dezinfekcija rana

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6118
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: dezinfekcija rana

Post Postao/la Seha » 17 kol 2009, 22:31

Super je bilo samo sve sto je lijepo kratko traje nazalost .......... Nema frke psovke nedolaze u obzir i mi se odvikavamo od njih u stvari Senad je pedagoski uticao na nas (ko kad nam je ko tata/babo) kaze kad ti spadne dobra riba sa udice broj do 10 ........... <vruche>
slika


Avatar
Ko_fol_ribar
Prava Štela
Postovi: 131
Pridružen/a: 15 kol 2009, 12:47
Lokacija: Gracanica

Re: dezinfekcija rana

Post Postao/la Ko_fol_ribar » 04 ruj 2009, 16:15

Seha je napisao/la:Ja koristim Kryston-ov Klin-ik vec duzi niz godina i misljenja sam da bi svi C&R trebali imati ovo ili slicno sredstvo za dezinfekciju rana na ustima i tijelu sarana kako bi se sprijecila infekcija koja ribu moze vrlo lako kostati zivota.

slika

Danas ga kupih jer nisam imao priliku ranije da naletim na njega! 21 km u Srebreniku...

Jedva cekam da se igram medicinara sa velikim saranom :mrgreen: (nisam mislio naravno da ga povrijedim nego da mu zalijecim rane, da me ko pogresno ne skonta )
slikaTrust I seek and I find in you, every day for us something new, open mind for a different view,
and nothing else matters!
Never cared for what they say, never cared for games they play, never cared for what they do, never cared for what they know, and I know !!! slika

Bistro BiH ma gdje da si!!!

Avatar
ČupoCarp
Prava Štela
Postovi: 183
Pridružen/a: 17 tra 2009, 13:23

Re: dezinfekcija rana

Post Postao/la ČupoCarp » 15 lis 2009, 13:30

Rane nastale ubodom ribe po mom iskustvu mogu biti manje i bezbolnije korištenjem većih i debljih udica. Male i tanke udice poderu usta šaranu dok veće i deblje ostave malu rupicu koja će sigurno prije zarasti. Svjedoci smo da na nekim napadnutim vodama pojedine ribe gotovo pa i nemaju usta što je žalosno ali vremenom će nadam se i to nadoći jer svakim danom sve je više savjesnih ribolovaca koji lagano potiskuju ono preostalo krdo.Neko pomenu šarana bez repa pa mi kroz glavu proletiše slike iz jednog broja "svijeta šarana" gdje na jednoj poznatoj svjetskoj vodi St. Cassien ribe od 20+ imaju polovičan rep a što je djelo ribolovaca koji su htjeli da označe svog ulovljenog kapitalca. :( :( :(
Sve u svemu 90 % je do nas, korištenjem adekvatne opreme može se uveliko doprinjet što manjem ozljeđivanju šarana.
slika

100% CARPING

Avatar
austrijanac
Prava Štela
Postovi: 159
Pridružen/a: 01 lip 2009, 15:28
Lokacija: Lukavac

Re: dezinfekcija rana

Post Postao/la austrijanac » 15 lis 2009, 20:31

ČupoCarp je napisao/la:Rane nastale ubodom ribe po mom iskustvu mogu biti manje i bezbolnije korištenjem većih i debljih udica. Male i tanke udice poderu usta šaranu dok veće i deblje ostave malu rupicu koja će sigurno prije zarasti. Svjedoci smo da na nekim napadnutim vodama pojedine ribe gotovo pa i nemaju usta što je žalosno ali vremenom će nadam se i to nadoći jer svakim danom sve je više savjesnih ribolovaca koji lagano potiskuju ono preostalo krdo.Neko pomenu šarana bez repa pa mi kroz glavu proletiše slike iz jednog broja "svijeta šarana" gdje na jednoj poznatoj svjetskoj vodi St. Cassien ribe od 20+ imaju polovičan rep a što je djelo ribolovaca koji su htjeli da označe svog ulovljenog kapitalca. :( :( :(
Sve u svemu 90 % je do nas, korištenjem adekvatne opreme može se uveliko doprinjet što manjem ozljeđivanju šarana.
Potpuno sam tvog misljenja ali najopasnije su benthook. Nadam se da ih niko kod vas isto ne upotrebljava.
slika BISTRO AUSTRIJANAC

Avatar
ČupoCarp
Prava Štela
Postovi: 183
Pridružen/a: 17 tra 2009, 13:23

Re: dezinfekcija rana

Post Postao/la ČupoCarp » 15 lis 2009, 21:42

To su male udice oblika banane i tačno je da su opasne, jedino veće udice sličnog oblika na prezentaciji 360 naprave blag ubod.To sam lično isprobao, ali ipak su najbolje udice broj 1 kod većine firmi neovisno da li su long, medium ili short shank. :wink:
BISTRO I ČUVAJMO ŠARANE!!!

