Slicna iskustva imam i ja vezano za kopije koje Kinezi rade, medjutim ovdje se ocito radi obrnuto. Kinezi nude originale "prateci modu" pa nam te proizvode nude poznati brendovi sa svojim imenom gdje stoji ono famozno Made in PRC.
Imam jedan kineski cekrk kojeg su prodavale 3 firme (Shakespeare, Exory i Banax) pod svojim imenom bez ikakve izmjene na cekrku. Ja jesam cijepidlaka ali na kvalitet izrade nisam imao primjedbi. Drugi cekrk je kineski Orvis koji je isto ok ali malo previse pretanak za moj ukus. Znaci oba kvalitetno uradjena sa razlikom u cijeni 3x zbog imena.
Kad spomenuh "modu", jedan vrlo dobar fol koji se Kinezima isplati da mogu nuditi i kvalitet. Sad su moderni i za mnoge lijepi cekrci supljih, isjecenih, tankih zidova zbog brzeg susenja snjure i backinga, a radi se o tome da je u cijenu uracunat kompletan blok aluminija plus obrada, masine, ruke i ostale dadzbine. Za stari izgled cekrka su trosili recimo 50% od bloka aluminija, a sad 20%. Pilotina se vraca na ponovno lijevanje i eto zarade od 30%...nako.