DETALJI ZA DEVERIKU

Moderatori/ce: emin, AlaS, zlaja, svirac

DETALJI ZA DEVERIKU

PostPostao/la skobalj » 17 mar 2010, 16:25

Pozz raja !!! prvo da kazem da nisam iskusni ribolovac a obozavam ribariti...Planiram da idem na Ramicko jezero u Banovicima,a cuo sam da ima dosta deverike,pa me interesuje kako bi bilo najbolje zavezati udicu i naravno koju velicinu udice i razdaljinu od olova posto hocu dubinsko pecanje???Ili ako neko zna neku tehniku lova deverike na ramickom jezeru???
Jos bi bilo bolje kad bi neko mogao postaviti neke slike kako to sve izgleda!!!Mada sam jos neke forume citao ali volio bih opet malo detaljnije!!!
Unapred hvala svima na trudu oko odgovora....
BISTRO
skobalj
Početnik
 
Postovi: 3
Učlanjen/a: 16 mar 2010, 16:12


Re: DETALJI ZA DEVERIKU

PostPostao/la angler » 17 mar 2010, 20:41

Skobalj, dobro dosao na forum.

Vjerujem da ima dosta kolega koji ti mogu pomoci po tom pitanju.

Ja ti mogu samo ovo reci. U zadnje vrijeme sve je veci "trend", a budi siguran i uzivancija, lov bjele ribe musicarskim priborom. Pogotovo tamo gdje ne zive pastrmka, lipljen, da ljudi ne bi bili hendikepirani na neki nacin. Tako je i za morsko musicarenje. Znaci, vid pravog sporta za razliku od stacioniranih disciplina, da ih sad ne "imenTujem". Prednost musicarenja je ta, da isti pribor koji koristis za deveriku mozes koristiti i na putovanju gdje je pastrmka ili lipljen, znaci svugdje si prispjeo. Razmisli malo o tome pa da ti svim srcem pomognemo na tu temu.
Avatar
angler
Nobelovac
 
Postovi: 5287
Učlanjen/a: 23 jun 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode

Re: DETALJI ZA DEVERIKU

PostPostao/la ruba » 17 mar 2010, 21:14

SKOBALJ dobro dosao na forum.evo nesto za deveriku:pecanje na dubinku i hranilicu moze da bude jednako efikasno pod uslovom da sistemi sa hranilicom i predvezima nisu grubi.feder je prava stvar,al za one koji znaju da pecaju na taj nacin.u hranilicu je takodjer preporucljivo da se stavi kvalitetnija hrana(ne suvise mekano umjesana da ne ispada previse hrane)momci koji pecaju vecinom na hranilicukuhaju kacamak ok prekrupe i dobro hvataju.Na udicu vecinom ide stiropor,crvic,tanka crvena glista.samo da podsjetimo da je deverika zasticena riba,pa sve koje su ispod mjere trebalo bi da se puste. to sam ti kolega prepiso iz jednog magazina,koliko je tacno neznam jer je nelovim.

....

Edit:Enko
Avatar
ruba
Nobelovac
 
Postovi: 1153
Učlanjen/a: 20 jan 2010, 21:21
Lokacija: TESLIC EVROPA I STO JE MOGUCE PRIJE NAZAD

Re: DETALJI ZA DEVERIKU

PostPostao/la Seha » 18 mar 2010, 13:49

Skobalj dobro nam dosao..
Ja deveriku lovim hranilicom na stajacim vodama, dok na protocnim lovim peronoster sistemom imas ovaj link pa pogledaj. Krupniji komadi se zadnjih godina uspjesno love na saranske sisteme gdje je mamac (boilia, paleta ili sjemenka) postavljena na dlaci.

http://images.google.dk/images?hl=da&so ... =&gs_rfai=

Siroka je paleta mamaca. Na vodama na kojim sam ih do sada lovio najbolje mi rade: tanke gliste, crvici i takozvane larve crvica kasteri kukuruz secerac.
Da bi deverike zadrzao na hranilistu savjetujem ti da prihranjujes kupovnom aromatizovanom prihranom koju ces "podebljati" sa konzervom secerca, starim hlijebom, crvicima (koje moras prethodno preliti vrelom vodom da se nebi ukopavali u tlo) narezanim glistama, zitom konopljom ili hranom za kanarince (suhe sjemenke obavezno potopi 24 sata i prokuhaj kako bi povecale zapreminu i pustile arome i atraktore tu vodu mozes koristiti i za mjesanje suhe prihrane). (kombinacija je mali milion)
Deverike nisu probirljive i glavna je poenta kad jednom udju na hraniliste da im redovno ubacujes pomalo prihrane kako bi zadrzao jato na poziciji.. Zbog toga je po meni hranilica zakon, jer svakim prezabacivanjem pomalo prihranjujes.

Od pribora (nemam pojma kolike su deverike na Ramickom) ali onako odokativno udica dugi vrat broj 4 ili 6 bi bila u svakom slucaju ok. Struna glavna recimo 0.22 predvez 0.18 bi trebalo da pokrije situaciju na Ramickom mada ja na rijeci gdje lovim krupne deverike 3-4 kg koja se zna u rijecnoj matici dobro poprijeciti koristim 0.25 dok je predvez 0.22..
Bistro i pozdravi nam Ramicko :)
slika
Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
 
Postovi: 6073
Učlanjen/a: 19 jun 2006, 00:14

Re: DETALJI ZA DEVERIKU

PostPostao/la skobalj » 18 mar 2010, 23:11

e puno vam hvala raja na trudu oko mog pitananja,ima dosta korisnih detalja koje cu naravno da primjenim...svaka cast,a pozz cu da prenesem naravno :)
BISTRO!!!
skobalj
Početnik
 
Postovi: 3
Učlanjen/a: 16 mar 2010, 16:12

Re: DETALJI ZA DEVERIKU

PostPostao/la paprika » 15 feb 2012, 13:47

prijatelju baci samo dobru primamu,5,6 kugli dobro umijesanog hljeba,ili ako imas originalnu jos bolje,a od pribora sto duzi stap sve je bolje,najlon ne deblji od 0,25,montiraj tako da ti je olovce 20 gr na dnu a iznad toga mozes vezati 2-3 udice velicine 7,lagan kvisko i bistro...
Avatar
paprika
Početnik
 
Postovi: 6
Učlanjen/a: 15 feb 2012, 12:45
Lokacija: lukavac



Natrag na Ribolov ostalih vrsta riba na dubinski sistem

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.