Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Bud

Mjesto na kojem će naš član Olimp postavljati reportaže sa svojih putešestvija-pohoda rijekama

Moderatori/ce: emin,Olimp

Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Bud

Post Postao/la Olimp » 18 pro 2012, 23:20

9. DAN Višegrad 1697. rkm - Budimpešta 1653. rkm
Jutro slijedećega dana prebrzo je stiglo, nakon onoliko jela i pića. Iznenadilo me. Predivan dan se pojavio, uokolo cvrkuću ptice, a mir tako veliki da se može nožem rezati.

Prije polaska obavezan doručak. I te kakav. Domaćica se pobrinula da ne budemo gladni idućih mjesec dana.Još nam i pivca potrpali da ne ožednimo na putu.


slika


Poslije doručka, put se nastavlja. Najprije se plovila dovlače do vode, a potom se kreće.


slika


Dunav je kod Višegrada veliki, pod uglom od devedeset stupnjeva zaokreće prema jugu, prema Budimpešti. Neposredno iza krivine razdvaja se tok na dva plovna dijela, jedan međunarodni, s lijeve strane i jedan, nazovimo lokalni s desne. Oba se susreću kod Budimpešte i dalje čine jedinstveni vodeni tok.


slika


Odabirem desni krak rijeke, kojime svi odlaze da plove. Vrijeme je predivno, nema sunca , ali niti velike naoblake, toplo je. Rijeka još uvijek brzo teče. mada se uskoro, ulaskom u rukavac, usporava.


slika


Putom susrećem svoje znance koji plove prema ušću Dunava. Lagano veslaju i uživaju u razgovorima. Rijeka im je inspiracija za poduhvat kojega su se prihvatili.


slika


U početku plovim sa kolegama iz ekipe Mađarske. Jedno vrijeme plovimo zajedno, a poslije se razdvajamo kako ne bi jedni drugima ometali mir plovidbe.


slika


Ekipa je raspoložena, veseli ih činjenica da je osvanuo predivan dan za plovidbu, ali i činjenica da smo svi zajedno, da smo se upoznali, da imamo nešto zajedničko - plovidbu i druženje na Dunavu.


slika


Želeći svoj mir na rijeci puštam ekipu da idu dalje, a ja polako veslam za njima. Svjestan sam da mi je danas zadnji dan plovidbe, da dolaskom u Budimpeštu prestaje bajka plovidbe Dunavom. Žalosti me ta činjenica, ali što se može. Život ima i drugih obaveza koje nam pod noge sprema.


slika
Živim snove, ne sanjam život


Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Bud

Post Postao/la Olimp » 18 pro 2012, 23:20

Uskoro sam ostao sam. Ostali učesnici regate ili su naprijed ili su zaostali negdje pozadi. Upijam mir rijeke, njen sklad i njene priče. Imam osjećaj da smo jedno, Dunav i ja.


slika


Ploveći rijekom, osluškujući mir koji je oko mene, puneći svoje životne "baterije" rijekom, naiđoh pored jedne pješčane plaže na ekipu iz Srbije koja je zastala radi predaha. Nisam pristao uz njih nego sam nastavio put. Nisam se još osjećao toliko umoran da bi mi predah prijao.


slika


Rječni tok koji sam odabrao za daljnju plovidbu vrlo je širok. Prednost je da po njemu ne ide riječni saobraćaj tako da se može slobodnije ploviti i ne biti skroz na oprezu. Jednostavno se opustim, veslam i ne mislim da li će naići kakav katamaran ili gliser.


slika


Na tome sporednome rječnome toku ima i puno osoba koje tu kampuju Imaju više mira i tišine nego da su uz glavni tok po kojemu se odvija riječni saobraćaj.


slika


Polagano veslajući doplovih i do mjesta Sentandreja, po mađarski Szentendre. Udaljen je oko 20 km od Budimpešte. Naseljen je više od hiljadu godina, a nalazi se na desnoj strani dunavskoga rukavca.


slika


Na poziv kolegice Eve pristasmo na obalu kako bi razgledali grad.


slika


Grad je od visokoga vodostaja Dunava zaštićen nasipom na kojem se nalazi staza za šetanje. Djeluje mirno i idilično.


