Kako zaštititi autohtone vrste i kapitalace od nestajanja?

O pitanjima vezanim za rad Saveza, Udruženja, o Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, o ribarskim ispitima, pravilnicima....

Moderatori/ce:emin,AlaS,zlaja,svirac,Kovach

Kovach
Nobelovac
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Re: Kako zaštititi autohtone vrste i kapitalace od nestajanj

Post Postao/la Kovach » 06 pro 2010, 01:55

Izgleda jarane da imaju meke, a da glavatice nemaju. Imali su oni na pocetku i glavaticu, ali je neki hajvan greskom im uz hranu dao nesto sto nije smio i sve uginulo. Sad valjda, posto su kako cujem u zavadi sa konjickim ribarima, vjerovatno ne mogu doci do maticnjaka glavatice. Mozda bi trebali ljetos pokusati stupiti u kontakt sa njima pa im pomoci da ulove nekoliko primjeraka mozda nesto i bude od njih, nikad se ne zna.

montana
Nobelovac
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Post Postao/la montana » 06 pro 2010, 03:10

Vidim iz raznih informacija da niko i ne spominje glavaticu i maticno jato. Treba da se pripreme dobro i da im se uhvati nekoliko, ali i taj problem sa Konjickom udrugom se mora rijesiti. To je i preduvjet za uspjesan mrijest, inace ko ce dozvoliti izlov maticnjaka. Na koncu i Konjicu je to potrebno. Danas u svijetu sami i mali ne opstaju i regionalno se moramo uvezati. Inicirajte vi sastanak sve i Konjica i Jablanice i Borackog, a vjerujem da Mostar i Capljina imaju interesa, pa da se sa tim projektom krene. Zajedno cete naci desetak komada u Neretvi valjda. Moze se napraviti i akcija da se dodju ribari u ispomoc. Ne vjerujem da je lova u pitanju, osim ako neko nema ideju da je "konzumna riba" isplativija. Bazeni se trebaju dobro pripremiti i mozda dezinficirati prije pustanja maticnjaka i paziti na svaki detalj. Radi se o nasem najvecem ribljem blagu, koje nije ni konjicko ni jablaniko ni sarajevsko nego bosansko-hercegovacko. Hranu treba zadrzati prirodnu. Los kvalitet je opasnost, ima te bjelice i hraniti ribu njom tako da riba ostane divlja... Ma ima gore i drugi problem. Ribnjak uzima jezersku vodu, a koliko je ona stabilne cistoce? Moze li se neko od njih javiti i dati malo vise informacija o stanju i dokle su dolazili prije i sta ih je kocilo, pa da skontamo rjesenje?
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

Kovach
Nobelovac

Post Postao/la Kovach » 06 pro 2010, 03:37

Konjicko udruzenje ima strahovitih finansijskih problema. Naime, doslo je do smjene rukovodstva i sad je gore predsjednik Jahura, onaj sto drzi radnju ribomaterijala na izlazu iz Konjica gledano prema Sarajevu. Momak je Ok, ali mu je ranije rukovodstvo ostavilo ogroman dug prema ribocuvarima najvise. Zbog svega ce imati problem i oko koncesija na vodu koja uskoro slijedi, a ne znam kako ce sve rijesiti. Ako uspiju mislim da nece biti veliki problem dogovoriti izlov nekoliko maticnjaka. Bicu u toku pa javnem ako sta saznam!!

montana
Nobelovac

Post Postao/la montana » 06 pro 2010, 04:03

Valja! Moramo im pomoci, koliko god su neodgovorni bili od 1996. na ovamo. Moramo zaustaviti horde krivolovaca koji su nedavno, dok je bio problem sa koncesijama u HNK-u, iskoristili tih nekoliko dana bezvlasca i potrijebili ribu na mrijestu. Sada je ova poplava vjerovatno unistila kompletan mrijest glavatice i potocne, tako da dvije godine za redom belaj. Trebamo se pripremati za najgore i napraviti hitan akcioni plan. Moze li se obavjestiti vlast da ce imati te finansijske probleme, pa da im se malo "progleda" kroz prste? Ako im se unisti riblji fond, jos ce manje dozvola prodati, a to direktno utice na ovo o cemu pricamo, zastiti autohtonih vrsta i kapitalaca...
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

rusko
Nobelovac

Post Postao/la rusko » 06 pro 2010, 07:34

naravno da treba ljudima (i ribi) pomoci, ali bih ja to uradio tako sto se nase UG Bistro ukljuci kao saradnik pri odrzavanju vode... da podijelimo odgovornost... i vlast nad vodom. Ako nista onda znamo da su sanse manje da ce se nesto tako ponoviti...

