Industrijska konoplja – Tepih od ovih sjemenki na hranilistu ce jako brzo privuci ribu i zadrzati je na hranilistu. Hrskava struktura ljuske sa velikom kolicinom prirodne masnoce i jedinstvene arome ribe instiktivno pronalaze. Prosute po granilistu ciprinide neodoljivo posjecaju na kolonije puzeva kojim se svakodnevno hrane. Najcesce se koristi kao prihrana u kombinaciji sa drugim sjemenjem koji koristimo kao lovni mamac. Postoji takozvana mala i dzinovska vrsta konoplje. Malu iskljucivo koristimo kao prihranu a dzinovsku mozemo koristiti i kao mamac na udici ili na takozvanom mamcu na dlaci. Taj sistem mozemo izraditi od upredenice multi strand gdje na par niti napravimo 3-4 dlake i na njih navucemo veliko zrnevlje. Nikad nemojte pretjerati sa unosenjem vece kolicine konoplje u hraniliste jer ce ribe igorisati sve druge mamce i hraniti se iskljucivo konopljom.
Nacin pripremanja / Konoplju potopimo u hladnoj vodi i nakon 12 sati prokuhamo oko 20-tak minuta. Nakon sto se iz sjemenke raspuknu i ukaze bijela unutrasnjost sklonimo sa vatre poklopimo kantu i tako ostavimo da se hladi. Tako pripremljenu konoplju mozete odmah koristiti ili ocijediti od vode i zalediti za neki naredni ribolov. Vodu u kojoj ste kuhali konoplju niposto nebacajte. Tu vodu punu masnoca i arome mozete iskoristiti za praskastu prihranu i tako je uciniti jos atraktivnijom. Nakon kuhanja mozete dodati na 1 kg konoplje 1 kasiku krupno mljevenog cilija. Nezaboravite da sarani i linjaci obozavaju paprene i slatke mamce.
Pored ovog klasicnog nacina pripremanja konoplju mozete dok je jes uvijek suha samljeti ili nakon kuhanja uz malo maslinovog ili sesamovog ulja ispeci u tavi i tako spremljenu dodati u praskastu prihranu. Przenjem u tavi maksimalno isprovocirate izlazak ulja iz sjemenki. Ovo obavezno radite van kuce na prozracnom mijestu kako nebi imali problema sa ukucanima
Suha konolja suha konoplja.jpg
Konoplja poslije natapanja i kuhanja skuhana konoplja.jpg
Konoplja kao mamac na dlaci konoplja na multistrand upredenici.jpg
Hrana za ptice je u stvari miks razlicitih sjemenki koje su pune prirodnih atraktora i minerala koje ciprinidi jednostavno obozavaju.
Nacin pripremanja / sjemenke prelijte sa vrelom vodom. Stavite poklopac na kantu i nakon sat vremena ih mozete koristiti kao prihranu.
Suha pticija hranasuha hrana za ptice.jpg
Spremljena pticija hrana sa dodatkom krupnijih sjemenki (crveni / zuti kukuruz i javorak) skuhana hrana za ptice.jpg
Kukuruz je sjemenka koja se najcesce koristi kao prihrana i mamac za ciprinide. Razlog tome je da je lako dostupan, jeftin i izuzetno efektivan mamac koji se na svim vodama moze koristiti kao instant mamac tj. bez prethodne introdukcije ribama kako bi ga prihvatile kao hranu. Na vodama gdje se konstantno lovi kukuruzom sarani ga ukoliko imaju dovoljno prirodne hrane postepeno prestaju konzumirati jer zuto zrno povezu sa opasnoscu. Ukoliko je takva situacija na vasoj vodi kukuruz je dovoljno obojiti dodati mu secer, med ili neku vocnu aromu i kukuruz ce loviti kao da se ribe prvi put srecu sa njim.
Postoji par vrsta kukuruza koji su efektivniji od drugih. Plata kukuruz, secerac, crveni i dzinovski kukuruz su sigurno jedni od najboljih vrsta koje sam koristio. Hibridni kukuruz je i pored puno truda oko pripremanja skoro bez ukusa i mirisa i kao takav po meni dosta slabiji od navedenih vrsta. Vec duze vremena u BiH nemogu naci kukuruz koji nosi naziv „Bosanac“. Krupno zuto zrno prosarano crvenim nitima je definitivno nesto najukusnije sto mozemo ponuditi ribama. Jedini problem je sto ga je izuzetno tesko naci u prodaji.
