Kisele paprike
Postano: 22 ruj 2012, 08:22
Kiseljenje paprika
Detalji
Kategorija: Bakina kuhinja
Sastojci
6 kg paprika
3 l 10 %- tnog octa
6 l vode
300 gr šećera
300 gr soli
300 ml ulja
Priprema
Oprati, očistiti i narezati paprike. U vodu dodati 10%-tni ocat, šećer i sol promješati i staviti da zavri.Tokom zagrijavanje postepeno dodavati ulje.Kada zavri staviti paprike i kuhati ih 2 minute.Vaditi i odmah slagati u staklenke, te preliti sa toplom smjesom u kojoj su se kuhale.Poklopiti i pustiti da se ohlade.Ohlađene paprike zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Nakon 10 - 15 dana spremne su za konzumiranje.
Kako ćete znati koja količina tekućine je potrebna ?
U staklenke koje ste napunili sa krastavcima ulijete vodu, zatim tu vodu izlijte u posudu i izmjerite koliko litara imate. Prema gore navedenom receptu napravite smjesu, ali nemojte oduzimati količinu octa jer se toliko prolije i ispari.
Detalji
Kategorija: Bakina kuhinja
Sastojci
6 kg paprika
3 l 10 %- tnog octa
6 l vode
300 gr šećera
300 gr soli
300 ml ulja
Priprema
Oprati, očistiti i narezati paprike. U vodu dodati 10%-tni ocat, šećer i sol promješati i staviti da zavri.Tokom zagrijavanje postepeno dodavati ulje.Kada zavri staviti paprike i kuhati ih 2 minute.Vaditi i odmah slagati u staklenke, te preliti sa toplom smjesom u kojoj su se kuhale.Poklopiti i pustiti da se ohlade.Ohlađene paprike zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Nakon 10 - 15 dana spremne su za konzumiranje.
Kako ćete znati koja količina tekućine je potrebna ?
U staklenke koje ste napunili sa krastavcima ulijete vodu, zatim tu vodu izlijte u posudu i izmjerite koliko litara imate. Prema gore navedenom receptu napravite smjesu, ali nemojte oduzimati količinu octa jer se toliko prolije i ispari.