Nama je potrebno imati "iskustvo" kao udruzenju kako bismo ubuduce mogli predati zahtjev za jos koju vodu, a i prakticnije je sufinansirati takve stvari na nivou udruzenja nego skupljati pojedinacne privatne donacije.

npr. ako ja doniram UG Bistro, a ono dalje proslijedi konjickom udruzenju na taj nacin pojacavam ekonomsku sliku naseg udruzenja a i u nekim daljim zahtijevima omogucavam Bistro da to predstavi kao projekat saradnje.... tako da ojacamo jos jednu stranu a usput pomognemo konjickom udruzenju.
slika slika

tare
Nobelovac

Post Postao/la tare » 06 pro 2010, 12:08

evo Kovach rece da se proba ubaciti u Zabranjeni Forum,a mozda ne bi bilo lose ni kod Batka u Udri Muski,jer mozda bi se lakse bilo ubaciti,a dosta raje gleda ovu emisiju...

@ldin
Nobelovac

Post Postao/la @ldin » 06 pro 2010, 14:22

Batko je se već spominjao gore u starim postovima , i sada on je ok!!al je buntovnik kojeg bas ne simpatišu oni od kojih mi trebamo krenuti , po meni linijom lakšeg otpora za početak , pa poslje po ušima ako se ne uspije na lakši način riješiti neke stv. I Zeleni Neretva nisu baš na dobrom glasu dole u tim krajevim kad kazem na dobrom glasu mislim na ministarsvo i lokalne opštinare, al je svakako bolje da su uz nas i da smo skupa , neznam jel "gren vision" i onaj Thimoty rade dole više šta njih svakako treba kontaktirati jer su skoro pa osnova Bih eko turizma prema Eu. Za početak treba naći jednog delegata koji ce se zauzet za to sve , i koji će nas predstavljat naravno da on treba da bude neutralan tj. da predstavlja Bisto-BIh ako će to ići pod okriljem ove grupacije , neuralam u smislu da od ranije nema neprijatelja kod dotičnih ljudi koji će mu saplest noge bez obzira što radi za dobrobit svih, znači jedan čovjek kontaktira šalje pisma namjere peticije itd, a iza njega je kritična masa, pravnik obavezno ako sam nije pravno lice, zbog utiska ozbiljnosti u radu koji je jako bitan , mozda se krene i sa nekim grantovim aili konkretnim projektima pa da se ima pripremljen teren. Kritična masa smo mi i svi ostali klubovi ljudi i udruzenja koji se aktiviraju kao podrška... Znači delegat se poziva na nas i mi smo tu kao gro glasova , još treba naći delegata i " neka igre počnu " ili će biti ono
" baci te ga lavovima"
Starost počinje kad kajanje zamijeni snove !!!

Kovach
Nobelovac

Post Postao/la Kovach » 06 pro 2010, 14:59

Slazem se sa tobom @ldine, trebalo bi prvo pokusati ovo rijesiti linijom manjego otpora, odnosno dati neke prijedloge ovima u vlasti da vidimo sta ce uraditi. Ako se ogluse onda udri po usima sa svih strana. Emisija Zabranjeni forum i nije bas napadacka jer su tu predstavnici i vlasti i mi koji trazimo da se nesto ucini. Tu mozemo postaviti neka pitanja i na njih dobiti odgovore, a i izvesti zakljucak jesu li gospoda iz vlasti i nadleznih institucija za to da nam pomognu ili ne. Ja svakako imam namjeru poslati jedno pismo, kao pojedinac, ribolovac kojeg brine situacija oko autohtonih vrsta Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva da vidim sta oni kazu. Nas su svrstali u ovu poljoprivredu i tu je pomocnik ministra neki Nijaz Brkovic. Cisto da vidim kako gledaju na taj problem i da im "ispipam puls". A ko zna mozda i bude nesto, nikad se ne zna!!