slika


Iznenadila me gužva na ulicama u koje smo ušli. Sve je vrvjelo od turista koji su ga posjetili. Uz ulicu su brojne trgovačke radnje sa suvernirima, slatkišima, hranom i pićem . . .


slika
Živim snove, ne sanjam život

Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Bud

Post Postao/la Olimp » 18 pro 2012, 23:22

Prodajni prostori trgovina prenešeni su i na ulice pa me sve to podsjećalo na Tunis i njihove ulice, jedina je razlika što ovdje vlada mir i tišina.


slika


Uske ulice koje ulaze u glavnu ulicu podsjećaju me na ulice dalmatinskih gradova. Popločene su kamenom koji je vremenom uglačan obućom prolaznika koji su prošli ulicama.


slika


U toku 16 stoljeća Sentandreja je postala centar Srba u Mađarskoj koji su tu došli bježeći u velikoj seobi pred Turcima. A poslije oslobođenja od Turaka krajem XVII i početkom XVIII stoljeća postala je distinacija imigranata sa Balkana ( Srbija, Dalmacija, Grčka).


slika


U mjestu koje ima malo preko 25.000 stanovnika nalazi se sedam crkava od kojih su četiri u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve. (Požarevačka, Preobraženjska, Bogorodična, poznata i kao Saborna ili Beogradska katedrala i Blagoveštenska). Jednu od njih smo i posjetili.


slika


Prošli smo i uskim uličicama samoga mjesta. Jako su me podsjetile na Trogir i njegove uske uličice.


slika


U jednoj od njih naišli smo na pečenjarnicu gdje je Langoš glavno jelo a uz njega se može i dobro pivce iskonzumirati. Bez dvoumljenja sam posegao i za jednim i za drugim.


slika


Blizina Budimpešte učinila su Sentandreju velikom turističkom destinacijom gdje dolaze turisti iz Budimpešte da bi je obišli. Na ulicama je predivna atmosfera, opuštenost i harmonija posjetitelja koja umiruje svakoga tko prolazi tim ulicama.


slika


Prolazeći gradom zapazio sam i jednu čudnu reklamu za trgovinu. Privukao mi je pogled veliki nož zaboden u dovratak ulaznih vrata u trgovinu.


slika
Živim snove, ne sanjam život

Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Bud

Post Postao/la Olimp » 18 pro 2012, 23:22

Ušao sam u nju i iznenadio se. Vrlo uredna trgovina prodaje noževe vlastite izrade porodice Stanković koja ih generacijama proizvodi i prodaje. Oduševili su me izgledom i kvalitetom. O cijeni ne bih sada pričao, ali vama za informaciju uvijek bi poželjeli imati jedan od tih noževe sve dok im ne vidite cijenu. A tada vam interes prema njima opadne.


slika


U mjestu postoji i najpoznatiji muzej marcipana. Nisam ga obilazio jer mi je ipak pivce privuklo veću pažnju, kao i golema česma na trgu koja je bila u funkciji.


slika


Nismo se dugo zadržali u mjestu, razgledali smo ga, fotografirali, malo se okrijepili Langošem i pivcom (ma dobro dvije su pale), pa smo se uputili prema mjestu gdje smo ostavili kanue.


slika


Potom put nastavljamo prema Budimpešti. Lijepo mjesto mi je ostalo u sjećanju kao vrlo ugodno i neobično za Mađarske gradove. Pogled na njega sa rijeke je prekrasan.


slika


Lagano se plovi dalje. Mada plovimo riječnim rukavcem on je toliko širok kao da smo na velikoj rijeci, a ne rukavcu od još veće rijeke.


slika


Ploveći polako u daljini ugledah stup mosta koji obilježava ulazak u zonu Budimpešte. Most je veliki prelazi preko rukavca kojim plovim i preko glavnoga toka rijeke.


slika


Približavanjem Budimpešti uz obalu se pojavljuju građevine koje bi trebale služiti kraćim boravcima i odmoru u prirodi, ali meni to više liči na poludvorce i objekte prikazivanja vlastite društvene moći i statusa u društvu.


slika


Kako stižem na cilj današnje rute, tako odugovlačim sa veslanjem. Znam da je na cilju završena moja plovidba Dunavom, da me obaveze života zovu, a opet, srce bi željelo dalje. Barem do Mohača.

