Fotografija (tehnika, aparati i ostali pribor)

Mali savjeti iskusnijih kolega o načinu pravljenja dobre i lijepe fotografije ili klipa.

Moderatori/ce:emin,zlaja,angler

Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Re: Fotografija (tehnika, aparati i ostali pribor)

Post Postao/la Seha » 09 lip 2013, 23:44

Klenolovac je napisao/la:Možda bi nam neko od majstora mogao dati i neke smjernice kako se fotografisati sa nekim trofejnim ulovom. Primjetio sam da mnogi fotografišu izbliza sa širokim otvorom objektiva i onda guraju ribu u objektiv da ispadne što veća. Meni su takve fotografije bez veze, ne znam kako drugima. Da li treba prsti da se vide što manje i slične stvari.
Nisam majstor za fotografiju, al sto se tice slikanja sa ribom meni su najbolje slike kada riba nije gurnuta u objektiv ispruzenih ruku. Ja uglavnom lakat dok klecim naslonim na koljeno koje je podignuto (odma do stomaka) i ta udaljenost od tijela daje nabolji efekat i realnu velicinu ribe u odnosu na tijelo ribolovca.. Sto se tice prsti nemoguce ih je sakriti ukoliko je riba nemirna ukoliko je mirna mozes ih zamaskirati pod peraje.
Moj nejveci problem je da mi je kad slikam druge uvijek bitna pozadina, a kada neko slika mene uvijek nekako u frtutmi da nemaltletiram ribu puno na obali smetnem sa uma pozadinu. Evo jedna od neki dan. Ova fotka je mogla biti super da svjetlost nije udarala prema kameri. Jbg-a meni je nekako lakse uhvatiti ribu nego okinuti cakum pakum fotku.
CIMG2409 - Kopi.JPG
Velicina je evidentna i kada ribu prislonim skroz uz sebe.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
slika

AlaS
Nobelovac
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Post Postao/la AlaS » 10 lip 2013, 22:02

Sehovicu extra fotografije prikaz prave i realne velicine objekta ...

Evo i od mene jedna fotografija bez guranja u objektiv :grin:
slika

Sehovicu imal ovog dole kod tebe u Hercegovini
slika
Bistro

Seha

Post Postao/la Seha » 10 lip 2013, 23:29

Bilo je nekakvih ludara nakon kise mada slabo ko dole na jugu ima tradiciju branja gljiva.. I ono par raje sto sam znao da skupljaju gljive isli bi na Tjentiste ili u pravcu Zubackih Ubala (tromedja BiH, HR, CG) jer je tamo bas ono sumetina.
slika

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 11 lip 2013, 07:20

Svi manje vise zele da prikazu ribu vecom nego sto jeste pa se gura pred "sirokokutnougaoni" objektiv.
Meni licno su kudikamo ljepse tzv "spontane" slike kao recimo druga rodjina. Onih klasicnih smo se nagledali i previse.

rusko
Nobelovac

Post Postao/la rusko » 20 ruj 2013, 21:14

Jednostavno pitanje... Kako ovo :879798: :

slika

Inace me zanima kako postaviti kameru, koji objektiv, kakvo svjetlo, kako uskladiti pozadinu... itd... kada se snimaju manji predmeti u pokretu...
slika slika

Seha

Post Postao/la Seha » 20 ruj 2013, 21:31

Imas li neko lakse pitanje. Pozdrav :grin:
slika

rusko
Nobelovac

Post Postao/la rusko » 20 ruj 2013, 21:36

Seha je napisao/la:Imas li neko lakse pitanje. Pozdrav :grin:
Imam... Jel' Bistro? :wink:

Kontam da ovi sto znaju malo pojasne nama koji se patimo u neznanju :)
slika slika

