Školjke

Mjesto na kojem će naš član Olimp postavljati reportaže sa svojih putešestvija-pohoda rijekama

Moderatori/ce: emin,Olimp

Odgovori
Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Školjke

Post Postao/la Olimp » 10 sij 2013, 19:46

Susretao sam u životu razne školjke razlicitih velicina, boja, oblika. Susretao sam morske, jezerske ali i rijecne školjke. Na neke sam se osobnom nepažnjom i porezao. Ali sve su bile ili na dnu ili pak priljepljene uz kamenje ili beton obale. Nikada ih nisam vidio da plivaju, a i nisam znao da mogu plivati. Ipak sretoh ih i kako plutaju površinom rijeke.

Ploveci Dunavom od ušca rijeke Drave kod Aljmaša, prema Beogradu u julu mjesecu, u vodi sam vidio kako plutaju na površini poluotvorene školjke velicine dlana odraslog covjeka. Školjke su mi bile i orjentir gdje se nalazi rijecna matica. Obzirom na širinu rijeke i kut pod kojim sam gledao, rijecnu maticu nisam cesto vidao, pa su mi ujedno i dobrodošle kao nezamjenjivi vodici koji su plutali rijecnom maticom. Susretao sam ih na hiljade duž cijeloga puta sve do ušca rijeke Save u Dunav, gdje sam završio putovanje.


slika


Raspitivao sam se da dodem do price o njihovom porijeklu, ali nisam nigdje dobio odgovor otkud one u vodi i zašto su uginule. Takoder sam cuo da je to svakogodišnja pojava na rijeci. Odakle su, šta je uzrokovalo tome da prestanu živjeti i gdje se skupljaju kod brana hidrocentrale, da li ih ima i u drugim rijekama? Sve mi to nije poznati, a zanima me.

Zna li netko od vas više o ovoj pojavi?


slika


<adipiva> <adipiva> :7564:
Živim snove, ne sanjam život


Odgovori

Natrag na “Olimpove priče”