SPORTEX-Carboflex NG

Sve o priboru koji koriste varaličari

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac

Avatar
soha
Nobelovac
Postovi: 1431
Pridružen/a: 13 lis 2008, 00:10
Lokacija: Stari grad Soko

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la soha » 02 ožu 2011, 22:33

ja se ove fotografije nemogu nagledati....jel ovo apatinski kraj, ili negdje drugo...koja mogucnost je doci loviti na dunavu, jel postoji mogucnost postavljanja satora i boravka 7 dana na vodi, a da u blizini ima neka trgovina, kakve su cijene ribolovnih dozvola za strance....daj nam malo opisi te ljepote na kojim lovite....al da ne budemo off,evo otvorit cu temu pod Rijeke, pa ako jos neko ima informacija da nam malo priblizi vode iz komsiluka


Avatar
soha
Nobelovac
Postovi: 1431
Pridružen/a: 13 lis 2008, 00:10
Lokacija: Stari grad Soko

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la soha » 03 ožu 2011, 00:32

uz saglasnost naseg kolege i saradnika Saleta Paulica, kao i gl. i odgovornog urednika časopisa Spin&Flay Gocija, takodjer člana našeg foruma, u cijelosti prenosim tekst koji je Sale objavio u ovom izvrsnom časopisu br 6. u 2010.godini, a odnosi se na prikaz i prezentaciju varalicarskog stapa Sportex Carboflex NG 3,05m, t.b. 40 gr, pa evo tog teksta :