Austrijanac ako Bog da još koji dan i nadam se da se vidimo na Smolućoj! <vozdra>
slika

100% CARPING


Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6118
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: dezinfekcija rana

Post Postao/la Seha » 16 lis 2009, 10:02

Pozdrav raja. Ja sam misljenja da razlog proklizavanja udice najvise ide na dusu samog ribolovca. Svijedoci smo precestog umaranja ribe krutim stapovima (takozvanim kolcima bez duse) kad to uparis sa momcinom koji ima bicepse ko konj deranje je neminovno. Sto se tice samih udica postoje modeli koji manje ili vise deru ribu (normalno zavisno o kojim saranima je rijec). Hajmo ovako uporedimo saranska usta sa nasim prstima zvuci bizarno ,ali jos jedna od teorija koje piju vode)
Ukoliko su to sarani koji se iskljucivo hrane na tvrdom dnu (sljunak, tvrda glina, granje ili se cesto hrane tvrdom hranom naprimjer skoljkama) kod njih nema pretjeranog proklizavanja udice jer su usta "sto bi nas narod rekao odrvenila" tj. izrazito tvrda . (nesto poput prstiju kod automehanicara i ostalih koji rade teske poslove prstima) znaci sam organizam se bori da sprijeci povrede i samim tim dio tkiva otvrdne.Takve ribe se u odredjenim uslovima ribolova jednostavno moraju loviti manim modelima i izrazito ostrim i tankim udicama.
Najveci problem proklizavanja udice je sa ribama koje se iskljucivo hrane na muljevitom dnu ,ali i sa onim neadaptiranim na uslove (sarani iz ribnjaka). Ovi zadnji su narocito ranjivi i bilo ko da je lovio na klasicnim komercijanim vodama kakvih je puno u okruzenju zna da je takvu ribu jedino moguce dovuci do meredova ukoliko upste nepokusavate nabrzinu zavrsiti borbu. Usta tih riba vise lice na indijansku trapericu i samo malo jace potezanje bilo koja vrsta udice ispada iz usta. To sam okusio na svojoj kozi na Kechu u Rakitiju (nakon 2 izgubljene ribe prijatelj Rista mi je rekao da moram biti ekstra oprezan jer su usta kod pojedinih primjeraka toliko izrerana da je prava sreca kako udica uopste nadje mijesto za ubod.
Proslo proljece sam lovio sa Denisom na jednoj vodi sa ogromnim pritiskom ribara. Usta tih riba u jeku sezone su toliko izderana i pod infekcijama da to nije humano i ja ih licno tada nebi lovio ni za sta na svijetu. Za divno cudo nakon zimske pauze i prvih proljetnih lova evidentno je da im se usta lijepo regenerisu..
Interesantna tema ! Bistro
slika

Avatar
ČupoCarp
Prava Štela
Postovi: 183
Pridružen/a: 17 tra 2009, 13:23

Re: dezinfekcija rana

Post Postao/la ČupoCarp » 16 lis 2009, 14:17

U pravu si Šeha 100% iživljavanja nad ribama ima u mnogo oblika što od nasilnog povlačenja ribe radi testiranja opreme ili u koliko je riječ o manjoj ribi pa daj da je što prije iščupam napolje da ponovo zabacujem.............itd. Treba itekako povesti računa o svemu od klasifikacije samoga mamca,normalno gdje je to izvodljivo pa do sistema,udica,drilanja i ono najvažnije dok je riba na obali pravilno uz pomoć adekvatne opreme vratit je neozljeđenu nazad u vodu.Problem predstavljaju i ribolovci koji pecaju bijelu ribu na plovak i deverika sistem gdje im se često zavali macan što u većini slučajeva završi kidanjem a riba za sobom vuče puna usta pirsinga od udica konkretan slučaj je na Smolućoj gdje su hvatane ribe sa 5-6 udica u ustima.
Mnogi dolaze na vodu bez dušeka lovit šarana i sa meredovom dimenzija za muhe i leptire, to je nažalost naša realnost na domaćim vodama i teško je riješiti problem. Ja se iskreno nadam da će upravo kroz ovu temu doći do korigiranja pojedinih grešaka jer samo redovnim ukazivanjem na iste može doći do pozitivnih rezultata. <djed> I uz pivu naravno <dajpivu>
slika

100% CARPING

Odgovori

Natrag na “Ostale teme koje nisu obuhvaćane gore - 'nako čumuranja”