Uskoro dolazim i do mjesta gdje je kamp. Smješten iza nasipa pored jednoga od mnogobrojnih kajak - kanu klubova Budimpešte pruža predivnu sliku privremenoga boravka učesnika regate.


slika
Živim snove, ne sanjam život

Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Bud

Post Postao/la Olimp » 18 pro 2012, 23:23

U kamp sam došao oprostiti se od regataša koji su do sada pristigli. Nastaviti ću još ploviti dalje oko kilometar - dva do mjesta gdje sam ostavio svoj automobil i gdje me čekaju kolege iz Mađarske sa mojom opremom.


slika


Nisam se sa svima oprostio, uopće gledajući nisam se sa nikim opraštao. Ne volim opraštanja. Kamp je počeo sa svojim predvečernjim aktivnostima i samo sam ovlaš kroz njega prošao.


slika


Koji gutljaj sa svojim "starim" znancem iz ranihih plovidbi ipak nisam mogao odbiti. Rukovasmo se i zaželismo jedan drugome divne trenutke plovidbe rijekama. Dobre želje zalismo pićem.


slika


Put od kampa do kajak - kanu kluba nastavio sam dalje sa svojom kolegicom Evom. I ona prestaje ovdje sa plovidbom, ali će se kasnije opet pridružiti regati i plovidi iz Srbije sve do ušća Dunava u Crno more.


slika


I kako uvijek biva, svakoj lijepoj priči dođe kraj. Doplovio sam do mjesta gdje sam ostavio svojega cestovnoga ata, ukrcao u njega i na njega sve stvari, oprostio se sa divnim ljudima sa kojima sam dane provodio na rijeci i krenuo sam kući.


slika


Ovogodišnja plovidba na duge rute je završena. Planovi za novu plovidbu se prave onoga trenutka kada jedna plovidba završi. Ovoga puta riječni put od preko 270 km Dunavom od Beča preko Bratislawe do Budimpešte je pređen. Divno društvo koje sam susreo, upoznao, sa kojim sam provodio dane na Dunavu ostati će mi u trajnom vrlo ugodnom i dragom sjećanju.

Ljude koje sam ranije susretao opet sam susreo na rijekama, nove upoznao i kao zalog za budućnost ostaje da ih sve skupa ponovo sretnem negdje na vodama rijeka.


slika


Snovi o novoj plovidbi Dunavom pomalo se javljaju. U mislima ipak ne mogu zaboraviti predivne ljude, krajeve i plovidbu koja je iza mene.

Vas sve pozivam da se udaljite iz stanova, kuća, krenete u prirodu i budete u njoj čuvajući je pri tome. Pazite na nju. Ona nam je ipak majka od koje smo svi potekli.

Ovoga puta ste plovili sa mnom. Nadam se da ćemo se u stvarnisti susresti negdje uz rijeke ili na njenim površinama. Do tada vas pozdravljam.


Olimpslika


HVALA SVIMA koji su se suzdržali od svojih komentara omogućivši da priča bude cjelovita. Sada Vas sve pozivam da je komentarišete onako kako vam se svidjela. Svi komentari su dobro došli.

:7564: <adipiva> <adipiva>
Živim snove, ne sanjam život


Avatar
tommylee
Nobelovac
Postovi: 3038
Pridružen/a: 21 srp 2010, 13:03
Lokacija: Zvornik
Kontakt:

Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Bud

Post Postao/la tommylee » 19 pro 2012, 09:17

Ja sam tek neki dan otkrio vaše reportaže na forumu i stvarno sam iznenađenj u pozitivnom smislu!
Svaka čast za sve reportaže,kroz njih se može dosta toga saznati i naučiti.
Po prirodi sam radoznao i volim putaovanja,tako da su me vaše reportaže puno razveselile u ovom hladnom i tmurnom djelu godine.
Svaka čast i jedva čekam novu avanturu!

Odgovori

Natrag na “Olimpove priče”