Musicarski predvez

Moderatori/ce: emin,rusko,Kovach,angler

Odgovori
mef
Haman Štela
Postovi: 33
Pridružen/a: 18 srp 2010, 22:29

Re: Pitanja - Konkretno pitanje uz navođenje na šta se odnos

Post Postao/la mef » 27 stu 2011, 00:05

Pozdrav!

Da li se mora uvijek koristiti konusni predvez ili se moze i zavezati ''komad'' obicnog silka odredjenog promjera?


Izvinjavam se ako pitanje djeluje ''glupo''.


Bistro <flag> !
JEDER TAG IST EIN ANGELTAG, ABER NICHT JEDER TAG IST AUCH EIN FANGTAG...


Avatar
montana
Nobelovac
Postovi: 4867
Pridružen/a: 16 ožu 2009, 18:16
Lokacija: USA

Re: Pitanja - Konkretno pitanje uz navođenje na šta se odnos

Post Postao/la montana » 27 stu 2011, 01:57

Nije glupo ni jedno pitanje. Svi smo vjerovatno pitali isto kad smo pocinjali.

Konusni predvez se ne mora koristiti, ali je pozeljno radi bolje prezentacije, posebno laganih i suhih musica. Konusni predvez imas u dvije varjante. Prva je onaj predvez koji je stanjen fabricki i sastoji se iz samo jednog dijela, a druga je konusni predvez koji sami pravimo tako da nastiklavamo komade najlona od debljeg ka tanjem i tako dobijemo predvez iz vise dijelova. Jako je bitno da kraj predveza koji dolazi na muhu bude u skladu sa njenom velicinom. Inace ako je kraj debeo, a muha jako sitna imacemo neprirodno polaganje na vodu, a da ne govorimo o tome da riba primjeti najlon koji je znatno deblji. Kod nimfiranja ja koristim konusni predvez svoje izrade koji se obicno sastoji iz manje dijelova (2-3 komada). Za lov strimerima predvez ne mora biti konusni, vec moze iz jednog komada debljeg najlona koji ne mora da bude dugacak. Tu strimer i snjura imaju glavnu ulogu pri zabacivanju, a najlonski predvez samo da ih veze i izdrzi borbu sa ribom.
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5478
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Musicarski predvez

Post Postao/la angler » 27 stu 2011, 05:45

Bitan dio mušičarske opreme je predvez. Ako govorimo o suhim musicama (prvi koraci musicarenja krecu obicno suhim musicama) isti sluzi za pravilno i precizno serviranje mušice na odredjeno mjesto i površinu vode. Mušica treba da padne lagano na površinu vode da nebi probila takozvani vodeni film i tu ostala zarobljena gubeći svoju efikasnost imitacije živog insekta. O predvezu će mo malo više obratiti pažnju jer ih i sami možemo praviti. Na tržistu se nude konusni predvezi iz jednog dijela najlona, upredeni i pleteni predvezi, u raznim debljinama i dužinama. Upredeni predvezi se rade obicno ručno upredanjem tankuh najlona. Da bi plivali na vodi moramo ih mazati silikonskom mašću. Mana im je sto se lakse "prljaju" i "upijaju" vodu ali je prednost sto ne ostaju spiralni kao klasicni pogotovo na najdebljem dijelu.
.
Predvezi se ne označavaju jedinstvenim oznakama kao šnjura ili štap te ih na taj način ne možemo uskladiti. Predvez je ustvari monofil konusnog oblika koji se veže na šnjuru i treba da bude mekan, elastičan i bez takozvane memorije, što znači da kad ga zategnemo, držeći dva kraja između ruku, ostane ispravljen, a ne savijen kao opruga. Predvez treba da bude veza između šnjure i mušice pa je iz tog razloga konusnog oblika što je ustvari nastavak konusa na šnjuri. Sila koju proizvodimo prenosimo na stap, sa stapa na snjuru, sa šnjure na predvez. Konus predveza ublazava silu prema mušici tako da ona pada na vodu što prirodnije. Da nas ne buni konusni oblik predveza, a na početku smo rekli da ga i sami možemo praviti. Kako?

Ako vežemo više komada najlona različitih debljina, od najdebljeg prema najtanjem, dobijemo takodje jednu vrstu konusa. Razlika u prečnicima najlona nebi trebao da prelazi 0,10 milimetara niti dužina svakog komada najlona duža od 50 cm. Sve zavisi koju dužinu predveza pravimo tj za koju vrstu musice. Za podvodne muhe obicno se pravi kraci predvez dok za suhe duzi. Zavisno od uslova na kojima će mo loviti, duzina predveza može biti od 2 metra pa do 3,5 m. Za vezanje tih komada najlona koristi se takozvani “Blood Knot” čvor koji možemo vidjeti kako se pravi ovdje

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kj-HZrg0 ... r_embedded[/youtube]

