I ja pazarih danas jedan iz radnicke klase
Rijec je o RT stapu Tyran. Dosta dobrih kritika je dobio u angling times magazinu pa haj reko da vidim i to cudo sto "na suho" dize teg od 10 kg. Dok je zena ceprkala po "cipeletinama" ja masinicu iz gepeka i trk do obliznjeg shopa ribo materijala. Cim sam dosao do "pritki" ispred mene se nacrta trgovac. "Izvolite dal" vam je potrebna pomoc" ? Naravno, treba mi RT Tyran 9 i 10" stopa i Abu Vandetta (reko za svaki slucaj ako ovaj RT bude truba). Nabacim makinu na Vandettu 9" stopa i reko prodavcu koji me zacudjeno pogleda "potrajace ovo". Cijenom su tu negdje u 50 km razlike (na snizenju oba).
Abu Vandetta paravo estetski lijep stap, ali mi nikako nije legao u ruci previse mi je nekako van balansa sa mojom shimano masinicom, saraf sa kojim stezes masinicu lafo u alu fazonu a u stvari plastika koja djeluje dosta neuvjerljivo i krhko. Blank stapa je izradjen od 30T grafitnih vlakana i LTS vodilice namjenjene koristenju upredenih struna. Meni na prvu tezina bacanja koju sam probao uopste neodgovorana navedenim 9" stopa deklarisana kao 15-40 djeluje u ruci kao 60 gramac a 10" stopa 15-50 grama kao minimum 80 gramac. Kruti su do bola.
Odvojim ih odma u stranu. Jednostavno volim loviti stapom koji ima bar malo "sevdaha" u sebi. Tj. volim stap koji ce se nakloniti prema ribi i sa kojim cu moci uzivati u borbi i sa manjim komadima.
Montiram masinu na Tyran-a 9" stopa tezina bacanja 15-45 grama ni on mi onako u ruci nelici na navedenu tezinu bacanja vise mi je nekako 30 gramac (zivcano mek). Savrseno balansiran stap sa mojom masinicom ono neosjetis ga u zglobu kad ga drzis vodoravno u jednoj ruci ,ali mi nekako previse mekan i samim tim mu treba dugo da se nakon kontre smiri. Uzimam 10" stopa TB 20 - 60 grama i odma osjetim da je to to.. Djeluje mi kao da je 45 gramac ostar u vrhu, nakon kontre se brzo smiri ima solidnu kicmu sa masom rezerve (testirano kod kuce bilo mi malo blam da pitam prodavca nebi li mi malo prodrzao strunu da vidim kako se savija pod opterecenjem

)
Cijena je na snizenju bila 125 km blefiram prodavcu da ih ima dosta u internet shopovima po 100 km kaze on ok 100 km
Ostaje mi da mu cim ode trava u rijeci (nadam se za jedno 15 tak dana) skinem junf i donesem konacan sud. Vrijedi 100 km pa taman ga koristio kao ekskluzivnu pritku za grah

Ovako "na prvu" sasvim solidan stap za malo novca. Blank ovog stapa je napravljen iz 4 sloja 2 sloj iznutra je napravljen od PBO vlakana koji se koriste u avio industriji, Naoruzan je sa 10 SIC vodilica i solidnim nosacem masine. Ukupna tezina 10" stopa ( 3 metra) 20-60 grama je 310 grama.
[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=uZQEv6ziB8A[/youtube]
Evo i Abu Vandetta lijep ali jednostavno nije za mene.