Želja zlatne ribice

Mjesto na kojem će naš član Olimp postavljati reportaže sa svojih putešestvija-pohoda rijekama

Moderatori/ce: emin,Olimp

Odgovori
Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Želja zlatne ribice

Post Postao/la Olimp » 12 pro 2010, 18:28

Kruže razne price o ribaru i Zlatnoj ribici koja, nakon što ju je ribar ulovio, od njega kupuje svoju slobodu ispunivši mu tri želje. Na tu temu postoje i brojni vicevi, a i pjesme su ispjevane...

Životni putevi doveli su me do jednoga prodajnoga centra. Ogromna gradevina od betona i stakla, prepuna trgovina i ugostiteljskih objekata. Podovi hodnika ulašteni su do razine da oslikavaju sliku ispod ženskih suknji...

Ispred centra napravljena je mala bara, obrasla raslinjem sa vodoskokom.slika


Malo zelenila i vode ucinili su cudo od sumorne okoline prepune asvalta, betona i stakla. Pravo je osvježenje za oci koje mami pogled. Zatekao sam se kako u vodi tražim ribe i žabe, ali ih nisam vidio. Ipak me taj ozelenjeli i vodom napunjeni prostor oduševio.


slika


Šetajuci centrom u jednom djelu gdje se spajaju hodnici tvoreci mali trg, ugledao sam dugacki plitki bazen napunjen vodom i ureden kao akvarij. U njemu su plivale razne ribe razlicitih velicina


slika


Imao sam dosta vremena tako da zastadoh pored bazena. Na vidljivom mjestu isturena je tabla sa upozorenjem da se ribe ne smije dirati i hraniti. A one su pune povjerenja, možda i radoznalosti, dolazile kod svakoga tko se primakao rubu bazena. Tu bi plivale i gledale iz vode prema ljudima.


slika


slika


Cak su se i naguravale medusobno kako bi se postavile na što bolju poziciju iz koje bi bolje vidjele prolaznike koji su zastali uz bazen. Nitko nih nije dirao, nitko im nije bacao hranu, voda u kojoj su plivale bila je kristalno bistra, ali ...


slika


Jedna malo poveca Zlatna ribica prišla mi je jako, jako blizu. I da se vratim na pocetak teksta, umjesto da meni ispuni barem jednu želju, da sve bude po ustaljenom redu iz prica o ribaru i Zlatnoj ribici, ova Zlatna ribica izokrene cijeli sustav.

Rece mi tiho na uho, onako tiho kako to samo ribe znaju. "Pomozi mi! Ovdje imam svega što mi je potrebno, hrane, cistu i ugodno toplu vodu, društvo, ali nemam prostora. Nemam slobodu da se krecem kuda hocu, da idem na koju god stranu i koliko god zaželim, da upoznam svijet koji je mnogo, mnogo veci od ovoga bazena. Pomozi mi i ispuni mi želju!"


slika


Kao osoba koja voli prostranstvo, slobodu kretanja, prirodu i divljinu prirode potpuno sam je shvatio. Shvatio sam je zašto želi iz sredine gdje joj je sve dano. Shvatio sam da joj cijena slobode i neizvjesnosti života na slobodi više znace nego idealni uvjeti na malom ogranicenom prostoru. Shvatio sam je jer sam se zamislio kako bi mi bilo u njenoj koži.

Ali unatoc razumjevanju nje i njene želje nisam joj mogao pomoci. Odbio sam joj ispuniti želju Zlatnoj ribici. I to me i danas proganja. Ova pricica nema završetka, vec pouku. Sami si ju nadite, svatko za sebe.

<adipiva> :7564:
Živim snove, ne sanjam život


Avatar
labud
Pravo piskaralo
Postovi: 342
Pridružen/a: 14 sij 2008, 00:33
Lokacija: Sarajevo

Re: Želja zlatne ribice

Post Postao/la labud » 13 pro 2010, 00:05

Koi sarani prelijepe zivotinje i skupe. Japanci ovu ribu obozavaju. Svaki bogati japanac umjesto ferarija, ima jezero sa ovom ribom. Cijena jedne ribe dostize cijenu feraria. Pa ko voli nek izvoli. Prica je tuzna :roll: :roll: :roll:

Odgovori

Natrag na “Olimpove priče”