Debljina predveza koji se veže na šnjuru obično je od 0,45 do 0,55 mm, a debljina kraja predveza zavisi od veličine udice koju vežemo. Prilikom mijenjanja mušica i trazeci najlovnije u datom momentu, vršni dio predveza se svaki put skraćuje. Da bi to izbjegli, preko halkice (recimo sa lancica) vežemo najlon te na taj način vršni dio postaje lako zamjenjiv čime se produžuje vijek predveza. Kao i vrh predveza debljina tog najlona zavisi od veličine udice.
Za pravljenje predveza treba izbjegavati najlone koji imaju preveliku nosivost, jer su ti najloni obično veoma kruti što nama ni u kom slučaju ne odgovara. Boja najlona treba da se stapa sa vodom, a najbolje su se pokazali fluorokarboni koji imaju najmanje prelamanje svijetlosti te su za ribu “nevidljivi”, ali je karakteristično za njih da imaju manju nosivost. Najlon u svakom slučaju mora biti kvalitetan. Na tržištu se mogu naći najloni za pravljenje predveza u dužinama od po 25 metara.
Dužina predveza zavisi od situacije u kojoj se nađemo i ne postoji univerzalna dužina. Na potocima, manjim rijekama, po sijeroj vodi, pri korištenju nimfi ili strimera obično se koriste kraći predvezi. Na većim mirnijim rijekama, jezerima, po bistroj vodi, pomoću suhe mušice se koriste dugi predvezi. Iako smo rekli da ne postoji univerzalna dužina predveza, srednja dužina od 9 fita (2,7 metara) je ta koja će zadovoljiti u većini slućajeva. Dužina vršnog dijela predveza zavisi od mušice koju vežemo. Što je otpor mušice manji vršni dio predveza treba da je duži.
Za strimere predvez ne mora biti konusan jer preciznost i plasiranje ne igraju bitnu ulogu vec pretezno daljina. Iz tog razloga predvezi za strimere su najkraci, kraci i od jednog metra.

U tabeli možemo vidjeti oznake predveza koji se nude na tržištu, za koju velićinu udice i koji je prečnik na vršnom dijelu.

Vršni prečnici konusnih pedveza (Internacionalne oznake)
Oznaka____Udica____debljina
0x________2-1/0____0,28 mm
1x________4-8______0,25 mm
2x________6-10_____0,22 mm
3x_______10-14_____0,20 mm
4x_______12-16_____0,18 mm
5x_______14-18_____0,16 mm
6x_______16-22_____0,14 mm
7x_______18-26_____0,12 mm
8x_______22-28_____0,10 mm

Po istim oznakama se nude najloni u pakovanju od po 25 metara koji se koriste za pravljenje predveza. Svaki mušičar ima neki svoj sistem pravljenja predveza kao što je debljina najlona, određena dužina i da li će loviti na suhu, vlaznu, nimfu ili strimerom..
Za "prvu ruku" u nedostatku konektora snjura i predvez se najčešće vežu pomoću Nail čvora

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wdw1VPur ... r_embedded[/youtube]

Postoje i drugi vidovi spajanja šnjure i predveza pa su na tržištu dostupni konektor koji se navlači na šnjuru, a sa druge strane je omča na koju se veze predvez.

slika

slika

mef
Haman Štela
Postovi: 33
Pridružen/a: 18 srp 2010, 22:29

Re: Pitanja - Konkretno pitanje uz navođenje na šta se odnos

Post Postao/la mef » 27 stu 2011, 19:19

Pozdrav!

Posto mi ova ''self made'' verzija izgleda isplativije mozete li mi opisati malo detaljnije o tome kojom debljinom da krenem od snjure pa do musice?

Bistro <flag> !
JEDER TAG IST EIN ANGELTAG, ABER NICHT JEDER TAG IST AUCH EIN FANGTAG...

Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5478
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Re: Pitanja - Konkretno pitanje uz navođenje na šta se odnos

Post Postao/la angler » 27 stu 2011, 21:47

Prvo gledaj da je monofil isti...isti proizvodjac, isti tip razlicite, debljine. Tako si najsigurniji da ce se monofil isto ponasati na citavoj duzini napravljenog predveza.
Neki musicari uvjek imaju neke svoje "posebne" sisteme. Vremenom ces skontati koji ti najvise odgovara. Mozes krenuti od 0.55mm i vezati na svakij 50cm sljedeci koji je 0.05 do 0.10mm tanji. Na internetu mozes naci mnogo kombinacija ali evo jedna jednostavna do 2.5m duzine

0.55(50cm)---0.45(50cm)---0.35(50cm)---0.25(50cm)---0.18(50cm)

Na 0.18 vezes podvez od recimo 0.14 ili tanji preko halkice ili dvije petlje. Kako mjenjas muhe kratis podvez pa ga zamjenis dok predvez ostaje citav.


Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5478
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Re: Pitanja - Konkretno pitanje uz navođenje na šta se odnos

Post Postao/la angler » 27 stu 2011, 21:55

Ovdje imas dosta kombinacija. Mjere su u incima pa treba mnoziti.

http://www.bigfishtackle.com/Resources/ ... eaders.htm

Odgovori

Natrag na “Mušičarenje”