Čudnovata naprava

Mjesto na kojem će naš član Olimp postavljati reportaže sa svojih putešestvija-pohoda rijekama

Moderatori/ce: emin,Olimp

Odgovori
Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Čudnovata naprava

Post Postao/la Olimp » 16 svi 2013, 19:43

Godina je 2005. jul mjesec, Drava nabujala, mutna brza, hirovita.Već sam treći dan na njenim valovima. Promatram dobro površinu da me ne iznenadi kakva panjćina ili deblo i onakva krhka, kakav jesam u odnosu na njega, ne potopi. Držim se desne, hrvatske strane, jer mi Mađarske vlasti zabranjuju pristanak uz njihovu obalu rijeke. Plovim tako i iza mjesta Viljevo s desne strane rijeke vidim nekakvu čudnu mehaničku napravu. Izmede nekoliko buradi od nafte spojenih nosačima okreće se kolo kao na vodenicama, samo manje. Na platformi nekakav uređaj, a dalje vodi cno crijevo debljine oko 5-7 cm i gubi se u travi gustiša obale.

Takva kola gonjena riječnom maticom viđao sam kao pogonska sredstva za okretanje janjaca i odojaka pri restoranima uz planinske potoke. Ali ovdje nema janjadi i odojaka, a pogotovu, na moju štetu, nekakve gostione. Radoznalost u meni dosiže kritičnu granicu koja me nagoni na aktivnost.

Zaveslam snažno prema toj napravi savladajući riječni tok. Pristanem blizu, izađem iz kanua i pratim crnu cijev na obali. Tek sam na obali vidio šta je to.

Bijaše to improvizirana vodena pumpa koju su tu sagradili vlasnici okolne zemlje, a služi za navodnjavanje usjeva. Čak i poprilično vode je napumpala u sabirni bazenčić. Vrlo lukavo i primjenjivo. Ideja koja me je zadivila, a koju vam pokazujem, tko zna možda i vi nešto od toga primjenite kod sebe ...


slika


<adipiva> <adipiva> :7564:
Živim snove, ne sanjam život


Odgovori

Natrag na “Olimpove priče”