Prilagodba plovila

Mjesto na kojem će naš član Olimp postavljati reportaže sa svojih putešestvija-pohoda rijekama

Moderatori/ce: emin,Olimp

Odgovori
Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Prilagodba plovila

Post Postao/la Olimp » 30 sij 2013, 21:16

Kako opremiti i prilagoditi svoje plovilo za nekakve posebne prilike, namjene ili uvjete pod kojima mora ploviti? Šta sve u njega i na kojem mjestu postaviti, ugraditi ili pricvrstiti? Koliko ce osoba biti u njemu i koliko vremena ce ploviti? Koliko....kako....? Pitanja puno, a možda nemamo u tome trenutku inspiraciju ili saznanje kako odgovoriti na njih.

Evo malo skromne pomoci s moje strane.

Ploveci nedavno kao ucesnik 8.spusta murskih ladja na rijeci Muri susreo sam ovaj camac


slika


Najprije me njemu privukla svirka gitare i lagana, uhu ugodna, pjesma više muških osoba koje su se u njemu nalazile. Bilo ih je lijepo cuti tako da im se nisam preblizu približavao, ali im nisam "dao" niti da odmaknu od mene. Uz tiho šuštanje virovite vode rijeke Mure njihove pjesme su me opuštale. Uživao sam mali koncert na vodi u toku plovidbe.


slika


Povremeno su razni camci ucesnika Spusta pristajali uz njih i otpjevali po koju pjesmu, pa otišli kod drugih. I ja sam odlazio kod drugih, posebno ne zagledajuci ovaj camac. A trebao sam ga ipak dobro pogledati...

Drugoga dana Spusta, kada smo bili docekani od domacina iz Madarske, uzeo sam malo vremena da bolje razgledam tromedu Slovenije, Hrvatske i Madarske i tada zapazih i taj camac. Vlasnik ga je uredio da mogu komforno sjediti i ploviti 6 osoba. Ugradio je 6 udobnih sjedala za svaku osobu i još je na njih postavio presvlake. Naprevljena je i lucna tenda kao zaštita od sunca, ali može zaštititi i od kiše. Konstrukcija tenda, a i ona sama ne ometa posadu camca u veslanju.


slika


Unutar camca postavio je i mali stol gdje se može odložiti pice, ali i nešto drugo... Na zadnjem dijelu camca postavljen je vanbrodski motor koji tokom spusta nije paljen, vec je kao rezerva služio posadi za "nedaj bože" situaciju.


slika


Gledajuci ga u plovidbi camac je bio vrlo stabilan, jedino se zaljuljavao prilikom pokušaja jednog clana posade da reže pršut na tanke šnjitice.slika


Nakon uocenih svih detalja, jasno mi je zašto se po cijele dane mogla cuti pjesma iz camca, a da posada nije osjecala zamor pjevanjem, a niti su se osjetile posljedice borbe protiv dehidracije koja je vodena izvrsnim gemištima od domaceg vina iz podruma jednoga clana posade.

To je bit svega. Plovilo uvijek moramo prilagoditi društvu i namjeni za prigodu kojom ga upotrebljavamo


slika


Ako smo o svemu vodili racuna prije plovidbe, onda cemo tokom plovidbe uživati u svemu: društvu, plovidbi, pjesmi, icu i picu, a plovidba ce nam ostati u nezaboravnom sjecanju. Nama ali i drugima.


slika
Živim snove, ne sanjam život


Odgovori

Natrag na “Olimpove priče”