Tekija

Mjesto na kojem će naš član Olimp postavljati reportaže sa svojih putešestvija-pohoda rijekama

Moderatori/ce: emin,Olimp

Odgovori
Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Tekija

Post Postao/la Olimp » 02 ožu 2013, 22:06

"Tekije su građene na ulazu u grad odnosno kasabu i često su predstavljale prvi izgrađeni objekat. Gradili su ih derviši, najčešće šejhovi. Služile su i kao mjesta za odmor ili prenoćište za putnike namjernike."
Ovo tumačenje Tekije pročitao sam preko interneta u Wikipediji. Ona tumači po svome neke nazive, pojmove i napoznanice, ali ne može vam dočarati šta je to Tekija. Dajem si pravo, doduše napozvan, da vam malo pojasnim o čemu se radi. Ako znadete više slobodno me nadopunite.
Da sam nekakav romanopisac započeo bih od početka, iz povijesti, sagledati temu koju predstavljam. Kako to nisam idem iz ugla sa kojega sam sve to vidio.
Hrvatska Kostajnica je mjesto na lijevoj obali rijeke Une, smješteno u uskoj kotlini kroz koju protiče rijeka Una kao prirodna vodena prepreka koja razdvaja dvije države Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.


slika


U uskom prostoru gdje završavaju brda, odnosno obronci Zrin gore i kotline kroz koju se probija Una, rijeka bistra i kristalno čista, na malom prostoru, davno se smjestilo naselje koje dobi ime Kostajnica. S lijeve strane rijeke je na hrvatskoj strani pa dobi u ime i epitet Hrvatska, a s desne strane razvi se na BiH teritoriji naselje istoga imena i dobi ime Bosanska Kostajnica. Ostanimo na ovoj prvoj jer o njoj želim nešta ispričati.


slika


Malo, oku ugodno, mjesto uraslo u obronke brda i obale rijeke ima svoju prošlost iz davnina jer je bila na strateškom mjestu koje je dominiralo prelaz preko rijeke Une, svojeglave i ćudljive rijeke koja je svojim tokom ograničavala kretanje s jedne na drugu stranu kotline kroz koju protiče.


slika


Sam gradic H.Kostajnica je lijepo, uređno mjesto kod kojega rijeka Una čini krivinu, tako da se sa obale rijeke pruža prekrasan vidik na gradič. Ugodna klima, prozračnost prostora i obilje raslinja oduševljava posjetioce mjesta, a rijeka mu daje čar da poželite ostati zauvijek na tome prostoru uživajući u okolini i prostoru. Posebno se lijep vidik pruža sa okolnih brda, ali i sa riječne obale.


slika


slika


U samome gradu, podno brda, izgrađena je davno u prošlosti česma pod nazivom Tekija. Česma je i sada u funkciji, iz nje izvire hladna pitka i bistra voda. Prolaznici, građani i turisti često se na njoj napiju vode jer je izvrsna, onako hladna prosto okrepljujuće djeluje na organizam.


slika


Predanje kaže "Tko se jadanput napije vode sa Tekije taj će zauvijek ostati u Kostajnici". Koliko je tačna ta tvrdnje, neznam, ali nakon što sam se napio vode na Tekiji jedan dio mene ostade u Kostajnici. Ostade onaj dio koji voli prirodu, sklad čovjeka i prirode, a pridruži se i onaj dio mene koji voli rijeku, čistu kristalnu vodu koje neometano prolazi izmedu dva grada koji u svojim imenima nose ime Kostajnica.

Kada bih morao odlučiti gdje da se skrasim da proživim ostatak života, vjerojatno bih ozbiljno razmotrio mogućnost nastanjivanja ovdje.

Da li je to zbog ljepote prirode ili zbog vode koje sam se napio na Tekiji, neznam, ali ipak mislim da je voda na ovaj ili onaj način utjecala na to moje rezmišljanje.


slika

Kada god me putevi navedu da kroz Kostajnicu prođem, uvijek uhvatim malo vremena da posjetim Tekiju, popijem vode s nje, oplahnem lice njenom vodom i tako osvježen nastavim put koji mi postade lakši i ugodniji....


<adipiva> <adipiva> :7564:
Živim snove, ne sanjam život


Odgovori

Natrag na “Olimpove priče”