SPIN&FLY
-Isprobano na vodi: Sportex Carboflex NG 3002-
-Puna kontrola-

Jedno sasvim obično sunčano majsko popodne i moje razmišljanje gde izaći i potražiti smuđa te večeri na Dunavu, prekinuo je ne u tolikoj meri neočekivan telefonski poziv od bata Gocija koliko me je zapravo prijatno iznenadila svrha poziva. – Druže, imaš li vremena i volje da za čitaoce S&F magazina istestiraš na Dunavu štap Sportex Carboflex NG, 40-gramac koji ću ti poslati za par dana! Obzirom da sam ljubitelj starih Sportex štapova i činjenice da se radi o novoj seriji Carboflex modela i to baš u težini bacanja koju dosta preferiram, odgovorio sam kao iz topa: ''Može, nije nikakav problem, pošalji mi štap prvom prilikom''!
I zaista, posle 3-4 dana štap je stigao na moju kućnu adresu. Radi se o dvodelnom modelu Carboflex NG 3002 u dužini od 3 metara i deklarisane težine bacanja 40 grama. Pomenuta serija predstavlja treću generaciju istoimenog modela, po mnogo čemu redizajniranu i unapređenu od prethodne. Štap kojeg sam dobio na testiranje ne pripada samom vrhu ponude Sportex varaličarskih štapova poput modela iz Ti Boron i Kev Spin serije, već je predstavnik tipične srednje klase po pitanju kvaliteta i cene. Bez obzira na ''manjak pedigrea'' i skupog materjala ispostavilo se da ovaj štap predstavlja veoma upotrebljivu i isplativu investiciju. Mnogi bi rekli da je to ''samo'' 40-gramac i da je možda (pre)slab za Dunav i za njegove brze struje?!
Novi pravac razvoja i ponude Sportex štapova pod novim vlasnicima odgovara njihovom ambicioznom projektu da ostanu među vodećim liderima u Evropi u ovom segmentu. Sve aktuelne serije Sportex štapova, nezavisno od namena, izrađuju se u Kini i imaju važeću desetogodišnju garanciju. Modeli iz Carboflex NG serije izrađeni su od kombinacije HM i IM karbonskih vlakana, pri čemu su dobili znatna poboljšanja i pomake u vidu smanjenog obima blanka, smanjene težine, povećane snage i izdržljivosti što se posebno odnosi na rezervnu snagu u donjem delu blanka koja dolazi do punog izražaja prilikom borbe sa krupnom ribom u brzoj rečnoj struji. Bez obzira što je navedena samo gornja granica težine bacanja, što je tipično za Sportex štapove, prema specifikaciji proizvođača i obavljenim testiranjima blanka raspon težine bacanja kreće se od 35 do 50grama, što je uostalom istaknuto na blanku štapa. Težina štapa iznosi prihvatljivih 230 grama. Smanjenje težine predstavlja znatno poboljšanje u odnosu na prethodnu seriju Carboflex čiji je model iste težine bacanja težio čitavih 325 grama, doduše u dužini od 310cm, ali za 40-gramca itekako preteško brate!
Pre nego što počnem sa detaljnijom analizom mogućnostima ovog štapa i iznošenja mojih utisaka sa brojnih dunavskih avantura, osvrnuću se nakratko na tehničke detalje iz njegove ''lične karte''. Dakle, štap je dugačak 3 metara i poseduje transportnu dužinu od 157cm. U sklopljenom stanju dužina štapa iznosi 301cm, ali treba imati na umu da je trn u ovom slučaju zdrav i neoštećen, što znači da gornji nastavak ''ne propada'' više nego što je dovoljno za čvrsto i precizno naleganje na mestu spoja. Spoj nastavaka nije Sportex-ova klasika ''put-over'' već ''spigot joint'' ili popularni trn koji je precizno urađen i doprinosi znatno boljem balansu štapa. Dužina trna iznosi 85mm, dok je čvrsto naleganje nastavaka izvedeno u dužini od 73 mm. Rukohvat štapa izrađen je od vrlo kvalitetne i udobne plute koja se lako održava i čisti. Rukohvat je urađen baš po mom ukusu-kratak je dugačak 50cm. Navojni držač mašinice koja se za štap fiksira okretanjem navoja odozno na gore, poseduje metalno ojačanje koji vrlo čvrsto drži mašinicu. Na kraju štapa nalazi se metalna dekorativna balans kapa sa ugraviranim Sportex logotipom. Iznad plute nalazi se i mala alkica koja služi za kačenje varalice prilikom transporta ili u pauzi tokom ribolova (fotografija IMG_1641). Štap poseduje 8 dobro raspoređenih dvostopalnih SiC vođica + vršnu vođicu koje su vrlo pedantno i čvrsto vezane za blank.