Nacin pripremanja / u kantu u kojoj namjeravamo potopiti kukuruz naspemo vodu i u njoj razmutimo 100 grama secera na kilogram suhog mamca (eventualno u ovom stadiju mozemo ubaciti boju i aromu). Umijesto secera mozemo koristiti morsku so (dovoljna je jedna velika kasika na 1 kg. mamca). Secer u velikoj mjeri ubrza proces fermetacije dok ga so usporava i daje kukuruzu drugaciji ali nimalo po ribe interesantniji ukus. Operite kukuruz u cistoj vodi i stavite ga u kantu sa zasladjenom vodom. Nakon 24 sata prokuhajte kukuruz 30 min. i pustite da se ohladi. Kukuruz uvijek drzite u vodi u kojoj ste ga kuhali i tako ga koristite za primamu i mamac.
Drugi nacin je forsiranje klijanja zrna. Malo zahtijevnija priprema, ali iz licnog iskustva ovako pripremljen mamac zbog enzimskih procesa u potpunosti oslobadja sve hranjive sastojke i aromu. U kantu do polovine naspemo kukuruz i u vise navrata ga dobro isperemo od prljavstine. Kantu do vrha naspemo vodom i pustimo 24 sata da zrna nabubre. Nakon toga izbacimo vodu i svaki dan u narednih 5-7 dana 2 puta dnevno ispiramo kukuruz u cistoj vodi i bez vode vracamo nazad u kantu, stavimo poklopac i sklonimo negdje u hlad. Zavisno od sorte kukuruza nakon odredjenog vremena ce zrno poceti klijati. Nakon toga je mamce dovoljno kuhati 10 minuta i spremni su za koristenje. Vrlo je vazno da ispirate mamce u fazi klijanja jer na taj nacin onemogucite stvaranje budji !
Ispiranje na ovaj nacin spremljenih mamaca mozete nastaviti i na vodi tokom ribolova.
Suhi kukuruzsuhi kukuruz.jpg
Kukuruz spreman za ribolovskuhani kukuruz.jpg
Dzinovski kukuruzDzinovski kukuruz.jpg
Crveni kukuruzCrveni kukuruz.jpg
Lupin je sjeme koje se uzgaja i koristi za ljusku ishranu u zemljama mediterana. Definitivno mamac za one koji ciljano sjemenjem love sarana i amura u vodi sa velikom populacijom manjih vrsta ciprinida. Svojom velicinom (u pripremljenom stanju) 2½-3 cm i izuzetno vizuelnom zutom bojom sa ovim mamcem mozete ostvariti fantasticne ulove gdje je kukuruz najcesce koristen mamac. Dosta bolje upija aromu boje i zasladjivace od bilo koje vrste kukuruza.
Nacin pripremanja / Lupine dobro operite te kantu u kojoj namjeravamo potopiti lupine naspemo vodu i u njoj razmutimo 100 grama secera na kilogram suhog mamca (eventualno u ovom stadiju mozemo ubaciti boju i aromu). Umijesto secera mozemo koristiti morsku so (dovoljna je jedna velika kasika na 1 kg. mamca). Nakon 24 sata namakanja kuhajte lupine 30 min. i pustite da se ohladi.
Suhi lupinsuhi lupin 1.jpg
Lupin spreman za ribolovskuhani lupin.jpg
Psenica i zob se dugo vremena koriste kao prihrana u ribolovu. Fantasticno upijaju sladila arome i boje.
Nacin pripremanja / zrna dobro ispreremo pod mlazom vode i ostavimo u kanti sa vodom da se namacu 6 sati. Nakon namakanja prokuhati 10-15 minuta i ostaviti da se hladi.
