cesto izbjegavamo jesti postaje odlicna. Kosti se naprosto istope, a jedino sto moze ostati je kicma koja se lako odstrani. Ostali detalji i finese, (povrce, zacini...) na volju i mastu svakome. Prijatno!

Naravno, ne treba ponavljati da uz ovo odlicno ide <adipiva> ko zilet ili domaca rakijica.