To bi bilo to što se tiče osnovnih tehničkih karakteristika ovog štapa. A sada, da pređem na ono glavno što se tiče testiranjem u različitim uslovima, postignutih rezultata na vodi i upotrebnoj vrednosti koju štap poseduje, kao i sveukupnoj oceni merila kvaliteta.
Da krenem prvo od balansa štapa koji nije perfektno izveden kao kod mnogih znatno skupljih serija, ali se nemože reći da nije precizno odmeren. Štap sam upario sa mašinicom Shimano Symetre 400 FG težine 315 grama tako da je štap u pravilnom i ''doteranom'' balansu na nekih dva centimetra od početka plutanog rukohvata, naravno gornjeg.
Po meni najbolje preporuke koju štap zaslužuje čine njegova akcija, žilavost, veoma dobra kontrola kretanja varalice pri većim opterećenjima koju stvara brza rečna struja uz neizostavnu rezervu snage koju poseduje. Zbog višestruko dokazanim mogućnostima i dobroj osetljivosti štap u isto vreme predstavlja finu i robusnu alatku za lov smuđa, bucova i soma za stil pecanja koji odgovara mojem i kao takav predstavlja optimalan štap! Pomenute tvrdnje došle su do punog izražaja pošto sam štap skoro dva meseca testirao u uslovima izuzetno visokog vodostaja Dunava pri čemu je brzina rečnog toka bila veoma brza na nekim terenima koje sam posećivao i gde sam tokom testiranja lovio najveće ribe ovim štapom. Rečne dubine koje se u pojedinim priobalnim delovima kreću i preko 10 metara, brojni limani i virovi, umereno i vrlo brzo rečno strujanje sa pojavom kontratokova, neminovnost ribolova sa uzdignutih kamenih i ograđenih betonskih obala i usidrenih brodskih šlepova, ali i na mestima gde je obala obrasla vegetacijom sa brojnim potopljenim stablima, predstavljali su zasigurno najbolji meni dostupan test poligon za ovog 40-gramca. Štap poseduje brzu vršnu akciju što je od velikog značaja prilikom ribolova na većim dubinama i brzim rečnim tokovima i potrebe pravovremenog kontriranja. Zabačaji varalica su precizni i daleki, u zavisnosti naravno od vrste i tipa varalica koje sam koristio. A kada govorim o njima, odnosno varalicama koje sam koristio za lov smuđa, bucova i soma, uspešno sam lovio plivajućim i tonućim voblerima počev od modela teških svega 3 grama poput Megabass X-55 SP pa do plivajućih dubokoronaca tipa Alex Costa u dužini od 8cm i težine 10grama, zatim silikonskim džigovima teških od 8 pa do 35 grama, kao i silikonskim glavinjarama u težinama od 10, 20 i 30 grama i metalnim glavinjarama Brzotrz od 9 i 12grama.
Već sam napomenuo najbolje karakteristike koju ovaj štap poseduje, ali po meni najveći njegovi plusevi jesu upravo žilavost na prvom mestu, zatim snaga i izdržljivost. Ovo su u svakom trenutku neizostavni faktori za potpunu kontrolu rada varalice i neophodnost njenog pravilnog povlačenja i prezentacije u uslovima veoma brzog rečnog strujanja i olakšane kontrole begova krupne ribe kao i vrlo lakog i efikasnog zamaranja u određenim situacijama kada do izražaja dolazi rezervna snaga štapa. Obzirom da se radi o 40-gramcu navedene karakteristike znatno unapređuju upotrebnu vrednost proizvoda i svrstavaju ga u red alatki koje predstavljaju jedan od boljih izbora štapova za lov sa obale ne samo u klasi kojoj ovaj štap pripada, već se slobodno može uporediti i svrstati sa skupljim modelima! Možda će vam ove moje reči zvučati preambiciozno ili preterano u nekim pogledima, ali moji utisci i zaključci posle velikog broja ulovljenih riba nedvosmisleno potvrđuju ove konstatacije. Obzirom da za lov smuđa najviše koristim