Psenica i zob
psenica i zob.jpg
Slanutak super mamac za sve tipove voda. Oblikom dosta podsjeca na minijaturne boilie. Kao spuzva upija sve arome boje sladila itd. Toliko dobro da slobodno mozete koristiti i boje i arome za kolace ukoliko niste u mogucnosti da nabavite specijalno napravljene za ribolov. Ja slanutak najcesce koristim u izvornom stanju uz dodatak secera (100 grama na 1 kg suhog mamca) siguran sam da ce vam podariti fantasticne ulove. Samo na bistrim i plitkim vodama ga bojim u kafeno ili zeleno kako bi "kamuflirao" mamce i izbjegao hranjenje patki i ostalih "pernatih napasti".
Nacin pripremanja / isperite slanutak i potopite ga u kanti sa zasladjenom ili aromatizovanom vodom 12 sati. Nakon toga ga kuhajte 30 minuta i pustite da se hladi. Ukoliko je u vodi u kojoj lovite sarane populacija bijele ribe velika kuhajte slanutak 15 tak minuta kako bi bio malo tvrdji.
Slanutak suhi slanutak.jpg
suhi i skuhani slanutak.JPG
skuhani slanutak.jpg
Tigrov orah Jedan od najselektivnijih mamaca ukoliko vam je cilj loviti samo sarane i amure. Desi se da i po neka krupnija deverika "omrsi brk", ali jako rijetko. Nakon spremanja ovaj mamac ima karakteristican slatkasto mlijecni ukus koji veliki ciprinidi obozavaju. Cak i na vodama gdje se ribe sa njim prvi put sretnu siguran sam da ce se vro brzo poceti hraniti sa njima. I nakon potapanja i kuhanja ovaj mamac ciprinidi nemogu u potpunosti sazvakati zdrijelnim zubima. Tako da nakon sto ga izbaci iz sebe postoji velika mogucnost da komadice ovog ploda konzumiraju i druge jedinke iz jata i tako se upoznaju sa ovim za njih novim izvorom hrane. Ovaj plod se u zemljama mediterana koristi kao plod od koga se prave sokovi brasno za kolace itd. Nikad nemojte hraniti velikim kolicinama tigrovim orahom par saka po hranilistu je prava mjera. Nakon ulova suplirate sa po jednom sakom slobodnih mamaca i tako nastavljate "voznju".
Nacin pripremanja / nakon sto tigrove orahe operete potopite ih u zasladjenu vodu (250 grama secera po 1 kg suhog mamca). Nakon 24 sata u istoj vodi u kojoj ste namakali mamce kuhajte 30 min. i pustite da se mamci hlade. Mozete ih koristi ovako ili nakon kuhanja dolijte u kantu sa mamcima 2 dl. pive (na 1 kantu od 10 litara) i ostavite naredna 2 dana negdje u hladu kako bi tigrov orah fermetirao i pustio sluz. Na ovaj nacin pripremanja ubrzavate proces fermetacije i izvlacite maksimum iz mamaca
Tigrov orah Suhi tigrov orah.jpg
skuhani tigrov orah.jpg
crni tigrov orah.jpg
Brazilski orah izuzetno selektivan mamac za ribolov sarana. I nakon potapanja u vodu i kuhanja poput tigrovog oraha ostaje relativno tvrd. Idealna prezentacija ovog mamca je na takozvanoj dlaci. Nikad nehranite puno sa njima jedna saka po stapu je vise nego dovoljno.
Nacin pripremanja / potopite brazilske orahe 24 sata i nakon toga kuhajte 30 minuta. Nakon kuhanja nozem ocistite omotac i vece plodove isjecite na duzinu od 2 - 2½ cm.
Brazilski orahBrazilski orah.jpg
Javorak je sumski plod koji zbog specificnog mirisa i ukusa ribe vrlo brzo kao i vecinu sjemenki i plodova prepoznaju kao izvor hrane. Danas je to pomalo zaboravljen mamac iz razloga sto ribari ovaj mamac nisu koristili na adekvatan nacin tj. masivno hranjenje ovim mamcima ce vam sigurno uprskati ribolov. Par saka ovih mamaca po hranilistu je sasvim dovoljna da ribu pokrene na hranjenje i drzi na poziciji. (indenticna situacija kao sa konopljom). Nakon ulova suplirate sa po jednom sakom i tako „vozite“ cijeli ribolov. Nakon spremanja plodovi javorka su 6-10 mm precnika i izuzetno dobro upijaju aromu i zasladjivace.
