Opremanje plovila

Mjesto na kojem će naš član Olimp postavljati reportaže sa svojih putešestvija-pohoda rijekama

Moderatori/ce: emin,Olimp

Odgovori
Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Opremanje plovila

Post Postao/la Olimp » 14 tra 2013, 18:36

Kako opremiti i prilagoditi svoje plovilo za nekakve posebne prilike, namjene ili uvjete pod kojima mora ploviti? Šta sve u njega i na kojem mjestu postaviti, ugraditi ili pričvrstiti? Koliko će osoba biti u njemu i koliko vremena će ploviti? Koliko....kako....? Pitanja puno, a možda nemamo u tome trenutku inspiraciju ili saznanje kako odgovoriti na njih.

Evo malo skromne pomoći s moje strane.

Ploveci nedavno kao učesnik 8.spusta murskih ladja na rijeci Muri susreo sam ovaj čamac


slika


Najprije me njemu privukla svirka gitare i lagana, uhu ugodna, pjesma više muških osoba koje su se u njemu nalazile. Bilo ih je lijepo čuti tako da im se nisam preblizu približavao, ali im nisam "dao" niti da odmaknu od mene. Uz tiho šuštanje virovite vode rijeke Mure njihove pjesme su me opuštale. Uživao sam u malim koncertu na vodi, ploveći.


slika


Povremeno su razni čamci učesnika Spusta pristajali uz njih i otpjevali po koju pjesmu, pa otišli kod drugih. I ja sam odlazio kod drugih, posebno ne zagledajući ovaj čamac. A trebao sam ga ipak dobro pogledati...

Drugoga dana Spusta, kada smo bili dočekani od domaćina iz Mađarske, uzeo sam malo vremena da bolje razgledam tromedu Slovenije, Hrvatske i Mađarske i tada zapazih i taj čamac. Vlasnik ga je uredio da mogu komforno sjediti i ploviti 6 osoba. Ugradio je 6 udobnih sjedala za svaku osobu i još je na njih postavio presvlake. Naprevljena je i lučna tenda kao zaštita od sunca, ali može zaštititi i od kiše. Konstrukcija tende, a i ona sama ne ometa posadu čamca u veslanju.


slika


Unutar čamca postavio je i mali stol gdje se može odložiti piće, ali i nešto drugo... Na zadnjem dijelu čamca postavljen je vanbrodski motor koji tokom spusta nije paljen, već je kao rezerva služio posadi za "nedaj bože" situaciju.


slika


Gledajući ga u plovidbi, čamac je bio vrlo stabilan, jedino se zaljuljavao prilikom pokušaja jednog člana posade da reže pršut na tanke šnjitice.slika


Nakon uočenih svih detalja, jasno mi je zašto se po cijele dane mogla čuti pjesma iz čamca, a da posada nije osjećala zamor pjevanjem, a niti su se osjetile posljedice borbe protiv dehidracije koja je vođena izvrsnim gemištima od domaćeg vina iz podruma jednoga člana posade.

To je bit svega. Plovilo uvijek moramo prilagoditi društvu i namjeni za prigodu kojom ga upotrebljavamo


slika


Ako smo o svemu vodili računa prije plovidbe, onda ćemo tokom plovidbe uživati u svemu: društvu, plovidbi, pjesmi, iću i piću, a plovidba će nam ostati u nezaboravnom sjećanju. Nama ali i drugima.


slika


Pazite stoga da dobro opremite svoje plovilo prije isplovljavanja.


<adipiva> <adipiva> :7564:
Živim snove, ne sanjam život


Odgovori

Natrag na “Olimpove priče”