dubokoroneće plivajuće voblere, kada pomenutog grabljivca pecam ovom vrstom varalica, prvi veći plus koji ovaj štap apsolutno zaslužuje leži u činjenici da prilikom povlačenja dubokoronaca u brzoj rečnoj struji ne dolazi do povećanog krivljena štapa u stranu što za posledicu ima otežano vođenje i gubitak kontrole nad radom varalice. To je po meni prava stvar jer dubokoroncima redovno lovim najviše riba, pa prema tome što je njihovo povlačenje lakše, a prezentacija jednostavnija time je šansa za ulov veća! U ovakvim situacijama vobler usled povećanog dejstva struje i otpora koji se time javlja ne skreće sa puta, povlačenje je pravolinijsko pošto vršni deo štapa bez problema odrađuje sav posao. Ne dolazi do krivljenja kičme štapa usled povećanja opterećenja! Kod plitkoronaca na primer vrh štapa lepo detektuje rad voblera, kao i svaku promenu u radu i kretanju nastalu bilo da je reč o promeni brzine rečnog strujanja ili kontaktu voblera sa plivajućim nitima rečne trave. Nekoliko smuđeva, ali i najvećeg soma ovim štapom upecao sam na plitkoronca Rapala Shad Rap Shalow Runner u dužini od 5cm. Kod ribolova laganim džigovima kroz blank se jasno osećaju i sasvim pravilno prenose sve potrebne informacije i vidljiv je rad vrha štapa. Prilikom povlačenja 30-gramskih glavinjara tehnikom džigovanja ponašanje štapa je veoma dobro pošto nema pojave velikog opterećenja blanka, a samim tim i gubitka jasne situacije o kretanju varalice.
Prilikom napada grabljivice na varalicu, i kasnije u trenucima zamaranja gornja polovina štapa, odnosno deo od vršne vođice pa do pete karike (u zavisnosti od gabarita upevcane ribe) obavljaju gotovo kompletan deo posla što se tiče olakšanog zamaranja zbog čega štap lako izlazi na kraj sa ribama teških od 1-3kg koje su bile najbrojnije, ali i sa znatno većim komadima. Na slikama (fotografije IMG_1454, 1455 i 1465) prikazano je ponašanje štapa u različitim fazama prilikom zamaranja bucova i smuđeva teških do dva kilograma ulovljenih na delovima toka sa brzim strujanjem, kao i sasvim lako privlačenje zamorene ribe na obali (fotografija IMG_1504) kada je štap podignut uspravno.
Zaustavna snaga štapa i njegova izdržljivost su dve definitivno najbolje preporuke sa moje strane koju štap svakako zaslužuje. Nemojte ga porediti sa Kev Spin DL 35-gramcem kada je osetljivost u pitanju, ali da Carboflex ima snage, ima itekako! Štap ima ''zdrava i snažna leđa'' što znači da poseduje dosta snage u donjem delu blanka pa se može predvideti i za veće izazove od svoje osnovne namene. Bez imalo sumnje tvrdim da je kadar za postizanje boljih rezultata u odnosu na one koje sam ostvario njime pošto efikasno zamara ribu, tako da uz pravilno podešen dril mašinice drži situaciju pod kontrolom! Najvećeg soma od 14 kilograma (fotografija IMG_1545) tokom testiranja ulovio sam u mraku na mestu sa brojnim stablima u vodi. Som je napao SFC Rapalu od 5cm u limanu nizvodno od mesta na kome sam stajao na obali. Zamaranje je trajalo manje od 10 minuta pri čemu štap ni u jednom momentu nije dozvolio somu da se domogne stabala uz nešto čvršći dril. Naravno bilo je još ulovljenih somova, krupnih smuđeva i bucova pretežno upecanih na dubokoroneće i srednjeroneće voblere, kao i silikonce.
Cena Carboflex NG 3002 modela u maloprodaji iznosi sasvim prihvatljivih evra. Još jedan razlog više da obratite pažnju na njega.
Zaključak je veoma pozitivan jer se radi o zaista kvalitetnom i vrlo zahvalnom proizvodu.
Izuzetno dobro se ponaša pri zamaranju krupnih primeraka, ima višestruku namenu pa je primenljiv u različitim situacijama, ali mu pravi testovi i borbe sa krupnim somovima tek predstoje tokom jeseni, nadam se. Dovoljno da ga posle završenog dvomesečnog testiranja zadržim za sebe!

