Oproštaj od prijatelja

Mjesto na kojem će naš član Olimp postavljati reportaže sa svojih putešestvija-pohoda rijekama

Moderatori/ce: emin,Olimp

Odgovori
Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Oproštaj od prijatelja

Post Postao/la Olimp » 14 lis 2012, 14:20

Danas sam razriješio dužnosti svoga oficira za sigurnost na plovilu, svoga prijatelja, pratioca, nerazdvojnoga druga. Obavljao je tu dužnost do zadnjega dana, do zadnjega otkucaja svoga velikoga srca. Obavljao ju je savjesno, sa velikim žarom, požrtvovno.

slika


Uvijek raspoložen za druženje, za plovidbu, za šetnje, uvijek razigran, a opet na oprezu, dužnost je obavljao časno. Bio mi je više nego prijatelj, bio je i utjeha, radost, bio je pri ruci kada god je to trebalo.


slika


Kao maloga psiće koji je stao na dlan ruke, donio sam ga kući. Prekrasni mali crni psić sa bijelom flekicom na grudima, začas je svima ukućanima osvojio srce. Svojim nestašlucima, iskrenom radošću koju nam je pokazivao kada god smo dolazili s posla, nestašlucima u šetnji parkom, veselim lajanjem kada se radovao, veselim mahanjem kusastoga repa, plijenio je naše simpatije i ljubav.


slika


Uzvraćali smo mu njegovu ljubav, svojom. Igrali se njime, pazili na njega, nastojali da ima divan život, kojime je i naš život oplemenjivao svojom radošču, ljubavi i nestašlucima.


slika


Bio mi je pratioc u kretanju prirodom, volio vodu, plovidbe rijekama, kretanjima uz obalu. Sa posebnom pažnjom je promatrao predjele kojima smo plovili.


slika


slika


Nije mu teško bilo satima ploviti u skučemome prostoru kanua, nije pokazivao nemir, teškoće, radovao se svakom odlasku na plovidbe.


slika


Volio se i kupati na pauzama dok smo malo odmarali uz obalu, volio plivati, oplivavati oko mene.


slika


Sa radošću sam ga vodio sa sobom, često razgovarao sa njime, zajedno smo gledali u smjerovima iz kojih su dolazili sumnjivi šumovi . . .


slika
Živim snove, ne sanjam život


Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Re: Oproštaj od prijatelja

Post Postao/la Olimp » 14 lis 2012, 14:20

Odlazak u prirodu, šetnja šumskim obroncima brda, kretanje planinarskim stazama, posebno je volio. Volio je širinu i slobodu prirode . . .


slika


slika


Puno smo šumskih putova zajedno prešli radujući se prirodi, uživajući u miru koji smo zaticali , mirisima koji su se širili oko nas, pjesmama ptica koje su dopirale iz šume . . .


slika


slika


Voljeli smo i vožnje automobilom, duge vožnje u kojima bi zauzimao mjesto suvozača, uzdignute glave ponosno motreći kroz prozore automobila. Volio je kada je osjećao strujanje zraka kroz prozor za vrijeme vožnje.


slika


Po prirodi bijaše veoma radoznao, svuda je volio staviti svoju njuškicu, omirisati i oslušnuti okolinu, obilježiti teritorij kojim se kretao.


slika


slika


Uvijek je spremno prihvaćao igru, i onako zaigran plijenio poglede.


slika


slika
Živim snove, ne sanjam život

Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Re: Oproštaj od prijatelja

Post Postao/la Olimp » 14 lis 2012, 14:21

Budno je pazio kada sam nešto radio na vrtu, čuvao me od mačaka lutalica koje je uz gromoglasno lajanje tjerao, pazio da se nešto nepredviđeno ne dogodi .


slika


slika


Proveli smo mnoge zajedničke prekrasne trenutke, proveli u radosnome druženju. Uvažavali smo jedan drugoga, pazili jedan na drugoga, čuvali se međusobno


slika


Ali sve lijepo ima i svoj kraj. Bolest koja se razvijala u njemu slabila ga je. Spašavali smo ga dokle god smo to mogli, liječili ga, pošteđivali napora. Uzalud. Bolest postade jača. Jačala je svakim danom sve više, kopnila moga pratioca, snagu mu uzimala.


slika


slika


Počeo je malaksati, gubiti živahnost, počeo se gušiti. proživljavati agonije. Životni put se bližio kraju. Vidjelo se da se muči. I muke je stoički podnosio, tu i tamo teško uzdahnuvši.


slika


Nisam ga mogao gledati da se muči, da me molećivim pogledom moli za pomoć koju mu nisam mogao pružiti. Nisam želio dopustiti da zapada u agonije. Srce mi se lomilo, ali razum je prevladao.


slika


U ime svih lijepih trenutaka, u spomen na divne zajedničke putove, u znak poštivanja, ne dopustih da se dalje muči, da proživljava agoniju zadnjih trenutaka, bolove te agonije.

Zaželih da ga u sjećanju zadržim onakvoga s kakvim sam lijepe trenutke proživio. Zaželih da takav uvijek bude u meni.


slika


Udovoljih molećivim pogledu njegovih očiju. Dopustih mu da napusti sve svoje dužnosti, razriješih ga njih, oslobodih ga pritisaka. Olakšah mu zadnje trenutke.


slika


Zadnji zadatak koji je dobio od mene je da tamo negdje u nebeskim visinama pronađe nove staze, da tamo pronađe nove rijeke, šume, livade . . . Da sačeka i mene da mu se pridružim. Znam da će ga izvršiti, kao i sve do sada.


slika


Pa onda da ponovo zajedno prolazimo te potove, zajedno plovimo nebeskim rijekama, zajedno šume obilazimo.


slika


Ben, prijatelju moj, saputniče, neka te nova sredina prihvati kako si bio prihvaćen kod nas u porodici, neka te voli kao što si voljen bio. Neka te čuvaju za nas. A i mi smo na putu da ti se pridružimo da ponovo zajedno budemo. Ponosni smo na tebe.


<adipiva> :7564:
Živim snove, ne sanjam život

Avatar
AlaS
Nobelovac
Postovi: 1590
Pridružen/a: 19 vel 2008, 00:20
Lokacija: JELAH

Re: Oproštaj od prijatelja

Post Postao/la AlaS » 14 lis 2012, 19:33

Sta da ti kazem i ja sam prije mjesec dana ostao bez dva psa ,znam kako se osjecas ,pozdrav
slika
Bistro

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6108
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: Oproštaj od prijatelja

Post Postao/la Seha » 15 lis 2012, 18:45

Zajebano.. Pozdrav
slika


Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Re: Oproštaj od prijatelja

Post Postao/la senad » 16 lis 2012, 09:59

Prije 7 godina, a nakon 14 godina zajedničkih pustolovina, i ja sam ostao bez Ree, francuskog buldoga (ženke) koju sam donio iz Moskve.
Ne smijem ni zamisliti kako bi mi bilo da sam je morao odnijeti na uspavljivanje, kada smo sestra i ja 'k'o godine' plakali kad je operisana (imala neke tumore).
Prije sedam godina je imala jedan infarkt i oporavila se. Nedugo zatim i drugi koji je bio koban.
Ko nije imao psa, misli da smo budale, a ustvari ne zna da je on uskraćen za jedno lijepo iskustvo... koje, na žalost, sadrži i ovakve stvari koje su se desile nama.
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Olimpove priče”