Nacin pripremanja / operite javorak te kantu u kojoj ih namjeravamo potopiti naspite vodu i u njoj razmutite 100 grama secera na kilogram suhog mamca (eventualno u ovom stadiju mozemo ubaciti boju i aromu). Nakon 12 sati namakanja kuhajte 30 min. i pustite da se ohladi.
Suhi javoraksuhi javorak.JPG
Javorak spreman za ribolovskuhani javorak.jpg
Kikiriki ko je lovio sa ovim mamcem zna da je to jedan od najefektivnijih sjemenki za lov ciprinida. Ciprinidi poput sarana linjaka i krupnije deverike naprosto obozavaju njegov ukus koji ce ih dugo drzati u prihranjem podrucju. Ja koristim kikiriki koji je namjenjen za prehranu ptica i koji je kao takav cijenom dosta prihvatljiviji od onog iz supermarketa.
Nacin pripremanja / nakon sto ste dobro isprali sjemeke kikirikija potopite ga u vodu narednih 12 sati i kuhajte 20-30 minuta (zavisno koliko tvrd mamac zelite)
Kikiriki kiki riki.jpg
Grah se na nasim vodama jako rijetko koristi kao mamac za ciprinide. Pravilno spremljen sigurno ce vam pruziti fantasticne ulove. Za ribolov se mogu koristiti sve graha ,a neke od najpoznatijih koji se koriste u ribolovu su crnooki, dzinovski i crveni grah. Na vodama gdje nisu prije koristeni mogu biti izuzetno efektivan mamac kako u kratkim tako i u duzim ribolovima.
Nacin pripremanja / nakon sto smo grah isprali u vodi potopimo ga u vodu u koju smo dodali malu kasiku sode bikarbone 12-16 sati, nakon toga ih prebacimo u serpu za kuhanje u koju dodamo po kilogramu mamca 1 paradajiz supu i kuhamo 20 minuta. Miris paradajiz supe mamci tokom kuhanja fantasticno upiju i zbog ovog ili onog razloga dosta su lovniji nego grah napravljen bez dodatka ove supe.
Grahcrnooki grah.jpg
Dzinovski grah.jpg
crnooki crveni grah.jpg
Krompir je jos jedan u nizu davno zaboravljenih plodova koji je prije dolaska boilia i ostalih djakonija vazio kao ultimativan mamac za kapitalne sarane i amure. Vecina ribara nije ni cula da ga je moguce koristiti u ribolovu, ali mnoge starije sarandzije znaju koju snagu ima ovaj mamac i koriste ga i dan danas kako bi prevarili i one najlukavije kapitalce. O tome se malo prica ,ali evo vrijeme je da neko progovori i o tom mamcu. Krompir velicine 2-5 cm je idealan mamac za velike ciprinide dok se veci krompir isjece na komade i koristi kao prihrana tokom ribolova. Ovo nije mamac koji nemozete koristiti na „duge staze“ jer sarani relativno brzo shvate da krompir osim pocetne ugodnosti arome i ukusa nema potrebne sastojke koji bi im zamijenili prirodnu hranu. Par saka po hranilistu za vrijeme ribolova je vise nego dovoljno jer ovo je instant mamac koji super lovi na svim tipovima voda.
Ja sam koristio iskljucivo mladi krompir kao mamac dok sam isjecen na komade potpuno zreli krompir koristio kao prihranu. Krompir mozete koristiti i kao mamac na dlaci ili direktno namontiran na udicu stim da kao mamac na dlaci uvijek koristite plivajucu spuzvicu adekvatne velicine kako mamac nebi spao sa sistema prilikom zabacivanja.
Nacin pripremanja / krompir operete i stavite ga u vodu da se kuha 10-12 min (zavisno od sorte). Ja preferiram malo tvrdje mamce kako bi takav mamac bio imun na razbijanje od strane bijele ribe. Krompir za prihranu koji je dosta veci kuham 20 tak minuta i nakon hladjenja isjecem ga nozem na kockice i njime prihranjujem poziciju.
Mladi krompir koji koristimo kao mamacMladi krompir.jpg
Kuhanje krompira za lov i prihranuKuhanje krompira za lov i prihranu.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.