Tekst i foto: Saša Paulić-Sale

Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5468
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la angler » 03 ožu 2011, 02:57

Sve pohvale Saletu za tekst, Gociju za ustupanje i Sohi za ovaj tekst. U jednom dahu procitan <championvanja>

Sale Paulić
Saradnik
Postovi: 32
Pridružen/a: 28 vel 2011, 20:09

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la Sale Paulić » 03 ožu 2011, 15:32

Majstor Soha, nije to apatinski kraj, naveo sam gde se mesto nalazi u svom postu nego nisi verovatno pročitao. To mesto se nalazi neposredno pored ulaska u Kladovo. Apatin je daleko, daleko od Kladova :grin:! Inače za moj grad važi jedan slogan koji glasi: Kladovo...tamo gde je Dunav najlepši!

Avatar
soha
Nobelovac
Postovi: 1431
Pridružen/a: 13 lis 2008, 00:10
Lokacija: Stari grad Soko

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la soha » 03 ožu 2011, 16:22

@Sale prijatelju, ja bih tu mogao provesti ostatak svog zivota, valjda jednog dana i ja budem otpecao sedam dana na toj vodi :)


Avatar
soha
Nobelovac
Postovi: 1431
Pridružen/a: 13 lis 2008, 00:10
Lokacija: Stari grad Soko

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la soha » 19 tra 2011, 02:49

Još par riječi o ovom štapu, al iz tuđeg pera :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EGdE9eBfSV0[/youtube]

Avatar
@ldin
Nobelovac
Postovi: 1253
Pridružen/a: 02 ruj 2010, 22:44

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la @ldin » 19 tra 2011, 09:33

mislim da je ovdje " lav " bio presudan ili jesi ili nisi :456:
Starost počinje kad kajanje zamijeni snove !!!

Avatar
soha
Nobelovac
Postovi: 1431
Pridružen/a: 13 lis 2008, 00:10
Lokacija: Stari grad Soko

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la soha » 19 tra 2011, 09:46

Pravi štap za somove :)

Avatar
zlaja
Nobelovac
Postovi: 4845
Pridružen/a: 17 sij 2007, 20:39

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la zlaja » 19 tra 2011, 22:41

Sa sportex štapom nove serije sam se zdravo napecao i tačna je ova snaga na zamaranju krupne ribe,tačno je da podnosi težinu mamca koja je deklarisana,veoma ugodno pecanje pruža,mome carat zanderu 30 gramcu na 2,70 je jedina mana zabačaj lakši tereta ostalo je sve za 10+. Ništa švabe nisu prepustili slučaju kada su napravili štapove nove generacije i drago mi je su pravi ribolovci kao Sale prepoznali kvalitet, ima dosta teoretičara po našim ribarskim forumima i sijelima pa onda oni što prodaju pa ako to nema u njihovoj trgovini onda pišu nekorektno prema tom proizvodu...ovako čitajući Saletov komentar o priboru vidi se iskustvo sa vode , to su najbolji tekstovi i recenzije...
Na ove deklarisane težine bacanja i snagu blanka treba gledati prema svakom proizvođaču drugačije jer svaka firma ima svoje aršine,namjenjao sam se spin štapova pa recimo težina bacanja 30 gr. i dužina štapa 2,70 cm kod različiti proizvođača je ovaj štap sasvim druga priča...jedan sportex nema teorije porediti sa jednim shimanom u ovoj dužini i težini bacanja dok su isto tako različiti naizgled štapovi iz istog deklarisanog ranga dam,spro,daiwa itd. pa čak i isti cjenovni rang ako ćemo i to gledati nudi različiti koncept u snazi...hoću reći da ovaj pivopijski test bi sasvim drukčije izgledao recimo sa jednim dam štapom,isto je žilav i podnijeće ovo natezanje ali u potpunoj kifli gdje bi vršica ljubila pluto, dok bi neki oštri shimano napravio nepravilnu grbu i trpio u prvoj trećini da ne pukne a sportex vidite ima tu semi -srednju parabol akciju pa fino savije kičmu i blank se savija pri jačem opterećenju prema sredini fino dodaje snagu kičme, veoma dobro pogođena akcija blanka koja čuva ribu na udici.

Avatar
ruba
Nobelovac
Postovi: 1156
Pridružen/a: 20 sij 2010, 21:21
Lokacija: TESLIC EVROPA I STO JE MOGUCE PRIJE NAZAD

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la ruba » 19 tra 2011, 23:09

ja sam savijao ovako beast master shimanov stap.nije bas ovakva parabola al tu je negdje,dok je spro precision i 60 i 80gr podpuno isto ovako od haltera masine do vrha savija se kao sportex.carat spin nisam savijao bas skroz jer sam ga skuplje platio,a mislim da nema potrebe.
Ruba Vobleri

Avatar
@ldin
Nobelovac
Postovi: 1253
Pridružen/a: 02 ruj 2010, 22:44

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la @ldin » 19 tra 2011, 23:23

