Prepreka na rijeci Savi

Mjesto na kojem će naš član Olimp postavljati reportaže sa svojih putešestvija-pohoda rijekama

Moderatori/ce: emin,Olimp

Odgovori
Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Prepreka na rijeci Savi

Post Postao/la Olimp » 26 svi 2013, 20:49

Za rijeku Savu, većinom nizinsku rijeku, imamo mišljenje da nema većih prepreka za plovidbu sve do tamo negdje u brdima i planinama Slovenije, gdje je za očekivati da se javljaju slapovi, vodopadi i slične prepreke.

Sava je plovna 600 km, do Siska, za brodove većih dimenzija i gaza do 2 m pri srednjem vodostaju. Malo je iskorištena za prevoz tereta i riječni saobraćaj, a u zadnje vrijeme pokušava se na njoj oživjeti turizam i plovidba turističkim putničkim brodovima.

O njoj je toliko toga napisano da nema potrebe da prepisujem tuđe podatke koje i sami možete pronaći. Ali ovo nećete pronaći što vam želim prikazati.

Svojim Olimpom (malim riječnim remorkerom koji imam) mogao bih ploviti i od Siska do Zagreba pri nekom ljetnom srednjem vodostaju da nije jedna velika prepreka na samom riječnom ulazu u Zagreb kod toplane.


slika


Tu su raniji graditelji koji su nivelirali tok rijeke prilikom njegovog uredenja, napravili naglo snižavanje razine toka. Svojevrsnu stepenicu koja je dužine preko pedeset metara. Ta stepenica u vidu dugog slapa snižava riječni tok, prije bih rekao da ga lomi, za nekih oko 8 metara.


slika


Ne bi to bilo ništa čudno za riječni tok, ali kako je uradeno i kako to rijeka dalje doradi, predstavlja nepremostivu prepreku za plovidbu bilo uzvodno ili nizvodno.


slika


Cijelo područje koje naglo snižava tok rijeke, prekriveno je kamenjem, djelovima armiranoga betona iz kojega vire željezne šipke prijeteći svojim stršenjem svakome tko bi se htio spustiti kajakom niz tu stepenicu.


slika


Ovakvu prepreku se može savladati jedino za vrlo visokoga vodostaja rijeke, kada on prelazi 600 cm. Tada se voda raširi od nasipa do nasipa znatno proširujući riječni tok i produbljujući podrucje ove stepenice.


slika


Sama stepenica tada nestane u količini vode, jedino se na površini vode vide snažne turbolencije u vidu virova i bukova. Tada se može proći ta stepenica.


slika

U to vrijeme i gromade armiranoga betona sa svojim željeznim šipkama postaju bezopasne, potopljene duboko ispod površine vode.

Godišnje ima svega nekoliko dana kada se može preko ove prepreke. To je ujedno i bio razlog zašto sam Olimpa vezao u Sisku, a ne njime išao do Zagreba. Jednostavno bih bio zarobljen veći dio godine na prostoru od 3-4 km koliko bih svega mogao ploviti u Zagrebu. Dalje bi me plitkost rijeke sprečila u plovidbi.


slika


Pored ove prepreke kod Zagreba, postoji slična kod slovenskog mjesta Catež ob Savi, gdje je vršeno korigiranje nivoa toka rijeke.

Onima koji planiraju neke buduce plovidbe prema Zagrebu ipak savjetujem da pristanu u rijeci Kupi u Sisku, a dalje mogu drugim prevoznim sredstvima za Zagreb.
Živim snove, ne sanjam život


Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Re: Prepreka na rijeci Savi

Post Postao/la Olimp » 26 svi 2013, 20:49

Kako to izgleda kada je rijeka velika imao sam priliku to vidjeti i "doživjeti".

Rijeka Sava se pomalo povlači u svoje korito. Veliki val vode je prošao, štete od poplave se sumiraju, traže se krivci za pojedine propuste koji su nanijeli milionske štete, strepi se od budućih kiša najavljenih za dolazeći vikend.


slika


slika


slika


Vrag mi nije dao mira popodne 21.09.2010. godine da mirno sjedim u kafiću ispijajući omiljeno pivce. Sjedoh na motorić i uputih se na slap kod toplane da vidim kakvo je tamo stanje. Htjeo sam čuti šum vode na slapu.


slika


slika


slika


Zalazeće sunce "pomagalo" mi je da snimim fotografije koje će biti efektne, a ujedno prikazati snagu vode koja nezaustavljivo juri niz sniženi riječni tok.


slika


slika


slika
Živim snove, ne sanjam život

Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Re: Prepreka na rijeci Savi

Post Postao/la Olimp » 26 svi 2013, 20:50

Zaglušujuća grmljavina ustalasane vode naprosto tjera strah u kosti. Snaga riječnoga toka osjeća se tako da sam sa strahopoštovanjem promatrao protok vode.


slika


slika


slika


Promatrajući vodu u jednom trenutku se zatekoh kako "trasiram" put kroz tu halabuku kojim bi se spustio kanuom, procjenjujući da li bi mi to pošlo za rukom (veslom).


slika


slika


slika


A onda pamet ipak prevlada. Vrlo rizično za kanu, ali kajakom možda. Voda je visoka tako da se ne bih "očešao" o nekakvu armaturu iz betona kojih na tome dijelu rijeke ima previše. Zatim ponovo "tražim" put, ovoga puta za kajak. Procjenjujem, mjerkam... A onda mi pade na pamet da bi mi pivca dobro došla. Ostavljam Savu i njene brzake, palim motorić i krecem u akciju ...


slika


slika


slika


Rijeka Sava, ta nizinska ljepotica, uvijek me iznenađuje svojim izgledom, promjenama i ćudima koje zna pokazivati. Unatoč tome rado na njoj plovim, a poseban mi je bio užitak preploviti je od Zagreba do Beograda u 10 dana svih 700 km. Predivno iskustvo.

<adipiva> <adipiva> :7564:
Živim snove, ne sanjam život

Odgovori

Natrag na “Olimpove priče”