Gradnja mlina na rijeci

Mjesto na kojem će naš član Olimp postavljati reportaže sa svojih putešestvija-pohoda rijekama

Moderatori/ce:emin,Olimp

Odgovori
Avatar
Olimp
Književnik
Postovi:883
Pridružen/a:01 pro 2010, 14:26
Lokacija:Zagreb
Kontakt:
Gradnja mlina na rijeci

Post Postao/la Olimp » 10 kol 2012, 20:14

Ovom temom želim prikazati postupak izgradnje staroga drvenoga mlina kakve susrecem na rijeci Muri u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Nisam niti na jednoj drugoj rijeci susreo takve mlinove što ne znaci da nekada nisu postojali, medutim, kao i puno toga, tako je i njih vrijeme pregazilo. U mojim razmišljanjima dok sam ih razgledao pomalo se radala nekakva ideja da bi možda u istom vanjskom izgledu mogli sagraditi i centralu za proizvodnju elektricne energije.


slika


Nisam strucnjak po tome pitanju, ali možda vrijedi malo upotrijebiti moždane vijuge, staviti argumente za i protiv na papir, podvuci crtu i vidjeti šta je ispod nje, odnosno da li ima ekonomsku prihvatljivost ili ne.

No krenimo redom, a o proizvodnji struje cu malo na kraju.

Fotografije su malo nejasne jer sam u mlinu kod mjesta Žabnik fotografirao izložene fotografije pri malo slabijoj svjetlosti. Kako je pano bio plastificiran upotrebom blica nisam dobio ništa jasnije fotografije, naprotiv bile su još gore.

Pa krenimo redom...

Prvo se izgraduje korito na kojem ce se nalaziti zgrada mlina sa svim uredajima za mljevenje zrnja.


slika


slika


Graditelji su ga gradili financirani od strane države, opcine Sveti Martin na Muri, pa i iz nekih medunarodnih fondova, tako da je izgradnja cvrsta i sigurna


slika


Nakon toga izgraduje se manje korito koje ce s druge strane pridržavati kolo sa lopaticama koje ce protok vode okretati.


slika


Potom ide transport izgradenih korita do mjesta na rijeci gdje ce mlin biti usidren, ustvari privezan uz obalu.


slikaslika


slika


slika
Živim snove, ne sanjam život


Avatar
Olimp
Književnik
Postovi:883
Pridružen/a:01 pro 2010, 14:26
Lokacija:Zagreb
Kontakt:

Re: Gradnja mlina na rijeci

Post Postao/la Olimp » 10 kol 2012, 20:15

Nakon polaganja oba korita u rijeku pocinju daljnji poslovi izgradnje.


slika


Izgraduje se kolo sa lopaticama i mehanizmima za prenos vrtnje.


slika


slika


Zatim se gradi zgrada mlina i strojarnice.


slika


slika


slika


slika


Nakon što je zgrada gotova u nju se ugraduje sav komplet mehanizama za mljevenje zrnja i transport brašna u odredene bazene gdje se ono onda pakuje u vrece.


slika
Živim snove, ne sanjam život

Avatar
Olimp
Književnik
Postovi:883
Pridružen/a:01 pro 2010, 14:26
Lokacija:Zagreb
Kontakt:

Re: Gradnja mlina na rijeci

Post Postao/la Olimp » 10 kol 2012, 20:16

Detalj mlinskoga kola sa lopaticama...


slika


i zgrade kako to danas izgleda....


slika


slika


Medutim, u mojem razmišljanju za proizvodnju el. energije zgodno se namece riješenje vidjeno na Babicevom mlinu o cemu sam vec pisao, ali da ponovim...

Ovdje se na plivajucoj platformi nalazi samo kolo koje rijeka svojim tokom okrece, a sama zgrada mlina je na obali.


slika


Okretaji kola se pomocu remena (kajiša) prenose na mehanizam mlina koji je u cvrstoj gradevini sagradenoj na obali i mlin dalje radi kao da je sav na vodi


slika


Obadva nacina iskorištavanja snage protoka vode mogla bi se primjeniti i kao nacini za proizvodnju elektricne energije, ako bi racunica pokazala da je to ekonomski isplativo i ako država ima podešene zakone da se to može raditi. U RH postoje ti propisi, ali da bi dobili sve potrebne papire treba vam nekoliko godina, tako da mnogi odustaju od toga "Sizifovog posla", medutim što vrijeme duže prolazi sve se lakše može doci do papira.


slika


slika


slika


Kako napomenuh na pocetku, nisam neki strucnjak u svemu tome, ali kao laik mislim da bi se to dugorocno moglo isplatiti jer cijena energije konstantno raste.

Ploveci rijekom Kupom naišao sam na puno razrušenih ili polurazrušenih vodenica za mljevenje zrna ali i za pogon pilane. One nisu u funkciji, ali sam mišljenja da bi ih se isplatilo preurediti u male energane za proizvodnju el. energije, ako ne sada, ovoga trenutka, a ono u narednih desetak godina. Sigurno.<adipiva> :7564:
Živim snove, ne sanjam život

Odgovori

Natrag na “Olimpove priče”