Bistro, Besko!
Sve to izgleda lako i jednostavno, i ja sam tako zamisljao kada sam pocinjao sa stranicom.
Mislio sam da ce ljudi iz udruzenja sami slati podatke, da cu imati sve informacije o ribolovu, udruzenjima, vodama, revirima, slike ulova, o ribogojilistima, ribomaterijalim.... - jer je to, po mom misljenju, bilo u interesu upravo tih udruzenja, ribogojilista, ribomaterijala.
No, ne da sam se prevario - poslije bezbroj mailova, pisama na adrese udruzenja, sms-ova na telefone koji su bili kontakti udruzenja, iskupio sam ovo koliko ima, i to na jedvite jade.Što nisam za rukav uhvatio i bio dosadan k'o uš, drugacije nisam ni dobio podatke.Jednostavno ljudi ne shvataju ovo kao vide reklame, ili je u pitanju ona "nece on na nama pare zaradjivat'", a para nidje.
To sa ribarskim listovima mislim da nije izvodivo, a nesto i ne bih "uvozio" pamet - imamo je mi dovoljno kod nas, samo kad bi raja imala naviku baciti nesto na papir.Vise bih volio da su to autorski textovi raje sa stranice, pa kakvi god da su.Ovo je stranica ribolovaca BiH i vise volim Ogijev, Anglerov, Amirov, Sehin ili bilo ciji text od raje sa stranice sa nasih voda, nego neki iz nekog ribarskog lista da je ne znam ti ko napisao i da je ne znam ti kako napisan.Jedino sto sam pokusavao, ali nisam uspio, a pokusacu opet je - stupiti u kontakt sa Rankom Travarom i njega zamoliti da mi ustupi svoje textove koje je objavljivao u starim ribarskim listovima jer mi se dopada njegov način pisanja.To nisu frigidni textovi tipa: "Svez'o ovu udicu, stavio ovo, bacio, uhvatio...." nego imaju u sebi nekog duha.
To sto ti kazes o toj bazi - to je i meni bio cilj, ali kako vec gore pomenuh, jako tesko je to, nemamo mi jos navike, i nasoj raji je jos uvijek ofirno da im se ime provlaci po netu.
Ali, sa dobrom, sirom ekipom, moze se dosta toga postici i bolje odraditi.
Evo, iskupljamo se, uradili smo ogroman posao sa prebacivanjem stranice, ni sam nisam vjerovao da je toga toliko.Kad se ustabili nova stranica, onda cemo dogovarati sta ko moze raditi, jer kad podijelimo teme (npr, ja radim update podataka udruzenja, rusko jezera, alas rijeka, seha pribora, ovaj ovoga...)sve ce biti azuriranije, potpunije, imacemo tacne informacije.Ja sam do neki dan dobijao mailove u kojim su raja ispravljala krive navode na stranici.
Polako, evo se "uozbiljujemo", i kad postavimo novu, rasporedicemo i vidjeti sta ko moze, a sva stara raja sa stranice ce imati mogucnost postaviti vijest na stranicukoja ce sacekati nekog od nas koji bolje baratamo ovom skriptom, da je sredimo i objavimo.Wordpress umnogome olaksava rad na stranici, a svojim mogucnostima dozvoljava dosta toga sto ce, nadam se, unaprijediti stranicu.
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".
by Kapo Senad