Ma treba navaliti da se umanje cijene koncesije i otuda sve pocinje. Umanjenje tih troskova donosi vise para za poribljavanje, cuvarsku sluzbu i jeftinije dozvole. Treba jos ugraditi u zakon da se koncesija ne moze dodjeljivati privatnicima, tako da udruzenja mogu da rade bez pritiska kapitalizma, jer su neprofitabilne organizacije gradjana. Solidarnost treba da se pokaze i da udruzenja koja imaju financijske poteskoce, moraju da dozvole Savezu da uleti i pregleda poslovanje. Ako je sve bilo uredu, ali para nedostaje uslijed visokih koncesija ili manjka clanova, savez moze onaj visak love koji inace spiskaju za bezvezna takmicenja u lovu suncanice i dnevnice, usmjeriti u pomoc udruzenjima u krizi.
Posto sam "dijaspora" mozda nemam pojma kakva je dole situacija. Ja dolazim po mjesec godisnje i dozvola mi nije jeftina jer mi ogranicava kretanje, ali se ne bunim. Ipak mislim, bez uvrede, da vecina BH stanovnistva nije u stanju da priusti skupu dozvolu. Broj izlazaka po Senadovom prijedlogu je sasvim OK, mada bi za ljude koji vole vise u ribu, nego gledati fudbal ili prati sudje, mogli dodati 20 C&R talona, barem za njihovo maticno udruzenje, ako ne i za cijelu BiH. Tada bi bilo sasvim dovoljno izlazaka, a i riblji fond bi bio zasticeniji. Vracam se na Neretvu i njene zabrane. naime zabrana pocinje prije mrijesta potocare, ali zavrsava u sred mrijesta mekousne. Zato pricam o bespotrebnosti totalne zabrane i neisplativosti godisnje dozvole. Radje C&R za ribu u mrijestu, ali vise clanova.
Neko, kao Senad ne ide cesto u ribolov, ali ima i onih koji godisnji odmor provode u ribolovu, ali i onih koji ne rade pa se relaksiraju kraj vode da se nebi spaljivali. Dakle, ne mogu podrzati mjerkanje ko ide vise ili manje na vodu, ali treba ograniciti ulove i odnosenje ribe svima, a narocito onima koji cesce izlaze na vodu. Zato mozemo povecavati broj talona za C&R, ali da se ogranici broj izlazaka sa ulovom. To bi se jednostavno moglo rijestiti dopisivanjem, ili zaokruzivanjem opcije C&R.
Djeci dozvole sto jeftinije, ma besplatno!
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"
"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."