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 20 ruj 2013, 22:00

Kao prvo zanemari zrake. One se mogu naknadno "uljepsati". Uz malu korekciju kontrasta i malo cropa posto je balon bio podaleko ostalo je "prirodno'.
Ispucao sam bar 20tak fotosa i izabrao dvije koje su zadovoljile moje kriterije. Prvo ostrina balona da bi se vidjele dugine boje...njih sam "ganjao". Tek poslije sam vidjeo odraz i on mi se najvise svidjeo. Drugi kriterij je zamucenost pozadine. Spustio blendu na cca 7 sto je nisko za suncan dan, a da na nekim mjestima da ne "sprzim" sliku. Pri takvom svjetlu i na tom F objektiv je manje vazan. Koristio sam, kako ga ja volim nazvati, "turisticki objektiv"...18-105mm podesen na 105mm da bih dobio zamucenost pozadine na zavidnoj udaljenosti balona.
Sto se tice ostalih postavki aparata...izabrao sam jednu centralnu fokus tacku, podesena na konstantno pracenje sto znaci fokus tacka konstantno mjeri udaljenost predmeta i podesava objektiv tj izostrava. To zvuci kao da ce sve aparat sam uraditi ali ga prevari stosta pa balon uvijek ne ispadne ostar.
E sad, ja ne znam kakva sve podesenja ili cake ima Canon ali Nikon ima zanimljivo podesenje autofokusa koji zovu 3D-tracking. Aktivne su sve fokus tacke i sve sto "prolijece" ispred objektiva zanemaruje osim predmeta koji miruje i njega "ganja" i konstantno izostrava. Znaci zakreces se i pratis objektivom kakvu dobru biciklistkinju. Sve ispred i iza nje sto prolijece zanemaruje, a nju fokusira....a i ja bih :mrgreen: I druga opcija je Dinamic Area gdje sve tacke prate ono sto se pokrece, a sta miruje zanemaruje. Recimo kad ona trci oko bicikla, a ti mirno i stalozeno stojis i slikas <valjanjeodsmijeha>
Valjda sam dobro objasnio <jelmekotrazio>
Mozda bi nam Zlaja mogao dati jos nekih savjeta ili da me ispravi ako sam gdje zglajzo...

rusko
Nobelovac

Post Postao/la rusko » 20 ruj 2013, 22:28

Vidis, ako je biciklistkinja dovoljno dobra, necu morati montirati stativ...

Canon ima dobre funkcije za fokusiranje predmeta koji se krecu, ali mu treba jako svjetlo da bi snimak bio kvalitetan. Meni bas ne polazi za rukom da uslikam predmet u pokretu, a da pri tom imam izjednacenu pozadinu...

Nema druge nego vjezbati... bacacu punicu sa balkona dok ne uvjezbam kako valja...
slika slika

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 20 ruj 2013, 22:38

rusko je napisao/la: Meni bas ne polazi za rukom da uslikam predmet u pokretu, a da pri tom imam izjednacenu pozadinu....
Ovo ne razumijem na sta mislis..."izjednacenu pozadinu".

Sto se tice svjetla tu te moze izvaditi objektiv sa malim f iliti velikim otvorom blende ili kako ih zovu "brzi objektivi". Zum sa f/2.8 ili fiksni sa f/1.4 ili f/1.8. Obicno su ovi sa 2.8 i 1.4 mLogo skupi.
Trenutno je izasla Sigma 18-35mm. Zum objektiv sa najmanjim otvorom blende f/1.8, naravno kome odgovara taj ugao objektiva, a nije u nivou naucne fantastike vezano za cijenu. Kad slican naprave Nikon ili Canon bice uveliko u cetverocifrenim euricima.

rusko
Nobelovac

Post Postao/la rusko » 20 ruj 2013, 22:46

Iza balona na tvojoj slici je pozadina jednaka... mislim, sva ima istu "mutnost"... ja kada uslikam nesto, iako je pozadina jednako udaljena od predmeta dobijem izostrenu sliku pozadine oko samog predmeta a onda dalje u sirinu od predmeta se "muti"...

nadam se da sam "pojasnio" (mada sumnjam :-)) potrazicu u slikama jedan primjer
slika slika

rusko
Nobelovac

Post Postao/la rusko » 20 ruj 2013, 22:58

Ne nadjoh nista na kompu, obrisao sam sve... Ali evo jednog brzinskog pokusaja... na kom mi nije uspio fokus:
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
slika slika

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 20 ruj 2013, 23:09

Skontao sam sta je problem ali sam malo zbunjen kako ti to uspjeva. Jeli to problem sa jednim objektivom ili...?
Zamucenost, pored ugla objektiva, se odredjuje otvorim blende. Veci otvor blende (manji F broj) veca zamucenost.
Veci otvor blende dubina polja (tzv DOF) kraca pa se moze desiti da je npr centar lopte ostar, a rubovi mutni.
Koliko vidim zamucenost pozadine je ok i to nesto sivo u cosku nije nista ostrije oko lopte.

rusko
Nobelovac

Post Postao/la rusko » 20 ruj 2013, 23:15

Na ovoj slici je dobro ispao odnos pozadine i objekta... da sam loptu jos ulovio u pravom fokusu bilo bi super...

Taj problem sa pozadinom mi se pojavljivao najvise kada slikam djecu u pokretu, pokreti ruku, nogu mogli su uticati na pozadinu... ali bice najvjerovatnije da nisam znao dovoljno dobro podesiti F. :?
slika slika

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 21 ruj 2013, 05:43

Sport, djecu u pokretu i sl probaj slikati u programu gdje regulises brzinu shutera, a blenda se automatski podesava zavisno od kolicine svjetla i same brzine shutera. Mislim da Canon to obiljezava sa TV.

Odgovori

Natrag na “O fotografisanju i snimanju video klipova”