Ma i štaš' se dzaba izivljavat , ne pucaju štapovi tako lako , ja kad sam od onog "lineaffe" vršicu slomio , donji dio i ono što je ostalo od huje da izlomim , kad ono šipak , na kraju je sikirica radila ... hoću da kazem da ovaj test sa klipa će izdzati i štapovi 6 klasa nize ali to nije mjerilo dorog štapa postoji tu još puno faktora i naravno sve se to razlikuje od ribara do ribara neko voli ovako neko onako nekom paše i onaj DAM - što smo gledali jednom klip savija se ko špageta jbg ...

druze Zlaja ti sroči tex... svaka čast ....
malo je nezahvalno diskutovati na ovu temu jer znate kakvi su naši ljudi odma kazu kudiš tuđe svoje bla bla ... al ti Zlaja ubode bit priče kao da ti je Tagora nešto u rodu 8) <championvanja>
Starost počinje kad kajanje zamijeni snove !!!

Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5468
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la angler » 20 tra 2011, 05:41

@ldin je napisao/la: druze Zlaja ti sroči tex... svaka čast ....
malo je nezahvalno diskutovati na ovu temu jer znate kakvi su naši ljudi odma kazu kudiš tuđe svoje bla bla ... al ti Zlaja ubode bit priče kao da ti je Tagora nešto u rodu 8) <championvanja>
E bas tako @ldine. Zlaja je napisao recenziju bas kakvu volim citati. Svaka cast drug <titinpionir>
O otpornosti stapova na lomove u zadnje vrijeme proizvedeni i ne treba diskutovati. Generalno, stapovi se kudikamo teze lome. O ostalim karakteristikama donosimo subjektivne ocjene. Izmedju vise subjektivnih ocjena mozemo povuci paralelu u tackama u kojim se slazu i dobiti objektivnu. Po meni je objektivna upravo ova, sto Zlaja rece, za linearno prenosenje jacine sto je bitno da se riba ne otkaci. Subjektivno misljenje se jedino moze odnositi na tezine varalica koje plasira neki stap. Iz tog razloga u zadnje vrijeme se i navode brojevi tolerancije. Tolerancija je, po meni, prikazana samo zbog nacina na koji svaki pojedinac zabacuje varalicu. (e jbg odoh sad na ono energija X ubrzanje = anstajn :456: )

perfect angler
Početnik
Postovi: 5
Pridružen/a: 13 stu 2014, 21:56

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la perfect angler » 16 stu 2014, 21:30

Pozdrav svima,uzeo sam ovaj stap pre neki dan i oprobao ga par dana na Velikoj Moravi,samo serija je carboflex turbo 3 metra 40 gramac,ne znam meni je to totalno debalansiran i los stap,sirova snaga i zilavost jedino od njega,oseca on raad voblera fino.vibraciju malih sedica ali mi je terzak i neudoban,prekratak rukohvat i mislim da je precenjen...

Avatar
zlaja
Nobelovac
Postovi: 4845
Pridružen/a: 17 sij 2007, 20:39

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la zlaja » 16 stu 2014, 21:52

Pozdrav druže, to je takav štap...napravljen od nisko modularnog karbona, B akcije...brza voda,vobler,blinker...ako hoćeš štap za jig,to je druga priča...tu je nova strijela,carat zander... može i taj NG za jig,samo treba probrat,vjeruj mi -namijenjao sam se štapova...nema brzog štapa na tri metra i tb. 40 gr. to ne postoji kad bi kupio pet puta skuplji štap dobio bi slične karakteristike...

perfect angler
Početnik
Postovi: 5
Pridružen/a: 13 stu 2014, 21:56

Re: SPORTEX-Carboflex NG

Post Postao/la perfect angler » 17 stu 2014, 07:31

Hvala Zlajo,imao sam i ja tj promenio na desetine varalicaraca,mozda i stotinu komada,bice dana pa cemo o tome pisati i razmeniti po koje iskustvo..

Odgovori

Natrag na “Štapovi i mašinice”