Riječni surfer

Mjesto na kojem će naš član Olimp postavljati reportaže sa svojih putešestvija-pohoda rijekama

Moderatori/ce: emin,Olimp

Odgovori
Avatar
Olimp
Književnik
Postovi: 883
Pridružen/a: 01 pro 2010, 14:26
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Riječni surfer

Post Postao/la Olimp » 14 srp 2013, 18:30

Tok vode riječnim koritom iskoristili smo za raze stvari. Voda nam snagom svojega toka pokrece turbine hidrocentrala, turbine mlinova i pilana, "nosi" nam brodove, splavove i skele na svojoj površini, kao i razna druga plovila, služi za transport drvenih trupaca...

U razne svrhe koristimo tok vode, kako za korisne stvari tako i za razonodu. Svakim danom "ispliva" na javnost po neki novi način kako koristimo vodu kao pokretač ili kao medij po kojemu se krećemo.slika


Za nedavne plovidbe rijekom Murom proplovio sam ispod mosta kod mjesta Petanjci u Sloveniji. Rijeka je bila izuzetno brza, a sa mosta je u rijeku bilo spušteno jedno uže koje je svojim krajom dodirivalo površinu rijeke. Gledao sam ga i nikako nisam shvaćao koja mu je namjena.


slika


Čak i kada sam pristao kanuom nedaleko od mosta prišao sam bliže, gonjen radoznalošcu, kako bih shvatio namjenu jednoga sasvim solidnoga i uščuvanoga užeta koje visi sa ograde mosta do riječne površine. Nametale su mi se razne ideje zašto tu visi uže i sve sam ih odbacivao jer su bile nelogične.

A onda...


slika


Nisam vidio kada je ušao u rijeku, ali mi je pažnju privuklo da je neki mladić nešta petljao sa krajem konopca koji je plivao u vodi. Voda ga je okretala, prevrtala, a on se uporno držao za kraj konopca i nešto pokušavao učiniti.

U tim trenucima u vodi spazih i drugoga mladića koji nešto dovikuje ovome prvim, ali zbog šuma vode nisam razumio o čemu se radi.


slika


A onda shvatih u čemu je stvar. Prvi mladić se pokušao uspeti na dasku koju je donio sa sobom i vezao za slobodni kraj konopca u vodi kako bi stojeći na njoj surfao površinom vode. Vjerojatno je tek počinjao savladavati vještinu surfanja na vodi pa mu to nije uspjelo, a drugi mladić koji je naknadno došao davao mu je uputstva. Kada se umorio jednostavno je otplovio od daske kojoj je prišao drugi mladić i zasurfao kao profesionalac.

Lijepo ga je bilo vidjeti kako sa sigurnošću surfa površinom brze Mure izvodeći, ponekad i male vratolomije.


slika


A kada se umorio, odvezao je dasku sa konopa, doplivao do obale, popeo se na most i odvezao uže te se zadovoljan uputio kući ponosno se ukočivši dok je prolazio pored nas koji smo ga najprije sa radoznalošcu, a zatim sa zanimanjem promatrali.


slika

<adipiva> <adipiva> :7564:
Živim snove, ne sanjam život


Odgovori

Natrag na “Olimpove priče”