@ldin
Nobelovac

Post Postao/la @ldin » 06 pro 2010, 17:51

Pa evo to je to, nema potrebe kao pojedinac , ja neznam kakve su tvoje obaveze i neznam dali bi se zakacio toga da lično preuzmeš inicijativu na sebe kao "šef raje" po tom pitanju , ako si za ,od mene lično a vjerovatno i od nas svih imaš apsolutnu podršku i pomoć kakva god ona bila . Znači da ti budeš taj koordinator cijelog slučaja i da sve ide preko tebe , tak da se ne moraš postavljati kao pojedinac jer će to ostaviti pogrešne utiske u startu , kao ono evo ga još jedan pusti enuzijasta , nego da se odma pozivaš na grupu ljudi koja te prati onda se neće moći oglušiti ipak smo "demokratska" zemlja ... a mi pojedinačno kako budemo dolazili do pojedinih informacija kontakata konkretnih stvari opet bi javljali prvo tebi , da se nebi poduplavale neke stvari i da bi to bio ozbiljan kordiniran rad , a ti bi nas izvještavao o onemo dokle smo dogurali i šta se dešava. Ne zelim ti nametat obaveze , al sam si iniciro ovu temu i vidim da se već sada poprilično angazuješ pa što onda i nebi išao do kraja .Eto ja sam da Kovach bude glavni i odgovorni <titinpionir> ( normalno ako pristaje) ko je za ?? rukica gore 1234567.....

rusko
Nobelovac

Post Postao/la rusko » 06 pro 2010, 19:34

Pisite im u ime udruzenja... ne "dosadjujte" (u njihovim ocima) politicarima kao privatna lica jer ce samo zanemariti slucaj i zainatiti se...

vjerujte osobi sa dugogodisnjim iskustvom.... i da naravno da sam za ZA ;-)
slika slika

kenan_sa
Književnik

Post Postao/la kenan_sa » 06 pro 2010, 20:39

Kova. Prijedlog ti je ok. Samo sto rusko rece mislim da je bolje pokusati kao udruzenje nego pojedinac jer znam da nece ni pogledati mail ako vidi nepoznato ime pojedinca. Ipak kao udruzenje je nekako ozbiljnije, a opet mislim da ti ljudi nemaju vremena da tipkaju i zamaraju se mailovima te mislim da neces dobiti nikakav odgovor na mail. Znam jer mi se to desilo par puta. Nece da odgovore ljudi iz saveza a kamoli neko iz vlade. Treba svakako pokusati pa mozda i prodze i ako se javi onda ga napasti onako kako je vec planirano.
slika

montana
Nobelovac

Post Postao/la montana » 06 pro 2010, 21:03

Slazem se da treba da bude "tijelo' ispred nas, i zvanicno i poluzvanicno da ispipa gdje smo i kakav je puls. Jos se nismo nisakim zavadili, pa i nas ton sada treba da bude ispipivacki, informativni i konstruktivan. Nije momenat da se prave koalicije sa buntovnim organizacijama, ali nije lose informirati ih o nesim planovima i ukljuciti ih, ali na ostvarenju projekta, ili u zajednickoj "buni". Politicarima treba objasniti da ovo ne kosta nista i da onaj koji nam pomogne moze ocekivati porast popularnosti sirom BiH, tako sto ce kroz ovakav projekat dobiti priliku da se promovira u jednom domenu u kojem jos ni jedan politicar nije ni provirio. Imaju oni slifa za te stvari, samo kad im se fino to objasni. Treba ici, ako je TV emisija u pitanju, na neku maksimalno ozbiljnu promidzbu, prije javnog sukobljavanja isakim. Mi smo jos uvijek "iz sjene", a ako sad iskocimo ispascemo kao kakovo strasilo, jos jedan od hiljadu i biti svrstani u drekavce i hasisare koji pametuju. Jednom ministar energetike i njegov stranacki sef rekose "sacica ribara". Moramo se predstaviti super ozbiljno da se taj termin pretvori u veliki broj "gradjana-biraca". Tada dobijama onu notu bitnosti, koju su propustili da pribave svi prije nas koji su se pokusavali uhvatiti u kostac sa ovim zvijerima i ovim problemom.

Kovac, reci ako si zainteresovan za ovo varjantu, pa sacini grupu ljudi sa vise regiona. Mislim da tako dajemo napomenu da smmo BH organizacija, a i sutra ta grupa moze nastupati na svim regijama, pokusavajuci da rijesi goruce probleme. "Rijesi" treba da nam bude cilj, a ne "ukaze". Ukazivati mogu ja odavde, ali to niko nece slusati, niti ima volje, vremena ni para. Ukazivali su mnogi. Sa njima su se slagali ili ne, ali nista se nije desilo. Zato nas nastup mora istovremeno ukazati, objasniti, ponuditi rjesenje i rijesiti, tj. uraditi projekat do kraja. Takav nastup ima za cilj da privuce te "uspavane" politicare da samo podrze projekat, sto nama treba, a njih rasteretiti od pretjeranog angazmana i dati im "kredit" od projekta. Vuk sit, a ovce na broju.

