Velika Dunavska poplava

Mjesto na kojem će naš član Olimp postavljati reportaže sa svojih putešestvija-pohoda rijekama

Moderatori/ce: emin, Olimp

Velika Dunavska poplava

PostPostao/la Olimp » 06 jan 2012, 21:29

Mi koji volimo rijeke odlazimo na njih po svakakvim vremenima i vodostajima. Uživamo ploveci na njima, loveci ribu ili samo gledajuci njihov tok "odmarajuci oci" u rijecnome toku. Malo nas je koji smo doživjeli vrijeme kada rijeka podivlja, kada pokaže svoje moci i zle cudi, kada "pobjegne" iz svojega toka, razlije se kilometrima uokolo, napravi veliku materijalnu štetu, prouzrokuje smrt životinja i ljudi...


slika


Za svojega ucestvovanja na Dunavskoj regati TID 2010 u Mohacu vidjeh cudnu spomen plocu na betonskome zidu trajektnoga pristaništa.


slika


Spomen plocu dopunjuju druge koje su pored nje postavljene, a sve zajedno pokazuju do koje je linije Dunav narastio za prošlih visokuh vodostaja...slikaslika


Spominju se neke godine, linije pokazuju do kojeg je nivoa Dunav narastio, a poslije sam od Madara iz Mohaca cuo i zanimljivu pricu o tragediji koja se dogodila u februaru i martu 1956 godine, o ledenoj poplavi.


slika


slika


Te godine, kako hronike kažu, bila je vrlo jaka zima sa vrlo niskim temperaturama koje su zamrzle površinu Dunava. U jednom trenutku kada se led pokrenuo napravio je ledeni cep kod Mohaca pregradivši Dunav. Od leda je nastala velika ledena brana koja je podigla razinu Dunava toliko da je probio nasipe i razlio se na velikom prostranstvu, ne samo u Madarskoj nego i u tadašnjoj SFRJ.


slika


U akciju spašavanja i pomoci, na teritoriji Madarske, stupla je i Ruska vojska koja je bila stacionirana u tome dijelu Madarske te je spašavala ljude i životinje na poplavljenim podrucjima. Kako je uokolo bilo puno salaša na kojima je bilo starih ljudi koji su odbijali pomoc i mogucnost da napuste salaše, njihovo odbijanje pomoci prouzrokovalo je puno ljudskih žrtava, a nastala je i velika materijalna šteta. U hladnoj vodi na cici zimi nikome tko se nije dobro zbrinuo na suhome, nije bilo spasa...


slika


Dunav se izlio i u Bajski kanal. Bajskim kanalom poplavna voda je dotekla i na našu teritoriju i poplavila podrucje izmedu Bajskog kanala i Dunavskog nasipa, sve do puta Bezdan-Dunav (oko 2.350 hektara).

Uzvodno od Bezdanske prevodnice, na najnižem delu poplavljenog podrucja otvoren je Dunavski nasip za ispuštanje vode iz formiranog jezera. Ovom poplavom je prouzrokovana znatna šteta u samom naselju Kolut.


slika


Na crpnim stanicama 9-8 "Bezdan" i 9-13 "Kendija" postoje oznake sa prikazanim maksimalnim nivoom vode tokom te ledene poplave.

Gledajuci danas te oznake se nalaze višlje od 2 metra od tla.


slika


Zato rijeke moramo voljeti , ali i imati dužni oprez prema njima. Moramo ih cijeniti jer su mocne i sve je dobro dok je njihova snaga pod kontrolom, ali kada se otmu ...

<adipiva> :7564:
Živim snove, ne sanjam život
Avatar
Olimp
Književnik
 
Postovi: 883
Učlanjen/a: 01 dec 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb


Natrag na Olimpove priče

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron