TID 2010. Kanuom po Dunavu Mohac - Beograd

Mjesto na kojem će naš član Olimp postavljati reportaže sa svojih putešestvija-pohoda rijekama

Moderatori/ce:emin,Olimp

Olimp
Književnik
Kontakt:
Re: TID 2010. Kanuom po Dunavu Mohac - Beograd

Post Postao/la Olimp » 08 pro 2010, 19:12

... a mi im se zahvalismo, malo ih darovasmo skromnim pokloncicima...

slika

... a onda se prihvatismo ovcetine ....

slika

.. i kupusa ...

slika

Bolje jelo žlicom do sada nisam jeo. Upoznah i kuhare, uzeh od njih recept da probam to kod kuce napraviti. Zaista vrhunsko jelo. Svaka cast majstori .

slika

Zapoce i veselje ...

slika

...potece i pice, razgovori ...

slika

... pridruži nam se i društvo sa splava ...

slika

... uz pivce svakakve price potekoše. I tako do duboko u noc. A onda je i kiša pocela, najprije lagano, a kada sam otišao u šator spavati pocela je jako da pada. Sva sreca da mi dno šatora nije propuštalo nakupljenu vodu koju je krov neometano propustio. Imao sam priliku spavati u pravom vodenom krevetu.

slika

<titinpionir> :879798:
Živim snove, ne sanjam život

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 09 pro 2010, 20:27

5. Dan Backa Palanka 1295 Rkm - Novi Sad 1258 Rkm

Prode i ova burna, kišovita noc. Šator mi je propuštao kišu tako da sam imao osjecaj kao da nemam krova na njemu. Dobro da sam imao najlona tako da se ipak nekako zaštitih od kiše i ne smocih se posve. Krišom sam promatrao ostale regataše i vidjeh da i oni "dobiše" kišu kroz krov svojih šatora. Nije da mi je od toga bilo lakše, ali nekako mi je bilo milo da nije baš moj šator najgori.

Sinoc je jedan regataš iz Austrije dobio nemilu, tragicnu vijest, da mu je sin poginuo vozeci traktor. Bilo nam je žao covjeka i suosjecali smo se s njegovom tragedijom.

Poslije dorucka, kavice i rakijice pocnemo raspremati logor, pakirati se da podemo dalje...

slika

slika

Put do Dunava vodi nas ispod malenoga mosta koji spaja omaleni otocic sa obalom, ustvari dio obale koji s jedne strane razdvaja prolaz kojim sam jucer ušao u Tikvaru i prolaz s druge strane za izlaz iz Tikvare. Odmah po prolasku ispod mostica ulazimo u rijecnu struju Dunava.

slika

slika

Prodosmo i pored kupališta gdje se Backopalancani kupaju na Dunavu...

slika

... a potom ispod mosta što Srbiju s Hrvatskom povezuje.

slika

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 09 pro 2010, 20:28

Danas je Rade dobio pomocnika u svojem kanuu, sina našeg prijatelja. Kako mu je bilo teško veslati zadirkivali smo ga da mora paziti da mu veslo ne bude suho. Kada god smo mu se približili brže bolje bi zaveslao i pokazivao nam da je veslo mokro.

slika

slika

Uz obalu vidjesmo i prekrasnih vikendica. Neke su za prošloga vodenoga vala bile do pola u vodi ...

slika

slika

Ni danas nismo sami na vodi. Rijecni saobracaj ide neometano...

slika

Vidjesmo i poneku plažu koju visoka voda nije potopila. Vecinom su posjecene od kupaca ili izletnika koji pored nje postaviše šatore pa dane provode suncajuci se i kupajuci. Poneki i ribe pecaju...

slika

Susretoh se i sa svojim znancima sa Kupe od prošle godine. Bracni par Engleza svake godine dio odmora provodi na rijekama. Pošli su iz Budimpešte pa idu do Bugarske. Vrlo ugodni i veseli ljudi koji odišu životnim optimizmom.

slika

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 09 pro 2010, 20:28

Prema gustoci vikend naselja uz rijeku "osjeti" se da smo u gušce naseljenom kraju ...

slika

slika

... a na jednom pristaništu sacekao nas je "u zasjedi" s fotoaparatom naš dobro znani forumaš Marinkovic Zoran. Pozva nas u goste...

slika

...neki su spretno pristali i izašli iz kanua, ali Vasko, regataš iz Bugarske, krivo je procjenio dubinu vode uz samu obalu i umjesto da pri iskoraku iz kanua dotakne dno on se izvrnu sa kanuom jer nije dotakao dno. Tu je rijeka dubine oko 2 metra. Ljubazno smo ga molili da to ponovi više puta kako bi ga snimili iz svih uglova.

Nije prihvatio naše molbe...

slika

Ispred Zoranove vikendice sve je bilo spremno za docek gostiju...

slika

... i Vasko je uspio pristati i izaci iz rijeke ...

slika

... potom kao kompletirana ekipa, osvježismo se ponudenim picima od strane domacina i njegove supruge. Ocekivali oni da mi mižemo ostati duže pa da se razgori žar i nešto na njemu da se ispece. Sudbina nam nije bila naklonjena, imali smo obaveza zbog kojih nismo raspolagali sa toliko vremena da ostanemo. Zadovoljismo se sa nekoliko izvrsnih pica pa podosmo dalje ...

slika

slika

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 09 pro 2010, 20:29

... neki pretvoriše kanue u jedrilice...

slika

... a Vali iz Ruse, Bugarska, pretvori svoj gliser u kanuu. On je zapoceo regatu u Budimpešti dovezavši kamionom svoj gliser. Od Budimpešte vecinom vesla, a kada toliko zaostane da nikoga ne vidi od ucesnika regate, upali motor i ode ispred ekipe iz Bugarske, pa onda opet gasi motor i vesla. Dobar drugarcina, skromnih zahtjeva i vesela srca.

slika

slika

... na nekima mjestima Dunav baš i nije toliko pitom. Zna biti dosta jakih virova koje je poželjno obilaziti..

slika

Veslajuci pored Vala zacusmo u daljini pjesmu i graju ljudi, a iz raslinja pored obale dizao se dim. Pridosmo malo bliže, a onda neki ljudi izadoše na malu cistinu na obali i pozvaše nas da dodemo. Poziv rado prihvatismo.

slika

Dolaskom bliže vidjesmo da tu ima jako puno ljudi okupljenih oko vatri i stolova. Nekakva fešta...

slika

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 09 pro 2010, 20:29

... fešta je bila i te kakva. Okupili se mještani obližnjega Backog Petrovca pa napraviše fišijadu. Kotlica na sve strane. U njima se krckaju "tajni sastojci" zacina i razne vrste riba ...

slika

... na platou iznad plaže postavljeni su stolovi sa svim "alatima" da se riblja corba isproba i iskonzumira...

slika

...a veselo društvo brižljivo priprema riblju corbu (ili riblji paprikaš, baš nisam siguran)...

slika

... naši domacini "potegoše" pivcu na nas te nas pozvaše da im se pridružimo u isprobavanju jela. Pivcu prihvatismo, ustvari dvije, ali nismo mogli cekati još nešta više od sat vremena na jelo. Zato smo se malo sa njima porazgovarali, razmjenili neke price...

slika

... fotografirali se ...

slika

...pa podosmo dalje. Bilo mi je žao što sam knap sa vremenom. Rado bi im se pridružio degustirajuci pripremljeno. Nisam nikada imao prilike prisustvovati takvoj jednoj manifestaciji. Za pohvalu je kakav je štimung bio kada smo došli.

slika

slika

slika

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 09 pro 2010, 20:30

... Dunav nam otkriva nezaboravne scene ...

slika

slika

... pogled na Banoštor ....

slika

slika

... susresmo i regataše koji potražiše odmor na obali, a možda još nešta ...

slika

...dode i do nesporazuma. Naš forumaš Misha D ocekivao me na ulazu u Dunavac kod Cerevica, medutim nisam shvatio tacno gdje se trebamo vidjeti tako da udoh u Dunavac nasuprot Banoštra kod skele. A u Dunavcu lijepi prizor ...

slika

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 09 pro 2010, 20:30

Dodosmo i do Cerevica, mjesta gdje su mi, prije nekoliko godina, provalili u šator i iz nega ukrali lovacki nož koji sam nosio. Nož koji baš nema neku posebnu vrijednost, ali ima sentimentalnu...

slika

... na lijevoj strani rijeke su vikendice ...

slika

... a onda ulazak u Dunavac. Pored ušca Dunavca je carda, a pored nje vezana plovila Mishe D i njegovog društva ciji postadoh gost...

slika

slika

Nakon okrepe o kojoj je vec bilo rijeci na ovom forumu, krenusmo ispraceni Mishom D ...

slika

... bilo nas je velikih, ali i malih rijekoplovaca ...

slika

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 09 pro 2010, 20:31

Fruška gora nam je pokazivala svoje cari i ljepote ...

slika

... na putu sretoh i regatašicu Žuži iz Slovacke. Komunikativnu i veselu ženu koja vec godinama plovi Dunavom na TID-u...

slika

...pred Novim Sadom veliko ruglo od vikendica koje sprijecavaju prilaz obali rijeke. Svaki vlasnik je uzurpirao onoliko obale kolika je širina njegove vikendice pa neplanski ureduje samu obalu kako želi. Vjerujem da je to sve bespravno sagradeno...

slika

... i najvece je ruglo koje sam do sada vidio uz sve rijeke kojima sam plovio ..

slika

slika

... "preko puta" kojim plovimo lijepo se vidi Ratkovac...

slika

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 09 pro 2010, 20:31

.. cilj današnje etape je blizu. Puštamo da nas voda nosi uživajuci u prelijepom suncanom danu koji polako izmice...

slika

slika

...polako prilazimo sve bliže ...

slika

... i Sremsku Kamenicu vidjesmo ...

slika

... ali i jednu lijepu vilu ...

slika

slika

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 09 pro 2010, 20:32

Pred samim ciljem susretoh majku sa kcerkom kako veslaju camac.Zamoliše me za dozvolu da me fotografiraju...

slika

... molbi sam im udovoljio. Za vas je i ova fotografija dovoljna ...

slika

... cilj današnje etape se primakao ...

slika

slika

... smjestismo se na novosadskoj plaži Štrand, prelijepom mjestu na kojem Novosadani razviše razne sportske i kulturne aktivnosti...

slika

Bivamo pocašceni sa najobilnijim jelom na dosadašnjem dijelu regate od izvora pa do Novog Sada.

slika

Nakon vecere malo prošetasmo, a onda umorni zavukosmo se u šatore na spavanje. Tokom noci šator mi je obilazio cuvar cuvajuci me od miševa i zmija...

slika

:7564: <adipiva>

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 10 pro 2010, 10:09

6. Dan Novi Sad - slobodan dan na regati

Danas ne idemo nigdje, ne plovi se. Slobodan je dan. Šta u biti znaci slobodan dan na regatama? Šta se radi toga dana i kako se "potroši" cjelodnevno vrijeme? ...

Ustadosmo ujutro kada je tko želio, ali obzirom da je sunce uprlo u šatore vrlo brzo smo se razbudili jer su se šatori pretvorili u plastenike. Temperatura se u njima dignula kao u tropima, a i puni su nam vlage od prošlih kišnih dana i noci, tako da se u šatoru osjecaš kao u tropima.

slika

Nakon jutarnje higijenske procedure lagano se okupljamo u grupice, osvježimo se rakijicom, kavicom i doruckom, a onda brzo iznesemo sve stvari koje su mokre, da se osuše. Oni koji su duže na regati moraju još oprati rublje. Dotjerujemo i svoj izgled brijuci se ( na rijekama se ne brijem pa me to nije opterecivalo ), ako postoji mogucnost detaljnije se operemo, popravimo opremu koja se pokvarila ili se pocela kvariti, a onda kud koji mili moji.

slika

Osobno sam malo obišao okolinu da snimim poneku fotografiju za svoju "arhivu", ali i da bih vidio šta se zbiva oko nas. Iznenadilo me koliko je mladih oba spola aktivno u pripremama za sportska nadmetanja. Po cijeli dan su se smjenjivale ekipe na raznoraznim treninzima na podrucju gdje smo kampovali. Za pohvalu koliko je mladih Novosadana obuhvaceno u sportskim aktivnostima.

slika

A ucesnici regate okupili su se kako bi odali pomen i pocast poginulim sinu našega regataša iz Austrije. Taj nemili dogadaj nas je sve pogodio, ali nam ukazao da život tece i dok se regata odvija u svim svojim lošim i dobrim stranama.