Kovach
Nobelovac

Post Postao/la Kovach » 07 pro 2010, 00:21

Ljudi ne bjezim od bilo kakvog posla vezano za ovo, ali evo moj je prijedlog da zamolimo Senada ili Adija kao rukovodioce udruzenja da budu "glavni". Lakse im je i ako trebalo na sastanak sa njima i bilo sta. Ja bih morao traziti slobodan dan za eventualni sastanak u Sarajevu sa njima, a oni su blize. Evo ja cu sastaviti pismo i poslati ga Senadu na mail pa ako se svi slozimo da ide nek posalje zvanicno ispred udruzenja. Otici cu i u Konjic i sve sto je u mom okruzenju, a radi troskova i vremena dobro bi bilo da jos par ljudi preuzme malo tereta tako da nas ima iz svih krajeva. Nemojte me pogresno shvatiti, ali i ako dodje do eventualnog ucesca u nekoj od emisija ipak je drugacije kad se predstavi predsjednk ili podpredsjednik udruzenja koji zvanicno predstavlja udruzenje i sve clanove. Slazem se da bi mnogo ozbiljnije shvatili organizaciju, a ne pojedinca. Moj prijedlog je da pokusamo sa ovim pismom pa ako zagrizu, onda cu ja opet sjesti i pripremiti konkretne prijedloge koje smo iznijeli u komentarima, a sto mi smatramo kljucno za rjesavanje problema. Vidjecemo sta je od svega toga njima prihvatljivo i sta se moze uraditi. Osim toga, ipak bi trebalo naci pravnika da pripremi eventualni prijedlog izmjena i dopuna Zakona ili novi Pravilnik. Mislim da je mogo lakse donijeti jos jedan Pravilnik kao podzakonski akt, ako za to ima zakonskog osnova nego mjenjati Zakon jer Pravilnike donosi Ministar, a Zakon mjenjaju parlamentarci. Opet kazem ne bjezim od posla i od odgovornosti, nisam od onih sto se povlace kad treba raditi ali ipak mislim da je ovako efikasnije. Uzgred, hvala vam na povjerenju!! BISTRO!

montana
Nobelovac

Post Postao/la montana » 07 pro 2010, 07:18

Dobro si napomenuo to za udaljenosti. Njima je na ruku da sastance po Sarajevu, ali ti moras napraviti to na papiru. Ipak si najupoznatiji sa ovom problematikom, a i sa terena. Napravite nesto onako kao brosura, gdje po redu se objasnjava o kojim ribama se radi, kakvo je prije bilo stanje, a kakvo sada, zasto, i sta fali. Nesmijemo zaboraviti da odgovorni vjerovatno nemaju pojma o ribama. Malo podebljati slikama riba. Ima u onoj knjizi kod Senada o glavatici i meki kako su izumrle u vecini rijeka jadranskog sliva. Prevedite taj tekst, a ima i slika. U knjizi stoji da jos samo Neretva odolijeva, ali pitanje do kada...

Ima li jos koja vrsta od posebnog znacaja? Recimo mladica i lipljen, kao plemenite i turisicki bitne ribe? Jos neka regija? Pa sve objediniti?

@ldin
Nobelovac

Post Postao/la @ldin » 07 pro 2010, 09:08

Na dobrim smo frekfencima , svi isto razišljamo samo se drugačije izrazavamo i formulišemo. Sada kada Kovach nemoze treba vidjet kako je On predlozio Senada i Adija da se izjasne i onda rokat sa predlozim , fenomenalna ideja i stvar Monty je da ako postoji još negdje sličan problem (a naravno da postoji) da i njega u sartu prikačimo s njim, to ostavlja dojam da dobro funkcionišemo i da smo dobro organizovani i povezani i da razmilšljamo generalno i globalno , jer kad čovjek Iz Sarajeva zastupa ideju problematike na Neretvi i Krivaji (primjer) to su dva različita kraja Drzave onda to samo po sebi znači nešto ....

P.S. niš' se naspav'o nisam tel. me probudio bem li ga , evo me ko zombi .... :twisted:

Odgovori

Natrag na “Aktuelnosti iz Udruženja, Saveza, o Zakonu, ispitima...”