Clavis je napisao/la:Losos je riba koja Bošnjake potakne na razgovor o mladici, šta me briga, i onako Montyevi thredovi ne mogu otić' u off, ko kod njeg na sijelu

Dedo rahmetli, je nije ganjao, znao je ispušiti pola kutije 57-ice, čučeći kraj obale, i čekao da počne ona ganjati, kačio je na tri metra od sebe, to je bilo vrijeme Banjalučkog kola, debelog ljeskovaka, i kašike "ajncerice". Inače mušičario, ljeskovcem, al je volio otić na mladu, za vrijeme ljetnih pljuskova, u stvari pred ljetne pljuskove, kad se natušti i osvoji omora, tu i tamo sijevne.
Eeeee to je bilo vrijeme.. Danas kad mladice i glavatice nikad manje nije bilo u BiH ljepoticama u ribu se nosi 100 varalica, 2 rezervne spunle upredenice kojom mozes slepat Tamica, neporenske cizme u kojim je ugodnije biti u vodi nego biti gologuz na + 40 uz obalu rijeke, pribor sa kojim varku zabacis gdje hoces i kad mozes uz malo kondicije satima varalicariti.
To ti je nase prokletstvo. Imamo sve za borbu sa nemanima, ali njih nema ili su toliko rijetke da se covijek pocne sentimentalno vezati za njih da na kraju neznas jeli to san ili java.
Iskreno kada sam pustio svog prvog velikog sarana tek tada sam shvatio smisao ove nase opsesije.
Zamisli sad Montana uhvati tu mladicu o kojoj sanja, ja uhvatim svog sarana, rodjo svog lipljena itd. Ubijemo ih prepariramo i zakucamo na zid.. Po meni apsurdan postupak nakon koga vise niti bi imao zelju ni volju ni loviti ni uloviti.
Stvarno imam jak zeludac, ali mi se isti okrene za 360 stepeni kada vidim neciji san npr. soma od 70 kg kako mu visi u avliji.
Ja bi se sada iz ovih stopa odrekao karbona za lijeskov stap i banjalucko kolo, kutiju opatije i 2 kasike ajncerice par kovanica i kantu jupola kukuruza (bosanca)
Deja vu !
Lovio jedan covjek ribu
lovio, lovio cijeli dan
pa ulovio ribicu zlatnu
pa ulovio ribarski san
pusti mi kaze riba mala
ispunicu ti jednu zelju
provedi zivot k'o niko tvoj
u pravoj sreci i veselju
zar samo jednu?
ribar pita,
dosad je uvjek bilo tri