slika

Nakon što smo obavili jutarnje poslove nas nekoliko krenusmo obalom Dunava da malo obidemo Novi Sad i Petrovaradin koji nam tajanstveno izgleda onako preko rijeke na vrhu brda.

slika

slika

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 10 pro 2010, 10:10

U tom cilju "forsirasmo" Dunav preko mosta. Na drugoj strani nas docekao Petrovaradin u svoj svojoj ljepoti i velicini. Najprije donji dio...

slika

...zatim po stepenicama podosmo u gornji dio smješten u utvrdi ...

slika

... a sa vrha je pucao prekrasan pogled na sve strane. Prema Novom Sadu ...

slika

... starom, donjem dijelu Petrovaradina ....

slika

... prema Dunavu koji tako mirno i idilicno lice pokazuje ...

slika

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 10 pro 2010, 10:10

Sa Petrovaradina bih vam mogao puno lijepih fotografija pokazati, ali to cu jednom drugom prilikom. Nakon razgledanja tvrdave vratismo se u centar Novoga Sada. Centar me uvijek oduševljava svojim prekrasnim uzgledom. Sada se još i renovirao, ali unatoc raskopanosti nije izgubio svoj jedinstveni šarm...

slika

... cvjetni aranžmani u punoj rascvjetanosti još su ga više uljepšali ...

slika

slika

... kada se umorih, sjedoh do staroga nam znanca da se odmorim ...

slika

U gradu kupismo lubenicu od 16,5 kg koju smo jedva po onoj vrucini donijeli u kamp. Brže smo je smazali nego što smo je nosili. Nakon rucka koji je svako za sebe pripremio ili se snašao u okolnim ugostiteljskim objektima, poceli smo se okupljati u grupice radi razgovora i druženja. Razmjenjivali smo i price i pricice a bilo nas je iz raznih država na okupu. Cak nam niti jezik nije bio problem. Zajednickim naporima svih nas uspjeli smo jedni druge prevoditi da svima bude jasno o cemu se prica. Price, samo da bi lakše tekle, uredno smo zalijevali i podmazivali dostupnim mazalima...

slika

Još jucer, odmah po dolasku upoznah vlasnika i njegovu ekipu koja ima Dunavski rafting. Ponovo sam ih posjetio, a razgovori su tekli nesputano kao da se znamo barem sto godina. Sve se vrtjelo oko rijeka, plovedbe njima, ljudi koji se susrecu uz i na rijeci ...

Vlasnik, gospodin Aleksandar i njegova ekipa uspješno pružaju usluge raftinga i plovidbe po Dunavu i Tisi, ali za svoje klijente su u stanju mnogo toga pružiti kako bi im boravak na rijekama bio nezaboravan. Pogodili su u srž želja avanturista svojim asortimanom usluga.

slika

Razgovarajuci malo sa jednim, malo sa drugim društvom nisam ni primjetio kada dode noc, a poslije i vrijeme za odmor. Dan odmora je zaista bio dan kada smo se malo odmorili, povratili dah i uhvatili snagu za nastavak puta...

<titinpionir>

Olimp
Književnik
Kontakt:

Post Postao/la Olimp » 10 pro 2010, 17:51

7. Dan Novi Sad 1258. Rkm - Stari Slankamen 1215. Rkm

Prode i dan odmora. Jutro nam donese uobicajene aktivnosti oko sredivanja sebe, pospremanja opreme i sklapanja šatora te svih priprema za polazak. Stigne se u svemu tome malo zameziti, popiti rakijica i kava, popricati sa ostalim ucesnicima regate.

Nakon svega toga polazak. Usput se opraštam sa prijateljima, organizatorima raftinga i plovidbe na Dunavu. Cašica izvrsne rakijice od dunja za rastanak oplemeni okusom usnu šupljinu.

slika

Petrovaradin nas promatra sa brda otkrivajuci sve svoje cari kada ga se sa rijeke promatra ...

slika

... potom uz novosadski kej dalje ...

slika

slika

... pa ispod cestovnog mosta ...

slika

... pored prelijepoga broda - restorana ...

slika

Odgovori
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Natrag na “Olimpove priče”